0Yorum

İnternetin Babasını Ağırladık

Daha evliliklerinin ilk yılında evlerinde hiç kavga olmayan çift yolun başında bu işin daha fazla gitmeyeceğini düşünmeye başlamışlardı. Fazla yıpranmadan buna bir çare bulmaları gerekiyordu birbirini severek evlenen çiftin. Bir akşam oturup ilişkilerini yeniden gözden geçirirlerken adam eşine “Aklıma bir fikir geldi” dedi. Bahçeye bir fidan dikelim ve bu fidan üç ay içinde kurursa boşanalım. Yok eğer kurumazsa bu konuyu sonsuza dek kapatalım. Bu ilginç fikir karısının da hoşuna gitti. Ertesi gün bahçeye bir meyve fidanı diktiler. Aradan bir ay geçti. Bir gece bahçede karşılaştılar. Her ikisinin de elinde içi su dolu birer kova vardı. Eşine sırılsıklam aşık, onun için yapmadığı fedakarlık kalmayan, dünyanın tanıdığı bilim adamı Vinton G. Cerf geçtiğimiz günlerde Trilye’deydi.

DEV AŞKIN GÜCÜ

Yoğun bir pazartesi akşamı mutfağın soğuk bölümünde tabakların hazırlanmasına yardım ediyor, hummalı bir şekilde çalışıyordum. Sakallı, güler yüzlü bir beyefendi ile müdavimlerimizden tanıdık bir yüz olan Google’ın Türkiye Direktörü Bülent Hiçsönmez’i gördüm karşımda. Mutfağa gelip “Kolay gelsin” dedikten sonra, “Süreyya Bey geçen yıl doğum günümde babamı getirmiştim Trilye’ye, bu yıl da ‘internetin babası’nı” dedi. Daha sonra internet dünyasının efsane ismi Vinton G. Cerf ile tanıştırdı. Sanki 40 yıllık dost havasındaymışız, daha önce defalarca görüşmüşüz gibi sevecen, candan ve çok içten tavırlarla yaklaşımda bulunan Cerf’ten çok etkilendim. Doğuştan işitme engelli olan Sigrid ile tanıştıktan sonra ona büyük bir tutkuyla bağlanarak evlenen Cerf, eşini çok seviyordu ve onun dış dünya ile iletişim sağlayamamasına çok üzülüyor, buna bir çözüm bulmak için sürekli çabalıyordu. Aklına gelen bir fikir ile araştırmalara başlayan Cerf, bilgisayarlar arasındaki veri transferi olayını belirli temellere oturtmaya çalışıyordu. O dönemlere denk gelen süreçte Amerikan ordusu tarafından 1969’da Arpanet isimli, internet benzeri geniş bir yerel ağ kurulmuştu. Bu sistem tamamen güvenlik amaçlı bir iletişim ağı olduğundan kendi sınırları içerisinde hapsolmuş bir yapıya sahipti. Cerf araştırmalarında bu sistemi ilham kaynağı olarak kullandı ve eşinin diğer insanlarla iletişim kurabilmesini sağlayabilmek için sistemi yaymaya başladı. Diğer bilim adamları tarafından da büyük ilgi gören çalışma 1970 yılında resmen kullanılmaya başlandı. TCP/IP protokolünün geliştirme sürecinden sonra da dünyanın her yerinden internete bağlanmak mümkün oldu. Bu noktada işin fikir babası olan Cerf, kıvılcımı çaktıktan sonra mail, web, html v.s gibi birçok yenilik ve teknoloji diğer bilim adamları tarafından geliştirildi. Sadece eşinin uzaktaki kişilerle iletişim kurabilmesini sağlamak amacıyla internetin tohumlarını eken Cerf, şu an milyonlarca kullanıcısı olan dev bir ağın mucidi olarak anılmakta. Dr. Cerf aldığı sayısız ödülle beraber 1992 yılından bu zamana kadar internet üzerine yaptığı çalışmaların karşılığı olarak “İnternet Dünyasının Başkanı” ödülünü aldı.

SİZİN HİKAYENİZ NE

Dr. Cerf, çok etkilendiği Trilye’deki başarının altında yatan sırrı irdelemeye başladı ve bu başarının arkasında mutlaka bir hikaye vardır, anlatır mısınız biraz diye sorunca ben de buralara nasıl geldiğimi özetledim kendisine. Dr. Cerf, sempatikliğiyle, candan davranışlarıyla, bilgi dehası olduğunu yansıtan donanımıyla hepimizde büyük etki yarattı. Deniz ürünlerine oldukça meraklı olan Cerf, Samsun’dan getirilen Karadeniz kalkanını çok sevdi ve övgüler yağdırdı. Birçok not yazdı defterine, tekrar geleceğine dair söz vererek restorandan ayrıldı. Baktığında berrak görmeyi düşünen, dinlediğinde ise iyi duymayı ama görünüşünde de o denli sıcak bir dahi geldi geçti, çok derin iz ve hayranlık bırakarak. İyi pazarlar.

Dünyayı aydınlatan tüm öğretmenlerimizin de Öğretmenler Gününü yürekten kutluyorum.

Yorum Yazın