0Yorum

Yüzyıla Damgasını Vuranlar

İhsan Doğramacı ismini hep YÖK tartışmalarıyla hatırlarız. Bu tartışmaların yarattığı gölgenin dışına çıkarak o aydınlık dünyada ne güzellikler olduğunu görmek gerek. Turizmin efsane olmuş, Türkiye’de pek çok turizm yatırımı yapmış eski Turizm bakanı İlhan Aküzüm’ün biricik kızı Bahar’ın düğününe ev sahipliği yapan İhsan Doğramacı ile evinin bahçesinde kısa bir söyleşi yapınca daha önce bana anlatılan, ama belki de hiç duymadığınız gurur verici birkaç olayı sizlerle paylaşmak istedim.

Erbil’de Doğramacızade Ali Paşa’nın oğlu olarak dünyaya gelen İhsan Doğramacı son yüzyılın yetiştirdiği ender insanlardan birisidir. Ankara’nın kurak tarlalarında yarattığı Bilkent Üniversitesi bütün dünyaya parmak ısırtan bir çizgiyi yakalamıştır. Türkiye’ye kazandırdığı güzelliklerin göz ardı edilmemesi gereken Doğramacı, geçen yıl da TBMM onur ödülü almıştır. İsmini yıllar önceden tüm dünyaya duyuran Doğramacı’nın servetini Hacettepe ve Bilkent’e harcadığını, ömrünü de ülkesine hizmet etmeye adadığını herkes bilir.

BUTROSGALİ’NİN DOĞRAMACI HEYECANI

Yakın tarihe tanık olanlar Butrosgali’yi çok iyi tanırlar. Mısır’da Hristiyan Arap olarak Dışişleri Bakanlığı yapmış çok karizmatik bir diplomattır. Mısır’daki görevinden sonra BM Genel Sekreterliği görevine atanmıştır. BM Genel Sekreterliği çok önemli bir görevdir. Çoğu kez Cumhurbaşkanlığı makamından bile önemli sayılır. 1992 – 1995 yıllarında BM’nin Türkiye temsilciliğine büyükelçi İnal Batu atanmıştır. Bir akşam üzeri panik halinde Butrosgali İnal Batu’nun odasına gelir ve “Sayın Batu biliyorsunuz yirmi gün sonra Türkiye’den İhsan Doğramacı ziyaretimize gelecek, onu nasıl ağırlayacağımız konusunda toplantı ve provalar yapmamız gerekir” der. Birleşmiş Milletler’de pek çok ülke kralının, devlet başkanının ağırlandığını gören ama hiç kimseye bu kadar ehemmiyet verilmediğine şaşıran büyükelçi İnal Batu çok duygulanır ve adeta dudakları uçuklar. Gerçekten de Doğramacı’ya karşılama provaları günler öncesinden geleceği güne kadar devam eder, neler ikram edileceği test edilir ve Birleşmiş Milletler’in tarihinde görülmeyen muhteşem bir karşılama yapılır.

SEMİH AKBİL ve KEMAL BAYTAŞ’IN ŞAŞKINLIĞI

İsviçre’deki Birleşmiş Milletler’in FAO Gıda Tarım Örgütünü bilirsiniz. Büyükelçi Semih Akbil Dışişleri Bakanlığı Basın Yayın Genel Müdürüdür. O zamanlar bu kadro Dışişleri Bakanlığı’ndadır ama görev yönünden Turizm Bakanlığı Müsteşar yardımcılığına bağlıdır. Zamanın müsteşar yardımcısı Kemal Baytaş aynı zamanda Semih Akbil’in çok yakın dostudur. Gündüz katıldıkları bir toplantıdan sonra birlikte buluşup BM’nin Cenevre’deki resepsiyonuna giderler. Pek çok ülkeden yüzlerce kişinin bulunduğu resepsiyonda buzlu içkiler yudumlanırken birden bire bir panik başlar. Onlarca televizyon kamerası kapıya doğru koşup gelen kişiyi karşılarlar, röportaj yapmak için adeta birbirlerini parçalarlar. Herkese karşılama izdihamı yaşatarak gelen kişi kimdir biliyor musunuz? Son yüzyıla damgasını vuran İhsan Doğramacı! Bir başkasından dinlerken bile insanın gözleri doluyor. İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın