0Yorum

Fark Yaratan Başkentliler

Norveçli fotoğraf sanatçısı Kjell Sandved, 24 yıllık bir çalışmanın ardından kelebek kanatlarındaki desenlerden alfabenin tüm harflerini ve 1’den 9’a kadar bütün rakamları fotoğraf karelerine yansıtmış.

Sandved daha önce müzik ve sanat konusunda iki ansiklopedi yazmış, sonra yeni bir araştırma için 1960 yılında Smithsonian Enstitüsü Doğa Tarihi Müzesi’ni ziyarete gitmiş. Müze yöneticisi, Sandved’e çalışmalarını sürdürmesi için ofis vermiş.

Bir gün kutularla dolu tavan arasındaki raflarda bir şey ararken gördüğü puro kutusu kapağındaki kelebeğin kanadı üzerindeki gümüş ‘F’ harfinin parıl parıl parladığını fark etmiş.

Muhteşem dizaynı, mikroskop altında inceleyince dünya üzerindeki hiçbir kaligrafin büyüleyici bir ‘F’ harfini tasarlayamayacağı kanısına varmış. Araştırmalarına devam edince Sandved ve yardımcısının hayatını değiştirecek şeyler olmuş.

Kelebekler ve fotoğrafçılık üzerine hiç bilgisi olmayan Sandved, önce temel fotoğrafçılığı öğrenmeye başlamış ve makro fotoğraflar çekebilmek için iki yıl uğraşmış. Doğadaki kelebeklere el sürmeden fotoğraf çekmeye karar veren Kjell, özel bir fotoğraf makinesi bile tasarlamış. Dünyadaki fotoğraflanmaya en uygun kelebeklerin Amazon ormanlarında olduğunu araştıran yardımcısı Barbara ile birlikte Amazon’dan Yeni Gine’ye kadar olan bölgedeki tüm bahçeleri, milli parkları araştırmışlar ve sonunda aradıkları bölgeyi ve kelebekleri bulmuşlar.

Örneğin ‘A’ harfi sadece Uzak Doğu ülkelerinden Bhutan’da yaşayan bir kelebek türünün kanatlarında bulunuyormuş. ‘Z’ harfini ise Güney Amerika ülkesi Peru’da yaşayan bir kelebek türünde bulmuşlar.

Doğadaki tüm dizayn elementleri arasında ‘O’ harfi, yani daire, sıfır ya da göz, en sık rastlanan harfmiş. Özellikle kanadında göz şeklinde tasarım olan kelebekler düşmanlarını bir anda korkutmak için kanatlarını açıyor ve onlara bir çift göz kendilerine bakıyor imajını veriyorlarmış.

Kjell ve asistanı, simetrik harfler C, D, I, L, M ve O’nun bulunması nispeten kolay harfler olduğunu belirtmişler, ancak asimetrik olanların özellikle B, H, K, Q, T ve X harflerini bulmanın çok zor olduğunu söylemişler.

Kendi konusunda fark yaratıp bu çalışmasıyla dünyaca tanınmış bir isim olmuş Kjell Sandved.

Barış Helvacıoğlu, hem Ankara’da hem de Türkiye’de kendi alanında, önemli yetenekleriyle fark yaratmış genç bir girişimcidir.

Helvacıoğlu Kahve, Türkiye’de kuşaklar boyunca aynı markayı aynı iş yerini yürütmek zor diyenlere yanıt verecek nitelikte bir şirket, Barış Bey de üçüncü kuşak patronu.

BABA MESLEĞİ

Barış Helvacıoğlu, TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünü bitirdi. Okuldan mezun olunca kararını verdi ve aile işi olan kahveye devam etti. İş hayatına başladıktan sonra kahve ile haşır neşir olan Barış Bey’i, merhum babası Selçuk Bey ile Trilye’ye ilk geldiği günlerden beri tanırım. Başkentin en saygın ve beyefendi insanlarından biri olan Selçuk Bey’i sizlere tanıtmayı çok arzulamıştım ama olmadı, çok erken aramızdan ayrıldı. Barış Helvacıoğlu da genç yaşta omzuna yüklenen bu ağır yükü başarıyla taşımakta, kendisiyle barışık, çok çalışkan ve müthiş vizyona sahip bir insan. Çevresi tarafından sevilen, örnek davranışları ile her zaman farkındalık yaratan Barış Bey, üçüncü kuşak olarak üniversiteden sonra babasıyla birlikte çalışmaya başladı. “Babanız hayatta ise her zaman 1 – 0 öndesiniz” diyerek Selçuk Bey’in sağlığında yanında çalışarak iyice yetişti.

ŞANS HAZIR KAFALAR KONAR

Barış Helvacıoğlu, bir gün bir ticaret sitesinde Brezilyalı kahve tüccarı ile tanışır. Kendisini davet eden tüccar, Lübnan’dan göç etmiş bir Arap olduğunu, 30 yıl New York’ta yaşadıktan sonra bu işe karar verdiğini ve eşinin de Brezilyalı olduğu için kolay adapte olduğunu söyler. Ortadoğu kültürünü iyi bildiğini ve Türk kahvesi konusunda Barış Bey’e yardımcı olacağını da belirtince önce sipariş vermek istediğini iletir, ancak mal satmayacağını, Brezilya’ya gitmesi gerektiğini anlatır.

Brezilya’ya gidip oradaki kahve tarlalarını gezerek her gün elinde cezvelerle 25 farklı Brezilya kahvesiyle inovasyon yapan başkentin genç girişimcisi Barış Bey, burada kaldığı süre boyunca kahvenin en ince detaylarına kadar araştırdı, deneyerek, sınayarak, görerek, gezerek, müthiş bir deneyim sahibi oldu. Kendisine sunulan şansı değerlendirip hiç tanımadığı bir insanla, hiç bilmediği yerlerde önemli araştırmalar yapan Helvacıoğlu, babasından aldığı bayrağı zirvelere taşımanın ve zirvede kalmanın mutluluğunu yaşıyor.

ÜRÜN YELPAZESİ GENİŞ

Barış Bey’in direksiyonunda olduğu Helvacıoğlu Kahve, çok çeşitli ürün yelpazesine sahip. Türk kahvesinde Helvacıoğlu Kahve, hazır kahve grubunda Ins Coffee, Espresso’da ise Levee Coffee markalarıyla üretim yapmakta. Dünyanın en değerli ve en az bulunan kahvesi Jamaican Blue Mountain Coffee’yi Türkiye’de hizmete sunan Barış Bey, işinde çok titizdir ve detaycı bir yapıya sahiptir. Konusunda uzman olmanın verdiği özgüvenle kahve konusunda tam bir otoritedir. Başkentin ve ülkemizin kahve gurmesi olan Barış Bey, dipsiz bir kuyu olan kahve hakkında müthiş bilgilere sahiptir. Bildiği her şeyi paylaşan, sempatik, mütevazı tavırlarıyla herkesin sevgisini, saygısını kazanan Barış Helvacıoğlu ile ne kadar gurur duysak azdır.

Kahvenin hikayesini yeniden yazan Barış Helvacıoğlu, çağın gereklerine ayak uyduran, dünyadaki gelişmeleri, trendleri yakından takip eden, dünyadaki tüm kahve çekirdeklerini kullanan, Panama kahvesinden, Endonezya’nın Kopi-Luwak’ına kadar her konuda uzmanlığı, donanımı olan, kendisini iyi yetiştirmiş farklı bir iş insanıdır. Türk kahvesi ile ilgili çalışmaları takdire şayandır.

Ailesine düşkün, aile bağları kuvvetli bir yapısı olan Barış Bey, deniz ürünlerine meraklıdır. Sık sık Trilye’de aile efradıyla bir araya gelir. Dünya iyisi hanımefendi kardeşi Seda Hanım ve oğluyla arkadaş gibi görünen annesi Sibel Hanımefendi, Helvacıoğlu ailesinin çekirdeği, mihenk taşlarıdır.

Kendisine ulaşılabilir bir hedef koyup, bu hedefe ulaşmak için iyi bir plan yapan ve emin adımlarla ilerleyen Barış Helvacıoğlu, ilk günden başarıya inanmış birisidir.

İnsanlar nişan almadıkları şeyleri nadiren vururlar. İyi pazarlar.

Yorum Yazın