0Yorum

Ankara’da Balık Zirvesi

Geçtiğimiz hafta Ankara çok hareketli günler geçirdi. Dünyada parayı yönetenler B20 toplantısı için Ankara’ya geldiler. Üç gün süren toplantılar boyunca Ankara’da tüm restoranlarda canlılık görüldü. Dünya Bankası ve IMF Heyetlerinin Ankara’ya her uğradıklarında mevsim balıklarından mutlaka yediklerine on dört yıldır tanık oluyorum. Carlos Pinerua olta ile yakalanmış deniz çipurası ve lüferin tadını dünyanın hiçbir ülkesinde bulamadığını, Odd Per Brekk ise İskenderun’un kum lahosunun ve Karadeniz levreğinin eşsiz lezzette olduğunu dünyanın hangi ülkesine giderse gitsin anlatıyormuş.

Denizlerimizin deniz ürünlerinin lezzet farklılığını yabancılar hemen algılıyor. Damak alışkanlığı da öyle bir şey ki güzele alışırsa bir daha hep aynı şeyi istiyor ve alışkanlık yaratıyor.

MARIO DRAGHI TAM BALIKÇI

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi tam bir balık düşkünü. Kendisine İngilizce balık yemekleri kitabımı hediye ettiğimde çok sevindi. “Ben de iyi yemek pişiricisiyim” dedi. Sempatik İtalyan Draghi sardalye balığını çok sevdiğini söyledi, mevsim balığı olan palamutu tercih etti. İskenderun jumbo karidesini ızgarada pişirilmiş olarak, ahtapotun da isli olanını tercih eden Mario, leblebi tatlısını çok sevdi. Draghi’yi mutlu bir şekilde gönderdikten sonra “para”nın bu dünyada ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım! Minik bir ordu ile korunuyordu.

İNGİLİZLER KLASİKÇİ

Daha önce Dışişleri eski Bakanı Ali Babacan’ın konuğu olarak gelen İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband da lakerda, avokadolu karides, deniz levreği gibi deniz ürünlerini tercih etmişti. Bu kez çok sıkı bir rejim yapan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne perhizi bırakıp kendine ödül verdi. Tatlı ekşi karides, isli ahtapot, lakerda, taş barbun ve deniz levreği gibi ürünleri tercih etti. Bir ara fotoğraf çektirmek için ayağa kalktığında, çok kilo verdiğini göstermek için pantolonun belinin bolluğuna dikkatimi çekti.

ALMANYA ve RUSYA

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina öğle yemeğinde avokadolu karides, kalamar tava, ahtapot ızgara ve lahos tercih etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un daha önce oturduğu masada oturdular. Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, kalamar tava ve tuzda balıktan yana kullandı tercihini. Seremoniyle kırılan, alevler arasından çıkan balığın servisini ilgiyle izledi. Endonezya’dan İspanya’ya kadar daha pek çok ülkenin parayla ilgili bakanları ve heyetleri de balık yemeklerini tercih ettiler. Restorana gelen heyetler Kayra şaraplarını seçti. Dünyadaki parayı yönetenlerin üç gün boyunca balık tercih etmeleri bana söz bırakmıyor. İyi bir oyunun son söze ihtiyacı olmadığı gibi.

Yorum Yazın