0Yorum

Balık Pastırması

İLK FAST FOOD YİYECEK 

                               Tarihin ilk fast food yiyeceği pastırmadır. Yemek için boş vakti olmayan savaşçı, atın eğerine bağlayıp bacaklarının arasına sıkıştırdığı etleri uzun yolculuklar sırasında basıla basıla pastırma elde ederdi ve onları yerdi. Pastırma çiğ etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulması ile yapılan bir yiyecektir. Üretim kenti Kayseri’dir. Yapılışında kullanılan çemen aroma verir. Türklerin dünya mutfağına kazandırmış olduğu çok özel bir lezzettir. Pastırmanın tarihi Orta Asya’da yaşayan Hun ve Oğuz Türklerine kadar ulaşmaktadır. Uzun yolculuklara çıkan Türkler, kolay ve besleyici olması için yanlarına tuzlanmış sığır ve benzeri etlerden alırlardı. Tuzlanmış et parçacıkları bazen kılıflar içine, bazen de açıkta atın eğerine bağlanır ve bacaklarının arasında pastırma haline getirilirdi.

 

BALIK PASTIRMASI

Malzemeler             :

  •             Akya balığı filetosu
  •             1 paket kaya tuzu
  •             1 paket çemen

Yapılışı                       :

                        Akya balığı filetosunun her yerini tuzla kapatın. 48 saat bekletin. Daha sonra soğuk suda yıkayıp kurulayın. Üzerini (elinize eldiven giyerek ve hafif ıslatarak) çemenle kapatıp  4 gün bekletin. Çemen ele gelmeyecek kıvama geldiği zaman balık pastırması hazırdır. İnce dilimler halinde keserek servis yapabilirsiniz.

Akya eti yağsızdır. Kurutulup pastırmaya dönüştürülmesi çok uygundur. Kuş gömü gibi yumuşak olmaktadır. Somon, kılıç gibi balıklardan da balık pastırması yapılabilir. İsteğe bağlı olarak sarımsak ve diğer baharatlar eklenerek zenginleştirilebilir.

Yorum Yazın