0Yorum

Azmin Getirdiği Başarılar

Yıllar önce Elkhart, Kansas’ta iki kardeş bir okulda çalışıyorlardı. Her sabah sınıftaki sobayı yakmak onların göreviydi. Soğuk bir günün sabahı, kardeşler sobayı temizlediler ve odunla doldurdular. Birisi bir şişe gazı odunların üzerine döktü ve ateşe verdi. Öyle büyük bir patlama oldu ki eski bina sallandı. Patlama sırasında büyük kardeş öldü, diğerinin de bacakları feci şekilde yandı. Daha sonra şişeye yanlışlıkla benzin doldurduğu ortaya çıktı. Yaralanan çocuğu tedavi eden doktor, çocuğun bacaklarını kesmenin daha iyi olacağını söyledi. Annesi ve babası yıkılmıştı. Zaten bir oğullarını yitirmişlerdi. Şimdi de diğer oğulları bacaklarını kaybedecekti. Ama inançlarını kaybetmemişlerdi. Doktora kesme işlemini ertelemesini rica ettiler. Doktor kabul etti. Çocuklarının bacaklarının iyileşmesi için her gün dua ediyor ve her gün doktordan kesmeyi bir gün daha ertelemesini istiyorlardı. Bu, iki ay sürdü. Doktorla her gün tartışıyorlardı. Bu arada çocuklarını bir gün tekrar yürüyebileceğine inandırıyorlardı. Doktorlar, bacaklarını incelemişler ama Glenn Cunningham’ın kalbini dikkate almamışlardı. O, doktora kulak asmadı ve yürümeye çalıştı. Yatakta yata yata zayıf kalan kıpkırmızı bacakları yara içindeydi. Glenn, “Gelecek hafta yataktan kalkacağım ve yürüyeceğim” dedi. Bunu başardı. Annesi perdeyi açtığında, Glenn’in bahçedeki eski tırmığa nasıl ulaştığını camdan izlediğini anlatıyordu. Her birini bir elinde tutarak çarpılmış bacaklarına hareket kazandırmıştı. Her bir adımda acıyı yaşayarak, yavaş yavaş yürümeye başladı. Önce hızlı yürümeyi başardı, pek zaman geçmeden de koşmayı. Koşmaya başladıktan sonra daha kararlı biri olup çıkmıştı. Çocuğun bacakları kesilmedi, ama sargılar açıldığında sağ bacağının diğerinden 6 cm kadar daha kısa olduğu ortaya çıktı. Sol ayağındaki parmaklar da neredeyse yoktu. Ama oğlan yine de kararlıydı. Acılar içinde kıvranmasına rağmen, her gün egzersiz yaptı ve nihayet bir iki adım atmayı başardı. Bu genç adam, daha sonra koltuk değneklerinden kurtuldu ve yürümeye sonra da koşmaya başladı. Neredeyse kesilmek üzere olan bacaklar ona bir dünya rekoru bile kazandırdı. Bu genç adam Glenn Cunningham’dı. “Hep yürüyeceğime inandım ve başardım. Şimdi de herkesten daha hızlı koşacağıma inanıyorum” dedi ve bunu da başardı. 1934 yılında 4:06.8 ile dünya rekoru kırarak maratonda da kendini kanıtlamıştı. “Dünyanın En Hızlı İnsanı” olarak tanınan gence Madison Square Garden’da “Yüzyılın Sporcusu” unvanı verildi. Rıfat Hisarcıklıoğlu ömrü mücadele ile geçmiş, başaracağına ve hedeflerine ulaşacağına henüz öğrenciliğinin ilk yıllarında inanmış çok değerli bir işadamıdır. Türkiye’nin en büyük iş kuruluşu olan, 365 oda ve borsayı kapsayan, kar amacı gütmeyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Başkanı olan Hisarcıklıoğlu, Ankara TED Koleji’ni bitirdikten sonra lisans öğrenimini Gazi Üniversitesi İktisat ve İşletme bölümünde tamamlamıştır.

İŞ DÜNYASINA BÜYÜK KATKI

Öğrenimini tamamlar tamamlamaz kendisini sıcak pratiğin içinde bulan Rıfat Bey, Eskihisar Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmektedir. TOBB son dönem başkanı Hisarcıklıoğlu, yapı malzemeleri, inşaat, ihracat-ithalat, tarım yatırımları, arazi ıslahı, gıda ve otomotiv sektörü gibi alanlarda faaliyet gösteren Eskihisar Şirketler Grubu dışında, Nuh Çimento A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, Fibor A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türkiye’nin önemli kuruluşlarında aktif görevlerde bulunup koltuklarının altında pek çok karpuzu düşürmeden, kırmadan taşımasını bilen çok seçkin bir işadamıdır. İş dünyasına katkılarda bulunmak için gecesini gündüzüne katarak çok çalışan Hisarcıklıoğlu, kendisini ülkesinin gelişmesine adamıştır.

ÜNİVERSİTE KURDU

Akademi ve özel sektör işbirliğinin iş hayatının ayrılmaz parçası olduğunu çok iyi bilen Rıfat Hisarcıklıoğlu, 2003 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasına öncülük etti ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı üstlendi. İş dünyasının insan kaynakları kalitesini yükseltmek için atılan bu adım kısa sürede etkilerini gösterdi. Geleceği çok iyi okuma özelliğine sahip, vizyonu, yaşamla barışık bir yapısı olan Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun azim dolu bir yaşamı vardır. 2009 yılından bu yana 46 ülke ve 20 milyondan fazla işletmeyi kapsayan Avrupa Odalar Birliği’nde (Eurochambres) ve İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası’nda (ICCIA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir. Ayrıca Milletler Arası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu Üyeliği, TÜBİTAK Yüksek Kurulu Üyeliği, UNICEF Türkiye Milli Komite Yüksek Danışma Kurulu Üyeliği gibi pek çok önemli kuruluşların kararlarında söz hakkı olan Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığı sırasında TOBB sadece yurt içinde değil, uluslararası alanlarda da Türk iş dünyasının en aktif ve en etkili toparlayıcı, birleştirici kuruluşu olmuştur.

HAYDİ KIZLAR OKULA

Başarılı iş yaşamının yanı sıra sosyal sorumluluklarını da hiçbir zaman geri plana itmeyen Hisarcıklıoğlu, “Haydi Kızlar Okula” kampanyasına çok büyük destek vererek gönüllerde taht kurmuştur. Bölgesinin en yaygın ve en çok üyeye sahip olan Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarının da Onursal Başkanı’dır. Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığını yaptığı TOBB, uluslararası ilişkilerde ve küresel iş dünyasında aktif rol oynamaktadır. Güven veren duruşuyla her girişimciye cesaret aşılamaktadır Rıfat Bey.

ÖDÜLLERE DOYMUYOR

Rıfat Hisarcıklıoğlu’na verilen sayısız ödül, ülkemize verilen özel bir önemi de yansıtmaktadır. Avusturya Büyük Altın Liyakat Nişanından, İtalya Devlet Nişanına, Niğde Üniversitesi’nin verdiği fahri doktoraya kadar pek çok ödülü bulunmaktadır. Yurt dışında çoğu ülkeden verilen anlamlı ödüller ile Türkiye’de verilen pek çok ödülü buraya yazmakla sığdıramam. Daha yakından tanıdığım büyük oğlu Emin’in babasının yoğun gündemi nedeniyle işlerin bir kısmını üstlenip başarıyla yürüttüğünü gözlemlemekteyim. Ailesi onun başarılarının artmasında en büyük destekçisidir. Zorluğun en kolay yolu içinden geçmektir, bir yere ulaşmanın ilk adımı, olduğunuz yerde kalmayacağınıza karar vermektir.

Yorum Yazın