0Yorum

Çin'de Ağlatan Sahneler

         “SENİ SEVİYORUM TÜRKİYE”. Böyle bir sloganı yıllardır kendi ülkemde duymayı çok özledim. Türkiye’den binlerce kilometre uzaklarda hem de yabancı bir ülkenin vatandaşlarından duymak daha da heyecan verici oldu. Ramazan ayının son haftasında “10. Asya Sanatları Festivali”ne davet edilen TÜTAV ( Türk Tanıtma Vakfı ) aylar öncesinden hazırlıklara başlamış, Başkan Kemal Baytaş’ın direktifleriyle son yıllarda Çin’de çok popüler olan üç şarkı seçilmiş, sanatçılar Zeynep Poyraz ve Erdal Şen bir ay boyunca tam bir Çinli lehçesinde şarkıları ezberlemişler, folklor ekipleri ve diğer sanatçılar kusursuz çalışmalar yapmışlar. Baytaş da her provada üşenmeden, yorulmadan düzeltmeleri yapmış.

         26 Eylül günü Çin Halk Cumhuriyeti’nin Henan eyaletinin başkenti Zhengzhou (Concoi) kentinde Pekin Olimpiyatlarının açılışına benzer bir açılış yapıldı. Kemal Baytaş şeref tribününde; Kanal 1 televizyonu genel yayın yönetmeni Murat İde, eski YÖK üyesi Prof. Dr. Köksal Baloş ile birlikte şeref tribününün hemen yanında numaralı tribünde muhteşem açılışı izliyoruz. Havai fişekler göz kamaştırıcı. Her ülkenin ekibi birbirinden güzel süslü arabalara bindirilmiş olarak resmi geçit yaptılar. Türkiye hakkında öyle bilgileri var ki bizim ekibi Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nda başlattığı Bandırma vapuruna benzer bir teknenin içine bindirmişler. Bir önceki festival Guangzhou’da olmuş ve Atilla Koç Turizm Bakanı olarak katılmış. Bu yıl Turizm Bakanlığı’ndan Pekin’deki temsilci Oğuz Yurteri vardı. 

PARA BAŞKA ÜLKEDEN, TANITIM TÜTAV’DAN

          Duygusal bir insan olduğuma inanırım, ama duygularımın beni bu kadar etkileyeceğini hiç tahmin etmezdim. 29 Eylül akşamı Sias Üniversitesi’ne doğru hareket ediyoruz. İdari dekan ve beraberindeki heyet bizi karşılıyor. 25 kilometrelik alana bir Amerikan vakfı tarafından kurulmuş eşsiz bir üniversite. Tesis hakkında her ünitede brifing alıyoruz. Akabinde akşam yemeğine oturuyoruz. Yemek için özen gösterildiği belli. Bizim damak tadımıza uyarlanmış. Yemeğin sona ermesiyle birlikte gösterinin yapılacağı 3.000 kişilik salonda protokol için ayrılan yere oturuyoruz. Heyecanla beklediğimiz gösteri başlıyor. Mehter takımı sahneye çıkınca Çinlilerin çığlıkları başlıyor. Arkasından Mevlana, kısa bir potbori ve Türkiye’nin tüm yörelerinin folklor gösterileri. Dansöz Kader herkesi büyülüyor. Sonunda genç yaşına rağmen mükemmel bir sahne hakimiyeti ile Zeynep Poyraz düet yaptığı arkadaşı Erdal Şen ile Çinlileri ayağa kaldırıyor. Gözleri dolan Çinliler “ I love you Turkey” sloganlarıyla tempo tutuyor ve salon inliyor. Yanımda oturan Türk eğitim sistemine üstün katkıları olan Prof. Dr. Köksal Baloş ile birbirimize bakıyoruz ve gözlerimizdeki damlaları görüyoruz. Sahnedeki Zeynep ile de bir ara göz göze geliyoruz. Kendisi de duygularını gizlemekte zorlanıyor. Bazı şeyler anlatılmaz, yaşanır. Gösteri bittikten sonra Türkiye’de yedi yıl görev yapmış karı koca bizden önce sahneye çıkıp kutlamalardaki ilk yerini alıyor. Malezyalı öğrenciler fotoğraf çekmek için sıraya giriyor. Türk ekibi en iyi ekip seçiliyor ve Çin gazetelerine manşet oluyor. 1 milyar 300 milyon nüfusa sahip olan bir ülkeden Türkiye’ye gelen turist sayısı sadece 68.200 kişi. Umarım önümüzdeki yıllarda bu rakam katlanarak artar.

         Çin’e davet edilen ekibin tüm masrafları Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti tarafından karşılanıyor. Bu güzelliklerin mimarı Kemal Baytaş ülkesine hizmet etmenin mutluluğunu yaşarken bir yandan da Karadeniz folklor ekibindeki çay toplayan kızların ellerinde taşıdığı sepetler için ekstra bagaj ücreti ödemeyip, kurumuna yük olmamak için uğraşıyor. Hayatını adadığı Türk turizmine katkılarını artırmak çabasında yılmadan tüm zorluklara göğüs geriyor. Çünkü kendisi de inanıyor ki başka Türkiye yok. İyi pazarlar.

Yorum Yazın