0Yorum

Hamburg ve Berlin Fuarları

 

         Geçtiğimiz hafta Almanya’da Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren iki önemli fuar vardı. Bir tanesi turizm fuarı, diğeri de yemeğe karşı yakından ilgili olanların dikkatini çeken gastronomi fuarıydı. Hamburg, ringa balıklarının çok avlandığı ve bu balıkları balıkçı teknelerinin dökmesi için yapılan bir limanın geliştirdiği şehirdir. Hamburg limanının yanında büyük bir balık marketi meydanı var. Cumartesiyi pazara bağlayan gecelerde civardaki restoranlarda yemekler yeniyor, sabahlara kadar barlarda eğleniliyor. Barlardan çıkanlar meydandaki balıkçı ve sebzecilerin ilginç şovuyla başka bir eğlenceye devam ediyorlar. Sepetlere taze balıklar, sebzeler dolduruluyor. Eğlenceli bir satış gerçekleşiyor. 

YEMEKTE TEKNOLOJİ YARIŞI

         Hamburg Gastronomi Fuarı tam bir teknoloji yarışı. Aşçıların el yordamıyla, tahminlerle yemek pişirme devri sona eriyor. Fırın içine yerleştirilip dışarıdan okunan dijital termometreler pişme işlemini şansa bırakmıyor. Çalışan insanların yemek yapma zamanlarını bir hayli kısaltan yeni teknoloji ürünü mikrodalga fırınlar inanılmaz becerikli hale gelmiş. Aşçı Franz Ein’ın küçücük bir robotla birkaç saniyede dondurma, cappuccino, mısır unu, mayonez yapması çok ilgi çekiciydi. Artık çalışan eşlerin evde saatlerce yemek yaparak harcayacakları zamanı birkaç dakikaya indirgemiş yeni mikrodalga fırınlar, hazır yemeklerin lezzetini hiç bozmadan taze yapılmış gibi bir lezzette hazırlanmasını sağlıyor. Modern konvansiyonel fırınlar ise çağ atlamış durumda. Kırk kişilik mutfakları da üç dört personelle hallediyorlar. Yani toplu yemek sektörü için büyük kolaylıklar getiren bu buluşların önümüzdeki günlerde deneyimlerini göreceğiz.   

BERLİN TURİZM FUARI

         Berlin’de yüzlerce taksinin üzerinde Türkiye tanıtımlarını içeren reklamlar var. Şehrin en önemli merkezlerinde, dev posterlerde modern Türkiye çok iyi yansıtılmış. Fuar alanındaki stand Türkiye hakkında çok güzel imaj veriyor. Yalnız bale yerine Türkiye’ye özgün kültürümüzü yansıtacak daha başka bir şey düşünülebilirdi. ITB Fuarı idaresince birlikte organize edilen “Rock Türkiye Gecesi”nde otuz bin seyahat acentasından en iyi satış yapan iki bin kişi Berlin Fuarı esnasında ağırlandılar. 8 Mart akşamı yapılan bu gecede Türk yemekleri tanıtıldı. İki bin kişi dakikalarca hep bir ağızdan “Türkiye, Türkiye” diye bağırdılar. Muhteşem gecede görev alan acenta çalışanları inanılmaz tanıtım yapacakları inancı oluşturdu. Fahri turizm elçilerimiz Tamer Akkılıç ve Kenan Erdoğan Berlin’e gelenlere kendi lokantalarında hiç yabancılık hissi yaşatmadılar.

         Bütün olarak düşünüldüğünde Türkiye’nin çok iyi pazarlandığını gördüm. Özellikle Almanların Türkiye standıyla çok yakından ilgilendiğini izledim bu nedenle bu yıl turizmden çok umutluyum. Hata arayan gözler mükemmeli göremez.

         İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın