0Yorum

İnternetin Babasının Kalkan Balığı Sevgisi

Restoran işletmeciliği dünyanın en zor işlerinden biri olsa da öyle güzel yönleri var ki tüm yorgunluğumu unutturuyor. Gazetelerde, televizyonlarda gördüğünüz ama ulaşamadığınız insanlar karşınıza çıkıveriyor bazen. İki hafta önce pazartesi akşamı yoğun bir tatlı telaş içinde önlüğümü giyip mutfak arkadaşlarımın yükünü almak üzere hummalı bir şekilde çalışıyordum. Mutfağın kapısında sanki kırk yıllık dostmuşuz gibi, sakallı sevimli tanıdık bir yüz beliriverdi: “Kolay gelsin, nasılsınız?” diye hatırımı soran simayı anımsamaya çalışırken Google Türkiye Direktörü Bülent Hiçsönmez imdadıma yetişti. “Süreyya Bey geçen yıl aynı masaya babamı getirmiştim, doğum günü kutlamıştık, bu yıl da internetin babasını getirdim” dedi. Tanıştırdığı kişi bugün yeryüzünde yaşayan insanların hayatını kolaylaştıran internetin fikir babası Vinton G. Cerf idi.

HAYAT HİKAYENİZ NEDİR

Deniz ürünlerine oldukça meraklı bu tonton kişi lakerda, avokadolu karides, jumbo karides ızgara gibi deniz ürünlerinden yapılan yiyeceklere bayıldı. En son kömür ızgarasında pişirilen 5,5 kg’lık Karadeniz kalkanından ızgara parçalarını yiyince damaklarının adeta çatladığını hissettim. Yemeğin sonunda beni masasına davet eden Cerf, “Bu başarının arkasında bir hikaye olması lazım, bana hayat hikayenizi anlatır mısınız?” dedi. Küçük yaşlarımdan itibaren bu günlere nasıl geldiğimi anlatınca etkilenen Cerf’in hayat hikayesi de benim merak konum oldu.

DEV AŞK İNTERNETİ BULDURDU

Doğuştan işitme engelli olan Sigrid ile tanıştıktan sonra ona büyük bir tutkuyla bağlanarak evlenen Cerf, eşini çok seviyordu ve onun dış dünya ile iletişim sağlayamamasına çok üzülüyor, buna bir çözüm bulmak için sürekli çabalıyordu. Aklına gelen bir fikir ile araştırmalara başlayan Cerf, bilgisayarlar arasındaki veri transferi olayını belirli temellere oturtmaya çalışıyordu. O dönemlere denk gelen süreçte Amerikan ordusu tarafından 1969’da Arpanet isimli, internet benzeri geniş bir yerel ağ kurulmuştu. Bu sistem tamamen güvenlik amaçlı bir iletişim ağı olduğundan kendi sınırları içerisinde hapsolmuş bir yapıya sahipti. Cerf araştırmalarında bu sistemi ilham kaynağı olarak kullandı ve eşinin diğer insanlarla iletişim kurabilmesini sağlayabilmek için sistemi yaymaya başladı. Diğer bilim adamları tarafından da büyük ilgi gören çalışma 1970 yılında resmen kullanılmaya başlandı. TCP/IP protokolünün geliştirme sürecinden sonra da dünyanın her yerinden internete bağlanmak mümkün oldu. Bu noktada işin fikir babası olan Cerf, kıvılcımı çaktıktan sonra mail, web, html v.s gibi birçok yenilik ve teknoloji diğer bilim adamları tarafından geliştirildi. Sadece eşinin uzaktaki kişilerle iletişim kurabilmesini sağlamak amacıyla internetin tohumlarını eken Cerf, şu an milyonlarca kullanıcısı olan dev bir ağın mucidi olarak anılmakta. Dr. Cerf aldığı sayısız ödülle beraber 1992 yılından bu zamana kadar internet üzerine yaptığı çalışmaların karşılığı olarak “İnternet Dünyasının Başkanı” ödülünü aldı. Baktığında berrak görmeyi düşünen, dinlediğinde ise iyi duymayı ama görünüşünde de o denli sıcak bir dahi geldi geçti, çok derin iz ve hayranlık bırakarak. Haftaya kadar yeni lezzetlerin keşfine çıkarak keyifli bir hafta yaşayın.

Yorum Yazın