0Yorum

Hayallerini Kalıcı Değerlere Dönüştürenler

Walter Elias Disney, 1901 yılında Şikago’da kendi halinde çiftçilik yapan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Onu diğer çocuklardan farklı kılan şey, hayal dünyasının oldukça geniş olmasıydı. Çevresindeki hayvanları inceliyor, onların insanlara benzeyen özelliklerini düşünüyor ve öyle ki hayalinde bir devekuşuna bale yaptıracak kadar bunları kafasında canlandırıyordu. Disney, hayvanat bahçesinde uzun süre araştırmalar yaptı. Hatta hayvanların konuşmalarını anlayacak kadar onlarla birlikte olduğu söylenir. Çizimlerini gösterdiği Kansas City Star’ın Yayın Müdürü, yeteneğinin olmadığını söyleyerek umutlarını yıktı. Artık çok az bir paraya kilise için resimler çiziyor ve stüdyo olarak da babasının garajını kullanıyordu. Bir gün yine garajda resimler çizdiği esnada ortaya çıkan bir farenin hareketlerini izlemeye başladı. O güne kadarki gözlemlerini ve hayal dünyasının zenginliğini de kullanarak bu fareyle ilgili çizimler yapmaya başladı. İşte dünyaca ünlü çizgi film kahramanı Mickey Mouse’un doğuşu böyle oldu. Ardından neşeli tavşan Oswald derken tüm Disney karakterleri. Walt Disney, hayal gücü, gözlem ve yeteneğin birleştirilmesiyle ortaya ne muazzam şeyler çıkabileceğini bize göstermiş oluyor aslında. Yıllar önce ziyaret ettiğim Disneyland beni çok büyülemişti ve insan eliyle bu dünyada neler yapılabileceğine gözlerimle tanık olmuştum. Bataklık cennete dönüştürülmüştü adeta. Gültekin Güvensoy, hayallerinin peşini bırakmayan, Anadolu’nun bağrından çıkmış, başkentin Türkiye’ye ve dünyaya açılan aydınlık bir penceresidir. Kars’ta Endüstri Meslek Lisesi’nde okurken makine mühendisi olma arzusu ile yanıp tutuşan Gültekin Bey, hem Köy Enstitüsü öğretmenliği yapıp hem de ticaretle uğraşan babasına sefer tasıyla yemek götürürken pek çok detayı öğrendi. Ticari zekâsını, tecrübelerini, köşe başlarını tutmayı hep babası Mithat Bey’den öğrenen Gültekin Güvensoy ondan aldığı ilhamın bugünkü büyük başarıların temeli olduğunu her sohbetinde söylemektedir.

NE YAPARSAN İYİSİNİ YAP

Bugüne kadar yaptığı işlerde ana prensibin hep en güzeli, en iyiyi yapma arzusu olduğunu dile getiren Gültekin Bey, Güvensoy İnşaat ve Sanayi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Şirket inşaat, madencilik, turizm ve gıda alanlarında faaliyet göstermekte, ağırlıklı olarak barajlar, sulama göletleri, yollar, alışveriş merkezleri, çevre düzenlemeleri, parklar, içme suyu, kanallar, taşkın koruma ve kanalizasyon gibi büyük alt yapı taahhütlerini gerçekleştirmektedir. Prensipli bir iş adamı olan Güvensoy, aldığı her işi zamanında ve kalıcı olmasını sağlayan kalitede yaparak teslim etmektedir. Taşıdığı soyadı onun insanlara telkin ettiği en önemli özelliğidir.

KARS’TAN AFRİKA’YA

Çalışma hayatı boyunca para kazanmaktan ziyade saygınlık sağlayacak işlerde yoğunlaşmayı tercih eden Gültekin Bey, oldukça vefalı bir insandır. Doğup büyüdüğü Kars’tan hiç kopmamış, her fırsat bulduğunda Kars’a yatırım yapmaya çalışmış ve bir vefa örneği göstermiştir. Tarihi bir Rus konağını restore ederek lüks bir butik otele dönüştüren Gültekin Bey’in oteli, “Türkiye’nin En İyi Restore Edilmiş Butik Otelleri” listesinde ilk 10’a girmiştir. Libya’da yaptığı başarılı işler uluslararası camiada şirketin güven katsayısını ve saygınlığını bir hayli arttırmıştır. Gıda alanında Koffie Boon markasıyla özgün bir kahve mekânı zincirine doğru ilk adımı atmıştır. Yıllar önce hayatımın en uzun uçak yolculuklarından birini gerçekleştirmiştim aynı isimdeki bir kahve tadımı için. Firma yetkilileri beni tadım için Singapur’a davet etmişlerdi ama zamanım yoktu. Ortalığı toz duman eden kahve firması iki yılda Singapur ve Malezya’da 23 tane şube açmıştı. Büyük bir merak uyandırmıştı bende. Havaalanında indim, imalat yaptıkları tesise gittim, inceledim. Sondajlama usulü birkaç ürün tattım. Hemen ünlü Orched Road Caddesi’ndeki kafede buzlu kahveyi denedim, sonra kek ile birkaç ürünü daha test edip havaalanına dönüp İstanbul’a uçtum. Toplam 3 saat kahve tadımı için 23 saat yolculuk! Gültekin Bey’in el attığı her iş güzeldir er ya da geç başarıya ulaşır.

BODRUM’UN GURURU CASA COSTA

Bu yıl adından çok söz ettiren Casa Costa Oteli’ni henüz görmedim ama kulağıma gelen çok güzel söylentiler var. Ankaralı yatırımcı Gültekin Bey’in açtığı butik otel özellikle İstanbullu turistlerin çok ilgisini çekiyor. Gündoğan’da açtıkları otelle de turizm sektöründe çıtayı biraz daha yükseltip kaliteli hizmet vermeyi hedefleri arasına koyan Gültekin Bey öğrencilik yıllarında buluşma noktamız olan Kızılay binasının bulunduğu yere görkemli bir AVM yaparak da imzasını atmıştır. Başkentin simgesi olan binanın böyle güvenli insanların elinden çıkması da herkesi mutlu etmiştir. Gittiği her yere güven inşa eden Güvensoy’un ASKİ T19 su deposu inşaatından Bursa Linyitleri İşletmesi alt yapı inşaatına kadar pek çok başarılı işleri mevcuttur. “Allah’tan ne istediysem hepsini bana verdi” diyen Gültekin Bey, ilkeli ve çalışkan bir kişiliğe sahiptir. Her işe özenle yaklaşır, sektörün gelişmelerini yakından takip eder. Zaten gelişmelere uzak bir şirketin uzun vadede başarılı olamayacağını dile getiren Güvensoy, “Yenilenmeyen Yenilir” ilkesini benimseyen bir iş adamıdır. Yıllar önce bir yemek sohbetinde “Ömrümün sonuna kadar eşim dizimin dibinde olsun, onsuz bir hayatı Allah bana nasip etmesin” diyen Gültekin Bey’in en büyük destekçisi eşi Refika Hanım’dır. Mutlu bir aile yapısı olan Gültekin Bey’in güzel kızı Işıl, Çorum’un genç yaşta büyük başarılar yakalayan tanınmış işadamı Levent Barlık’la dünya evine girince Güvensoy ailesinde tam bir sinerji oluştu.

ESKİŞEHİRSPOR TUTKUSU

Çok yönlü bir kişilik yapısına sahip olan Gültekin Bey’in yaşam tarzı ise oldukça mütevazıdır. Eskişehirlilere ve Eskişehirspor’la gönül bağı olan Güvensoy, uzun yıllar kulüp asbaşkanlığı görevinde bulunmuştur. Spor onun için tutkudur. Hayatı boyunca spordan hiç kopmayan Gültekin Bey fit görünümünü de bu ilgiden almaktadır. Sosyal sorumluluk projelerinde de tahmin edemeyeceğiniz kadar güzel işler yapan Gültekin Bey’le ne kadar övünsek azdır. Çok mücadeleci yıllar geçiren Gültekin Bey’in engelleri aşmadaki özeni örnek olacak düzeydedir. Yaşamımızda birer engel olarak karşımıza çıkan duvarlara tırmanabilmek için önce sıkıntıların, dertlerin, düşmanların ve ihanetin karşısında dimdik durabilmek, sonra bir kez daha ikinci kez, üçüncü kez ve dördüncü kez çaba göstermek gerekir, hiçbir zaman yılmadan. Kimi kişiler, karşılarına çıkan ilk duvarın önünde yollarının bittiğine inanırlar. Kimi kişiler ise duvarın öte yanına geçerler ve hiçbir duvarı umursamaksınız yollarını sürdürürler. Hayal kurmaktan daha fazlasını yapacağım, çalışacağım diyenlerin başarısı kaçınılmazdır. Dünyanın gördüğü her büyük başarı önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumda, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi.

Yorum Yazın