0Yorum

Lezzetin Sırları

Yaşantımızın sonuna kadar zevk aldığımız faaliyetlerin ilk sıralarında yemek yemek gelir. Belli bir yaştan sonra da birinci sıraya oturur. Günün yorgunluğunu güzel bir akşam yemeği ritüeli ile sonlandırmak her zaman mutluluk katsayımızı arttırır. Bu sayılı zaman diliminde yiyeceklerin özelliklerini bilerek keyfimize keyif katmak elimizde. Örneğin kömür ızgarasında pişmiş güzel bir dönerden maksimum haz alabilmek için dönerin yanında gelen sıcacık lavaş ekmeğinin veya pidenin kışkırtıcılığına, sumaklı soğana, tereyağlı pilava aldanmayın. Döneri sade olarak yiyip tadını damağınızda doya doya hissedin.

Balığı yerken üzerine limon sıkmayın, mümkünse derisi ve kılçıklarıyla birlikte bütünlüğünü bozmadan pişirin. Yanında sunulan fırında patates ve kırmızı soğana çatalınızı değdirmezseniz damağınız balığın tadın uzun süre kalır.

Deniz ürünleri ve balığı hangi usulle pişirirseniz pişirin öncesinde mutlaka bir kapta zeytinyağı, tane karabiber, defne yaprağı ve kurutulmuş sebzelerden oluşturduğunuz sebze tozu ile 20 dakika bekletin.

DİŞİNİZİ FIRÇALAMAYIN

Özel bir restorana değişik tatlar denemeye gidiyorsanız dişlerinizi fırçalamadan gidin. Diş macunundaki mentol biraz sonra sunulacak enfes lezzetlerin algılanmasını azaltacaktır. Protein bazlı yiyeceklerin birkaç tanesini aynı öğünde az az porsiyonlar halinde tüketecekseniz mutlaka her ürünün ardından sorbe ile damağınızı temizleyerek, bir sonraki ürüne hazırlayın.

Kuru fasulyeye koyacağınız sivri biber ince etli olmalıdır. İkiye bölerken çıt sesi çıkarmalı kesiti parlak olmalı içindeki özsu zerrecikleri görülmeli, sadece renk vermekle kalmamalıdır.

Özellikle küçük başlı sakız enginarını seçerken sapının kalın, ağzının kapalı, renginin canlı yeşil olmasına dikkat etmeli ve şarapla tüketmemelisiniz. Çünkü enginardaki sinarin maddesi şarapla birleşince metal acılık oluşturur. En lezzetli şekli enginar üzerine közde pişirdiğiniz patlıcan ile krema ya da peyniri eriterek yaptığınız karışımı sürerek tüketmektir.

Cızır cızır bir karides tavayı pişireceğiniz tereyağının mutlaka kazeini önceden alınmış saf tereyağı olmalıdır. Sarımsak ve pul biber ikilisi müthiş lezzet arttırır, eklenmeden servis edilmemelidir. Adına da karides coşkusu diyebilirsiniz.

Fırında buğulama balık pişirirken balık bulyon, safran ve damla sakızı eklemek baş döndürücü bir lezzet oluşturur.

Kalamar alırken olta ile yakalanmışını isteyin. Olta ile yakalananlar tek tek tutulup oltadaki havuza bırakılır. Ağ ile yakalananlar birbirine sürtünce kalamardaki kalker çubuğundan etine acılık sirayet eder. Birazcık mesleki sırlardan oluşan ipuçları verdim sizlere ama hepimiz korona felaketinden sonra güzel şeyleri hak ettik. Nereden bulacağız demeyin, insanlar lezzet uğruna binlerce kilometrelik yolculuklar yapıyordu korona virüs öncesi. Yine yapacağımız günler yakın, lezzetle ve sağlıkla kalın…

 

 

Yorum Yazın