0Yorum

Izgarada Barbunya Balığı

BIYIKLI BALIK BARBUNYA 

                        Denizlere dökülen çay, dere, nehir gibi akarsuların denizle birleştikleri yerler genelde çamurlu, kumlu ve ilişkenli olur. Çayağzı ile Çanakkale Boğazı’nın birleştiği yer, Çimenlik Kalesinin önleri zargana avı verir. Zargana avında yem için midyenin beyaz kısımları gerekir. Deniz gözlüğü ile denizin dibinden yem almak için baktığınızda bıyıkları ile kumların arasında yem arayan rengi kırmızıya çalan barbunya balıklarına sürekli rastlarsınız. Ege Denizinde yaşayan barbunya balıklarının bir kısmı ilkbaharda Çanakkale Boğazı’nı geçerek Marmara’ya girerler. Marmara’daki balıkların da bir kısmı aynı mevsimde Karadeniz’e çıkarlar ve daha sonra geri dönerler. İrilerine “eşek” ya da “topuk” barbunyaları denir. Yaşadıkları çevreye göre renk değiştirebilirler, derileri  incedir ve pulları çok kolay temizlenir. Kayalık  deniz diplerinde çok lezzetli çeşidine rastlanır.  

TEKİR BALIĞINDAN NASIL AYIRT EDİLEBİLİR

            Barbunya balığının burnu diktir, ağzı göz hizasına ulaşmıştır. Göz çukuru altında üç adet pul bulunur. İki sırt yüzgeci bantsızdır.

 

IZGARADA BARBUNYA BALIĞI

 

Malzemeler :

  • 1 kg. barbunya balığı
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 4 adet defne yaprağı
  • 4 adet tane karabiber
  • Yeterince tuz

Yapılışı  :

             Balıkları iyice ayıklayıp pullarını temizleyin. Akan su altında birkaç kez yıkayın. Bir kabın içerisine zeytinyağı, tane karabiber ve defne yapraklarını koyun. Balıkları da bu kabın içerisinde yarım saat bekletin. Hazırladığınız ızgarayı fırça ile yağlayıp on ile oniki dakika kadar balıkları pişirin. Her iki yüzü iyice kızarınca ateşten alın. Afiyet olsun.

  

Yorum Yazın