0Yorum

Labne Peynirli Havyar

DEMİRYOLU İŞÇİLERİNİN YİYECEĞİ HAVYAR

Tuzlanmış mersin balığı yumurtalarının belli bir olgunlaşma işlemine tabi tutulmasıyla hazırlanan yiyeceğe havyar denir.

Mersin balığı denizde yaşar. Yumurtlama döneminde Rusya ve Asya’nın büyük nehirlerinin içine sokulur. Mersin balığının yumurtaları ağırlığının % 10’u kadardır. Dişinin karnından çıktıktan sonra toplanır, yıkanır, salamura yapılır, ardından süzülür ve kutularda paketlenir.

Bir zamanların ucuz yiyeceği havyar, 19.yüzyılda Rusya’da demiryolu işçilerinin tayınında kara ekmeğin yanında verilirmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında Rus göçmeni Karpiç’in Ankara’da açtığı restoranda her masaya havyar koyuluyormuş. Ama müşteriler burun kıvırıp yemezlermiş.

GERÇEK HAVYAR DENİZ KOKAR

Gerçek havyar balık değil, deniz kokar. Havyar kategorisi ikiye ayrılır. Birincisi içinden çıkarıldığı balığa göre. Mersin balığının yumurtalarına havyar deniyor. Diğer balıklardan çıkarılanlara “balık yumurtası” demek daha doğru olur. Bir de tanesinin çapına göre sınıflandırılıyor. Her iki kategoride de BELUGA başı çekiyor. Tane çapı 2,5–3 mm. dir, havyarların kralıdır. Dilinizle üst damağınıza bastırdığınızda yaylandığını hissedersiniz. KALUGA, OSETRA ve SEVUGA daha küçük çaplarda diğer havyarlardır. Havyar servis etmenin püf noktası; metal kaşıkla asla servis yapmamaktır. Metal kaşık havyara metal tadı verir. Sedef kaşık kullanmak daha doğru olur. Yumurtanın beyazını havyarla karıştırırsanız havyarın tuzu giderilmiş olur.

Malzemeler

  • 1 adet tost ekmeği
  • 2 adet yumurta
  • 50 gr. siyah havyar
  • 50 gr. labne peyniri
  • Yeterince karabiber

Yapılışı

Tost ekmeklerini küçük kalıplar halinde kesin. Yumurtayı haşlayıp beyazını ayırıp ufalayın, labne peyniri ve karabiberle karıştırın, ekmeklerin üzerine serin. Havyarları sedef bir kaşıkla yerleştirin. Afiyet olsun..

Yorum Yazın