1Yorum

Olumlu Yol Göstericiler

D. L. Weatherford Nebraska’da yaşayan yaşlı bir adamdı. Patates ekimi için tarlayı bellemesi gerekiyordu lakin bu çok zor bir işti. Tek oğlu olan David, ona yardım edebilirdi ama o da hapisteydi. Yaşlı adam oğluna bir mektup yazdı ve müşkülatını izah etti. “Sevgili David, patates bahçemi belleyemeyeceğimden kendimi çok kötü hissediyorum. Bahçeyi kazmak için oldukça yaşlanmış sayılırım. Burada olsan bütün derdim bitecekti. Biliyorum ki sen bahçeyi benim için hallederdin. Sevgiler, baban.” Birkaç gün sonra oğlundan bir mektup aldı. “Babacığım, Allah aşkına bahçeyi kazma oraya cesetleri gömmüştüm. Sevgiler, David.” Ertesi gün sabaha karşı saat 04.00’te FBI ve yerel polis çıkageldi ve tüm sahayı kazdılar lakin hiçbir cesede rastlamadılar. Yaşlı adamdan özür dileyerek gittiler. Aynı gün yaşlı adam oğlundan bir mektup daha aldı. “Babacığım şimdi patatesleri ekebilirsin. Bu şartlarda yapabileceğimin en iyisini yaptım. Sevgiler, David.” Salim Taşçı, hayatındaki karşılaştığı tüm güçlüklerden kaçış değil, çıkış arayan çok değerli bir insandır. Adalet, Tasvir, Milliyet ve Tercüman gazetelerinde çalıştıktan sonra 1969 yılında emlak işini öğrenip başlamış ve emlak krallığına kadar çok başarılı bir yol çizmiştir.

ORMAN PROFESÖRÜ

El attığı her işte başarılı olan Salim Taşçı eski bir gazetecidir. Doğaya olan tutkusu ön plandadır her zaman. 64 orman yaratan Salim Taşçı’nın ilk yaptırdığı orman “Atatürk ve Gazeteciler Hatıra Ormanı”dır. Dünyada eşine benzerine rastlanmayacak nitelikteki bu orman Yozgat’tadır. 85 bin metrekarelik kısımda dev bir Türkiye haritası mevcut. 4 bin 700 adet sedir ağacı ile Türkiye sınırının çizildiği en büyük yer haritası olan bu ormanda 41 bin sarıçam ağacı ile de Türkiye haritasının içi motiflenmiş. Kırmızı yapraklı erik ağaçları bayrağının zeminini, beyaz iğde ağaçları da göbekteki ay-yıldızı şekillendirmektedir.

NESLİ TÜKENEN İNSANLARDAN

Kendisini adeta insanlık için adayan bir yapısı vardır Salim Taşçı’nın. Küsleri barıştırır, kiralık ev bulur, eğer ev arayan kiracı düşük gelirliyse kendisi kefil olur. Herkesin yardımına koşan çok değişik, enteresan bir insandır Salim Bey. Onun kendine özgü ilkeleri vardır. İcra, ihale vs.den mülk almaz Salim Taşçı, bu gibi yerlerden olan müşteri gayrimenkulüne de aracılık etmez. Faaliyete başladığı günden itibaren hiçbir emlakçının elinde olan mülke el atmamış, kimsenin işini bozmamıştır. Hiçbir müşterisinin kaporasını yakmamıştır. Alıcı veya satıcıyla hiçbir konuda anlaşmazlığa düşmemiştir. Gerçekten nesli tükenen kelaynak kuşu gibidir Taşçı.

İKİ BANKA SATTI

Salim Taşçı öyle renkli bir kişiliktir ki onu ancak yakinen tanıma fırsatı bulduğunuzda ne kadar kıymetli bir cevher olduğunu anlarsınız. Yaptığı çok önemli işlerden bile bahsetmeyecek kadar tevazu sahibi olan Taşçı, hayatta hiçbir insanın mağdur olmaması prensibiyle hareket eder. Depremle ilgili eski yapılara karşı uyarılarını eksik etmeyen, Ankara’da dereler üzerine kurulan pek çok modern binanın ileride mutlaka felaket yaşayacağının uyarısını yapan, mortgage ile ilgili çekincelerini Türk halkına anlatan, insanları mutlu etmek için çabalayıp duran bu değerli insan 1986 yılında iki bankayı satarak kazandığı paranın tamamını İstanbul’da sahip olduğu kumaş ipliği ve kumaş boyası fabrikalarına yatırmıştır. Aynı zamanda sanayici olan Taşçı’nın iki fabrikasında yüzlerce işçi çalışmaktadır. 16 kitabı yayımlanan yazar ve şair olan Taşçı, ormanların babası gerçek bir doğa dostudur. Yarım asırlık birikimiyle tarih uzmanı ve birikimlerinden yararlanılacak ayaklı bir ansiklopedi gibidir. En çok “Bankayı Portakal Gibi Sattım” ve kısa sürede 52 baskı yapan “Satılık Dünya” isimli eserleri ilgi görmüştür. Eserlerinden dokuz tanesi sinemaya aktarılmıştır. Dünya Emlak Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde uzun süre bulunan bir Ankaralı iş adamı beni gerçekten çok duygulandırıyor. 1984 yılında Ayvalık Sarımsaklı Belediye Başkanlığı, görevini yürüttüğü sırada hiç maaş almamakla da günün konusu olmuştu.

DÜRÜSTLÜK ABİDESİ

Ticarette gerçekten örnek bir kişiliği vardır Taşçı’nın. Emlak gibi güven isteyen bir işte dürüstlük abidesi, örnek bir emlak müşaviridir Taşçı. Elini attığı her alanda ses getirmiştir. 1966’da Güneydoğu’daki Hamido ve Ömer Bezek gibi eşkıyalarla yaptığı röportajlar büyük ilgi görmüştür. Topluma hizmette harcadığı paraları vergisinden düşmeyen, okuduğu lisedeki 25 öğrenciye 20 yıldır maddi destek sağlayan güzel insan “Vatan sevgisi kuru kuruya olmaz” sözünü hiç dilinden düşürmez. Onun sosyal sorumluluk bilinciyle yaptığı pek çok şey anlatılmaz. O zaten anlatmayı sevmez. Salim Taşçı’nın bu başarıları yakalamasındaki en büyük destekçisi öğretmen eşi Mualla Hanım’dır. “Ankara’nın tapusu onda” diyen dostları geçtiğimiz yıllarda 41’inci evlilik yıldönümlerini Trilye’de kutladıktan sonra ikinci balayı yaşamak için Paris’e gittiklerinde “Paris’in tapusunu çıkarmaya gidiyor” diye takıldılar. “Sen yakma, sen kesme, sen ağaç ek, sen koru” sloganlarıyla yola çıkan Taşçı her yıl büyük bir orman yaratmaktadır. Bir zamanlar Konfüçyus: “Olgun insan güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceğini söyleyen adamdır” demiş. Nereden bilsin ki Konfüçyus kendisi öldükten çok uzun yıllar sonra dünyaya Salim Taşçı gibi birinin geleceğini. Eğer Taşçı’yı tanısaydı aynen şöyle derdi: “Olgun insan güzel yazan, güzel düşüncelere sahip, güzel söz söyleyen, söylediğini yapan ve yapabileceğini söyleyen adamdır.” Şimdi oldu Salim Taşçı’nın tanımı.

Yorum Yazın