0Yorum

Kaztronomi Merkezi Ardahan

İlkokuldan başlayıp öğrenim hayatımızda çok sık duyduğumuz bir söz vardı: Edirne’den Ardahan’a kadar uzanan cennet vatanımız. Edirne yakın olduğu için sık sık görme olanağım oldu ancak Ardahan’a ilk kez gittim.

Doğanın güler yüzünün yansıdığı bu cennet köşesinin ‘dumansız hava sahası’ tanımlaması yapabileceğiniz bir yer olduğunu gördüm. İnanın Avrupa ülkelerinde olsa turist akınına uğrar.

AVM’lerden sıkılmış, şehrin kalabalığından bunalmışsanız size oh çektirecek doğa harikası bir yer Ardahan. Tren ile Kars’a gidip Ardahan’a uğramadan dönerseniz çok şey kaybedersiniz.

ÇILDIR GÖLÜ

Bahar aylarına kadar üzerindeki buz çözülmeyen Çıldır Gölü buz pateni yapmak için ideal. Kiralık ekipmanlar var gölün kenarında. Atların çektiği kızaklar, ice ski’ler sizi ayrı bir havaya sokuyor. Yanınızda kazma kürek varsa buzu kırıp balık yakalayabilirsiniz. Belediye Başkanı ünlü sanatçı Faruk Demir, yarattığı farkındalık ile bölgeye herkesin ilgisini çekmeyi başarmış. Ardahan’ı öyle bir sahiplenmiş ki yakında Davos gibi ünlenirse hiç şaşırmayın.

SARI BALIĞI ile ÜNLÜ

Çıldır Gölü’nde açılan delikten ağ çektik, oldukça bereketliydi. Çok lezzetli kefaller yakaladık. Gölde ayrıca ‘sarı balık’ olarak anılan bir tür sazan balığı var. Gölün kenarında Atalay’ın Yeri adlı tesiste deneyebilirsiniz. Mutfak şefi Hafız Bey çok talep gören bu balığı kızgın yağda pişirip servis ediyor.

Köylerdeki her evde birkaç tane kayak takımı var. Yalnızçam Kayak Merkezi açılmış. Ardahan’da tek bir tekstil fabrikası dışında fabrika yok. Dünyanın en iyi sarıçam ormanları burada… Endemik bitki açısından zengin. Yerel yemekler çok lezzetli. Kazı çok ünlü. Cincar otundan (ısırgan) yapılan doyurucu çorbayı mutlaka deneyin. Hinkal diye anılan kaz mantısını yemeden dönmeyin. Normal mantıdan bir tık kalın hamuru pişme süresini arttırdığı gibi damakta bıraktığı lezzetin de uzun sürmesini sağlıyor.

Başkan Faruk Demir, Vatan Bilgisayar’ın sahibi Nuri Vatan’ın zamanında şehrin içinde yaşadığı evi müze haline getirmiş. Yakın tarihte kullanılan tarım malzemelerinden Ardahan bebeğine kadar pek çok görülecek şey var.  

Belediyenin mandırasında üretilen peynirler ve bin yüz elli ayrı çiçeğe konmuş arıların yaptığı baldan deneyince Anadolu’nun yakın bir zamanda başta tarım olmak üzere pek çok alanda şahlanacağına olan umutları artıyor insanın…

Yorum Yazın