1Yorum

Asırlık Ankara Markası

 

 

         Ankara ile ilk tanışmam 1976’da Kara Harp Okulu öğrenciliğiyle başladı. Okulda disiplini temin etmek için belirlenmiş kurallar vardı. Her sabah 06:00’da kalk borusu çalar, 07:00’de kahvaltıya geçilirdi. Kahvaltıdan sonra sabah etüdü, daha sonrasında dersler başlardı. Dört kişilik koğuşlarda herkese ait, paslanmaz malzemeden yapılmış dolaplar mevcuttu. Bu dolapları gelişigüzel, kendi zevkinize göre tanzim edemezdiniz. Bir defasında havluyu üçgen şeklinde asmadığım için hafta sonu izinsizlik cezası aldığımı hala unutamam. Dolapta bulundurulacak malzemelerden bir tanesi kolonyaydı. Ulus’tan aldığım at kılı sakal tıraşı fırçası ve tıraş sabunu ile her sabah sinek kaydı tıraş oluyordum. İşin en keyifli bölümü tıraştan sonra yüzüme sürdüğüm limon kolonyasının yarattığı ferahlığı  hissetmemdi. Eyüp Sabri Tuncer ile tanışmam, Ankara ile tanışmamla aynı yıllara dayanır. O zamanlar hem daha ucuz hem de öğrenci harçlığımızın limitleri dahilinde olsun diye plastik şişe kullanırdık. Biter bitmez kantindeki bidonlardan el pompasıyla tekrar doldururduk. Sabahın erken saatlerinde mis gibi limon kolonyasını koklamak ferah bir dünyaya taşırdı bizleri.

CUMHURİYET’LE YAŞIT

         Türkiye’nin ilk limon kolonyası olan Eyüp Sabri Tuncer’in 1923’te Ulus’ta küçük bir atölyede başlayan o güzel kokusu tüm yurda yayılır, insanlara ferahlık ve mutluluk vermeye çalışır. Eyüp Sabri’nin babası Karahasanoğlu ailesinden Süleyman Bey, Bursa’yı terkedip İnegöl’e yerleşir. Önce çiftçiliği, ardından bakkallığı dener. Erken vefatı Eyüp Sabri’yi 10 yaşında babasız bırakır. 8 yıl tezgahtarlık yapıp, ticareti erbabından öğrenen Eyüp Sabri Bey, 18 yaşındayken askere yazılır ve İstiklal Savaşı’na katılır.

         Eyüp Sabri Tuncer’in ikinci kuşak patronu Sabahattin Bey, Cumhuriyet’le yaşıt. Ankara’da ilk iş yerini 1920’lerin başında açan Sabahattin Tuncer, işe başlama tarihini 1923 olarak ilan etmeyi yeğler. Türkiye’nin ilk promosyon uygulaması bu mağazada yapılır. Nuri Conker Paşa’nın Anafartalar Caddesi’nde yer alan yeni apartmanındaki iş yerinde bedava dağıtılan kolonya ve esans, yıllar sonra büyük şirketlerin pazarlama ve satış stratejilerini belirlemede yararlandığı örnek bir yöntem olmuştur.

 ÜSTÜN PERFORMANS

         Eyüp Sabri ailesinin üçüncü kuşağı Engin Tuncer’dir. Engin Bey, “Yenilenmeyen yenilir” felsefesinden hareketle çağın koşullarına ayak uydurmuştur. Kendisine “Kolonya Kralı” lakabı takılan Engin Bey, kozmetik sektöründe ileri teknoloji kullanarak, yaratıcı, yenilikçi, tüketicilerin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayan, uluslararası standartlarda kaliteli hizmetler sunan öncü bir firma yaratmıştır.

         Ürün yelpazesini, “Şebboy, Hatıralar, Kadınteni, Paris Gecesi, Çoban, Lavanta, Tütün, Islak Mendiller” ile bir hayli genişleten Engin Tuncer, şirketinin Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika ve Kıbrıs gibi ülkelere ihracat yapmasından dolayı çok büyük mutluluk duymaktadır. Merhum sanatçı Zeki Müren’in günün her saatinde kullandığı “Hatıralar” isimli kolonya ise en nostaljik ürünler arasındadır.

         Hayatta ne istediğinize karar verin, kalkın ve başarana kadar asla vazgeçmeyin. Cumhuriyet’in kurulduğu yılda koydukları hedefi, bir asra yakın bir sürede yakalayıp ilerleyen Eyüp Sabri Tuncer firması, Ankara’nın gurur markası olmayı başarmıştır. İnsanlar nişan almadıkları şeyi nadiren vururlar. İyi pazarlar.

Yorum Yazın