0Yorum

Başarıyı Hazır Kafalar Yakalar

 

         Bir zamanlar ülkemizde herkes ekonomist kesilmişti. Ekonomi dehası Adam Smith’in serbest piyasa ekonomisi ile ilgili söylemleri tüm entellerin dilindeydi. “Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” ya da “Arz ve talebe bağlıdır” sözleri dillerden hiç düşmezdi. Kafelerde, içki masalarında hep ekonominin kuralları ile ilgili sohbetler yapılırdı. Zaman değişti, şimdi de en çok konuşulan konuların başında azalan enerji kaynakları ile ilgili yapılan senaryolar geliyor. “Rekabet edemiyoruz, enerji maaliyetlerimiz yüksek, maliyetlerin düşürülmesi gerekir” gibi sözleri hemen hemen her gün duyuyoruz. Bunların gerçekleşmesini en çok isteyenlerden birisi de benim. Ama kazın ayağı öyle değil. Bazı gerçekler var. Enerji kaynakları artık çok sınırlı ve devlet bir şeyler yapsın mantığı çürüdü bile.

         Devletten bir kuruş yardım almadan çarığını giyip, çıkısını yanına alan diyar-ı gurbetlerde petrol arayan adam, en çok neşeli kahkahalarıyla yakından tanıdığım Prof. Dr. Güntekin Köksal. Kazmış! Kazmış! Daha derinlere inmiş ve petrolü bulmuş. Hem de Kuzey Irak’ta, Yemen’de, Rusya’da, Kazakistan’da, Azerbaycan’da. Tıpkı Şevket Süreyya Aydemir’in ünlü romanı “Suyu Arayan Adam”daki gibi.

2003 YILINDA ÖLÜMDEN DÖNDÜ

         Dünya onu 2003 yılında Kuzey Irak’ta petrol sahasında geçirdiği mide kanaması sırasında tanıdı. Genelkurmay Başkanlığı’nın girişimiyle ABD’ye ait bir helikopterle Türkiye’ye getirildi. Bu operasyon ABD’nin yüksek tirajlı gazeteleri tarafından dünyada manşet oldu. “Ölüm adın kalleş olsun, benim Türkiye’ye kazandıracağım çok şey var” dercesine süratle sağlığına kavuşan Köksal kaldığı yerden devam etmiş, binlerce tehlikeye göğüs germiş, içindeki sese her zaman kulak vermiş ve başarıyı yakalamıştır. Kuzey Irak’ta petrol çıkaran ilk Türk şirketinin sahibi olan Köksal, ABD’nin Teksas eyaletindeki ünlü şirket Moncrief Oil ile de ortaktır.

         Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nde yaptığı yatırımları nedeniyle de kendisine “Kızıl Milyarder” lakabı takılan Güntekin Köksal, 35 yıldır petrol, maden, dış ticaret, inşaat, gayrimenkul alımı satımı konuları ile ilgileniyor. Avusturya Leoben Üniversitesi’nin Maden ve Petrol Mühendisliği bölümlerinden yüksek mühendis olarak mezun olmuş, 1996 yılında Azerbaycan Ekoenerji Akademisi’nden doktor ve profesör ünvanlarını almıştır. Yatırımlarını hep Türkiye dışında yapmıştır ama gönlü her zaman Türkiye’ye yöneliktir.

AİLECE ÇOK BAŞARILILAR

         Eşi Pınar Köksal’ı TRT’de Türk sanat müziği yarışmalarını izleyen ve Türk sanat müziğiyle ilgilenen herkes tanır. O zor şarkı yarışmalarının vazgeçilmez jürisi olarak her zaman görev yapar. Güzel ve büyüleyici sesiyle çıkardığı cdlerin Trilye ailesi olarak biz de keyifle dinleyicisiyiz. Köksal Eğitim Vakfı’nın da başkanı olan Pınar Hanım çok başarılı iki kız evlat yetiştirmiştir. Evli olan büyük kızı Ayşe Köksal Çetin İngiltere’de aynı dalda faaliyet göstermektedir. Londra’da iki master yapan küçük kızı Zeynep Köksal ise karizmatik kişiliğiyle ve çalışkanlığıyla ikinci kuşakların işleri bir adım daha ileriye götüreceğini şimdiden hissettirmektedir.

         54 yıllık petrol mühendisi olan Köksal, 2012 yılında Türkiye’nin hak ettiği enerjiyi temin edebileceğine inanıyor. Ona inanmamak mümkün mü? 4 yıl öncesinden heyecanlandım bile. Şans nasıl hazır kafalara konarsa, başarıyı da hazır kafalar yakalar. İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın