0Yorum

Yılbaşında Ne Yiyelim

Yılbaşı oldum olası eğlence gecesidir. Bu eğlence sabaha kadar sürdüğü için kuvvetli bir yemekle mideler dolar. Ama bu yıl farklı bir durum ile karşı karşıyayız. Evden çıkmak, eğlence ve misafir yok. Bu sebepten menüleri sınırlamak gerekir.

Çocukluğumuzda kabara kabara herkesi kovalayan baba hindi yılbaşı menülerindeki tahtını koruyor. Beslenme uzmanları kolesterol korkusu yayarak onun yağsız etine övgüler düzse de, yetiştirilmesindeki kolaylık ve etinin bolluğu nedeniyle ekonomistler hindi eti yemeye özendirse de yılbaşı dışında fazla rağbet görmüyor. İleriki yıllarda durum ne olur, yaşayıp göreceğiz. Hayatı boyunca kafesten çıkmayan ve hareket etmeyen fabrika tavuklarını kısa sürede pişirmeye alıştığımızdan, yılbaşına kadar hoplayıp zıplayıp şen şakrak dolaşan hindileri de kolay pişireceğinizi düşünürseniz yanılırsınız.  

Bu dönemde restoranlarda paket servis devam ediyor. Deneyimli şefler daha önceki yıllarda kurutmadan hindiyi pişirip evlerimize sıcak gönderdiler, bence bu yıl da hindi yemek isteyenler bu yola başvursun.  

SAĞLIKLI BAŞLANGIÇLAR

Karides ve avokadonun müthiş uyumu ile hardal, zeytinyağı, elma sirkesi ve limon suyu ile yapılan sosuyla avokadolu karides; istiridye mantarı, közlenmiş soğan, sarımsak, yoğurt ve çıtır patates ile Selanik; somon füme dilimlerine sarılmış peynir ile mozarellalı somon; közlenmiş patlıcan, süzme yoğurt ve kurutulmuş Arnavut biberi ile terleten, yılbaşı akşamı için keyifli bir meze sunumu olacaktır.

“Ana yemek olarak hindi yemeye mecbur muyuz?” diyenler hamsili pilav ve kabak tatlısı ile de final yapabilirsiniz. Menü biraz hafif gibi görünse de olmazsa olmazları var yılbaşının; kuruyemiş, daha sonra kestane, patlamış mısır, meyve.

Nice mutlu yıllar diyelim. 2020’deki kötü günlerin yaşanmaması için de kaybettiklerimize dua edelim. 2021’in güzel günler getirmesi dileğiyle…

Yorum Yazın