0Yorum

Otomotiv Sektörünün Duayeni

 

 

         Yıllar önce Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’ya yaptığım seyahatlerde yollar bitmek bilmezdi ve defalarca dinlenme tesislerinde mola verirdik. Bir keresinde yediğim yemekten midem bozulmuştu ve rahatsızlığım günlerce sürmüştü. O günden sonra dinlenme tesislerinde sadece şekersiz çay ve su içiyordum. Başka hiçbir şeye el sürmüyordum. Halbuki Avrupa ülkelerinde restoranlara verilen “Michelin” yıldızlarının doğmasına neden olan yerler kamyoncuların yol kenarlarında yemek yemek için mola verdikleri dinlenme tesisleridir. Bizde niçin böyle tesisler kurulmuyor diye hayıflanırken günün birinde yolum Aksaray’daki Ağaçlı tesislerine düştü. Kendimi Avrupa ülkelerindeki otobanların kenarında bir tesiste hissetmiştim. Hatta yurt dışında gördüklerimin fazlası bile vardı bu tesiste. Yüzme havuzu, otel, şık bir İtalyan restoranı, alış veriş dükkanları gibi. Gözlerime inanamamıştım. “Demek ki isteyince oluyormuş ve bu ülkede tanımadığımız pek çok vizyon sahibi insan varmış” diye düşünmüştüm.

         Adnan Ağaçlı ile 1998 yılında o zamanlar Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen’in beni de davet ettiği bir yemekte tanışmıştım. İsmi kulağıma aşinaydı. Yemekte en çok saygı duyulan kişilerden birisi olduğunu algılamıştım. Benim sağımda ve solumda oturan Koç bayilerinden Adnan Bey ile ilgili “Koç isminin geçtiği her yerde Ağaçlı adı da geçer”, “Ağaçlı’sız bir Koç düşünülemez” gibi övgü dolu sözler konuştuklarını çok iyi hatırlıyorum. On yıl sonra, yeni mesleğimle Trilye’de Adnan Bey ile karşılaşınca çok mutlu olmuştum. Tanıdığım herkesin övgüyle bahsettiği insana tekrar kavuşmanın mutluluğunu yaşadım.   

İTHALATTAN İHRACATA

         Yollarda tırların arkasında otomobil, kamyon gibi araçların taşındığını sık sık görürsünüz. Yük taşıyan bu ekipmanlara “dorse” adı verilir. Çekici ve kamyon taşımacılığında kullanılan dorseleri uzun yıllar ithal eden ve Ford Grubunun taşımacılığını üstlenen Ağaçlı Grubu, son yıllarda ithal ürünlerin sık sık arızalanması ve onarım yapılmasından usanınca bu sıkıntıdan kurtulmanın formüllerini aramaya başlamıştır. Sonunda kaliteli bir üretime başlayıp sanayici oluvermişlerdir. Bugün dev bir üretici olarak devam etmekte, Almanya ve Rusya başta olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapmaktadır.

         Adnan Ağaçlı çok çalışkan, aktif bir iş adamıdır. Turizm, otomotiv, akaryakıt ve nakliye sektöründe hizmet veren Ağaçlı şirketler grubu her yönüyle örnek teşkil etmektedir. Araç Lojistikçileri Derneğinin (ARLOD) de Yönetim Kurulu Başkanı olan Adnan Bey, sektörün gelişmesi için sürekli çaba sarfeder. Yaptığı her işte her zaman mükemmeli yakalamayı başarmıştır. Ağaçlı Grubuna ait olan tesisler ve araçlar kategorisinin en iyileridir. Sürekli ödüller almaktadır. Türkiye’de “İlk 10” seçimi yapıldığında ön sıralarda Ağaçlı Grubunun tesisleri bulunmaktadır.   

TBMM’DEN ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ

         Geçen yıl Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın büyük titizlikle ve uzun araştırmalar sonucu verdiği, çok az faniye nasip olan “Üstün Hizmet Ödülü”nü alanlar arasında Adnan Beyin babası Orhan Ağaçlı da vardı. Ömür boyu didinip, ülkesine yaptığı güzel hizmetlerin sonucu olarak verilen bu gurur madalyası Ağaçlı ailesinde daha çok şevk ve başarılı olma arzusunu yaratmıştır. Sosyal sorumluluklarını hatırından hiçbir zaman çıkarmayan Adnan Bey ve Ağaçlı ailesi, 680 kişiye istihdam sağlamaktadır. 

HAYIRLI EVLATLAR

         Ağaçlı ailesi birbirine çok bağlı ve son derece mütevazi bir yaşam sürdürüyor. Eşi Merih Hanım ve çocukları Merve ile Cevdet Adnan Beyin en yakın destekçileridir. Merve ve Cevdet Ağaçlı liseyi İsviçre’de dünyaca ünlü Collége Du Léman okulunda okumuşlar. Daha sonra Merve European Üniversitesi’nde İşletme bölümünü bitirmiş, akabinde ABD’de Johnson & Wales Üniversitesi’nde Ekonomi üzerine master yapmıştır. Deneyim ve bilgilerini Ağaçlı Şirketler Grubunun değişik birimlerine aktarmış, sempatik ve dinamik kişiliğiyle herkesin sevgisini kazanmıştır.

         Cevdet Ağaçlı kardeşi Merve ile liseyi bitirdikten sonra ABD’nin Miami kentinde Lynn Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Şirketin lojistik bölümünün başında olan Cevdet Ağaçlı, bütün birimlerdeki görevlerde sindire sindire çalışmıştır ve büyük gelecek vadetmektedir.

       Hayatın en zor günlerinden önemli dersler çıkararak bugünkü konumuna gelen Adnan Ağaçlı yıllar önceki çalışma azmi ve tutarlılığından hiçbir şey kaybetmemiştir. İnsanlığa ve ülkeye nasıl daha çok faydalı olabilirim düşüncesini sürekli olarak taşıdığı her halinden gözlenmektedir.

       Zorluklar ne kadar büyük olursa, onların altından kalkmakla erişilebilecek ihtişam da o derece parlak olur. Usta kaptanlar, maharetlerini ve saygınlıklarını atlatmış oldukları fırtınalarla elde etmişlerdir. İyi pazarlar.

Yorum Yazın