0Yorum

Dünyanın Tanıdığı Ankara Markası

Makale yazmaya ilkokulda kompozisyona olan merakımın yeşerdiği yıllarda başladım. Hiç üşenmez Cağaloğlu’nda bir gazeteye gönderirdim. Onlar da zaman zaman beni mutlu eder, alıntılar yaparlardı. Ankara’da ise kendi dergimi çıkarmadan ve Sabah Ankara’daki köşemden önce Gazete Ankara’da yazmaya başladım. Hatta ilk makalemin ismi “Sen Hiç Yaşlı Balık Gördün Mü?” idi. O zamanlar ulusal gazetelerin Ankara ekleri ya böyle kapsamlı değildi ya da hiç yoktu. Yerel haberler Gazete Ankara’da yer alırdı. Gazetenin sahibi amatör ruhunu topyekün gazetesine yansıtmış Birten Gökyay idi. Genel yayın yönetmeni ise uzun yıllar Bursa’nın ünlü Hakimiyet Gazetesi’ni çıkaran İlkay Somer’di. İzmir’e yerleşti ama gözü kulağı Ankara’da. Her gün içimden o gazeteye telefon etmek gelirdi. Nedenini biliyor musunuz? Telefon numarası düştüğünde “Ankara Ankara, güzel Ankara, seni görmek ister her bahtı kara” diye müzik çalardı. Kalpleri insan sevgisiyle dolup taşan Birten Gökyay ve Akın Gökyay ile dostluğum uzun yıllardır devam etmektedir.

Nedense hep ülkemizden hayıflanıp dururuz, başka ülkelerin başarılarını ballandıra ballandıra anlatmayı çok severiz. Ülkemizdeki başarıların farkına varamayız. 1927’de Nuri Usta’nın kurduğu ve adını da ondan aldığı Nurus firması Türkiye’nin ofis mobilyası üreten lider şirketlerinden biri konumuna gelmiştir. Akın Gökyay ve eşi Birten Gökyay’ın disiplinli, titiz çalışmaları; nitelikli tasarımcılarla yaptıkları işbirliği Nurus’a pek çok tasarım ödülleri kazandırmıştır.

BAŞARILI GENÇLER

3 yıl önce eski Anap Genel Başkanı ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun evinde Erkan Bey’in doğum gününü kutluyorduk. Pek çok ünlü simaların ve de gazetecilerin evde olduğu gecede Erkan Bey bir ara anons yaptı: “Size birisini tanıştıracağım” dedi. “Gerek öğrencilik yaşantımda, gerekse siyasi hayatımda rastladığım en girişimci yetenek” diye anons ettiği kişi Akın Bey’in oğlu Renan Gökyay’dı. Evet gerçekten genç yaşta müthiş performans gösteren Renan Bey, Nurus’un çıtasını iyice yükseltti. Nurus’un Genel Müdürü Güran Gökyay, Renan Bey’in kardeşidir. Zamanında çok iyi işlere imza atmış küçük bir marangoz atölyesi, bugün dünyada pek çok ünlü firmanın ofis malzemelerini temin etmektedir. Belçika’daki telekom şirketi Belgacom’un ofisinden tutun, İtalya’daki Corriere della Sera Gazetesi’nden, Milano’daki Kültür Merkezi’nin ofisine kadar Nurus’un ürettikleri ulaşmıştır. Bizim için Gucci markası bir anlam ifade ediyorsa, yabancıların da ofis malzemesi denince akıllarına Nurus gelmektedir. 1999’da tasarımın Oskarı sayılan Japonya’nın Endüstriyel Forum Tasarım Ödülü’nü kazanan firma, Türkiye’deki ihracat akımının öncülerindendir ve uluslararası arenada çok tanınmaktadır.

TÜRYAK BAŞKANI

Elindeyse, zamana “Dur geçme” diye dayat! Bir sigara içmekten daha kısa bu hayat. Hiç kimsenin yaşlılık yıllarını düşünmeden yaşadığı bir dünyada, topluma yaptığı bir sürü hizmetten sonra şimdi de Türyak Vakfı ile yaşlı insanların gelecekle ilgili konularına dikkat çeken Akın Gökyay, bu yıl yönetim kurulu başkanlığına seçilmiştir.

Türyak, halkımızın son zamanlarda adını sık duymaya başladığı, çok hayırlı işler yapan, yaşlılık haklarını araştıran bir kurumdur. Kurumun her yıl 70 yaşın üzerinde, belli vasıflardaki insanlara verdiği “Kıdemli Vatandaş Ödülü” kamuoyunda çok ilgi görmüştür. Akın Bey ve eşi Birten Hanım, yaşantıları boyunca topluma çok yararlı işler yapmışlardır. Zaten unutmamak gerekir ki insanoğlu kendine sakladıklarını zamanla yitirir. Oysa verdikleriniz her zaman sizindir.

Yorum Yazın