0Yorum

Japonya'dan Güzel Haberler

Geçen hafta anlattığım ‘Seaspiracy’ belgeselinde en çok suçlanan iki ülkeden birisi Japonya. Balinaların, yunusların küçük koya sıkıştırılıp toplu halde imha edildiği görüntüler ve arkasından ‘balık yemeyin’ diye başlatılan propagandalar süredursun, Japonlar sadece kendi ülkelerinde değil dünyada da balık tüketiminin artması için çalışıyorlar.

Japon Kültür Bakanlığı ve Balıkçılık Bakanlığı, dünyada balık yemeklerinin tüketilmesi ve tanıtılması için Japonya genelinde ünlü restoranların şeflerine balık reçeteleri ve sunumları ile yeni bir proje başlattılar. Yemek araştırmacıları, yazarlar, yemek okulları, profesyonel aşçılar ve restoranlar için Japonca, İngilizce, Korece ve Çince olmak üzere basılıp yayımlanacak kitap çalışması başlattılar. Adeta ‘her şey balık için’ vurgusu yaparak.

TÜRK ŞEFİN BAŞARISI

Kitapta yer alacak hamsili pilav, nar ekşili ve safranlı karides, özel sosla terbiye edilmiş defne yapraklı kılıç balığı şiş ve sütte terbiye edilmiş kalamar dolma gibi yemeklerimiz Tokyo’daki ünlü Burgaz Ada Restoran’ın sahibi şef Mehmet Dikmen’e ait.

Yarışmada gönüllü aşçılar, yollanan tüm balık yemeklerini ve reçetelerini birebir uygulayıp pişirdiler. Jüri üyeleri lezzet, görünüm ve reçetenin doğruluğuna puanlama yaptı. Birinci seçilen Mehmet Dikmen bir kez daha göğsümüzü kabarttı.

Japonya’da yayımladığı ‘Türk Yemekleri Kitabı’nın da yazarı olan şef Mehmet Dikmen, araştırmacı, vizyon sahibi ve en önemlisi heyecanlı. Bu heyecanını hiçbir zaman kaybetmeyen Dikmen, sürekli öğrenme çabası içinde.

Corona virüs salgını nedeniyle sadece mekanlar değil, içimizin de kapanıp, karardığı böyle bir dönemde güzel haberlere hasret kaldık. Bize bu mutluluğu yaşattığı için Mehmet Dikmen’e teşekkür borçluyuz. İyi ki varsınız. Sizin Japonya’da yıllardır var olmak için verdiğiniz çaba, iki ülke arasında sağlam köprüler kurulmasını sağlıyor.

Balık yemeklerimiz balığa en çok düşkün, en fazla balık tüketen ülkelerin kitaplarında yer alıyor. Hamsi yine başrolde! Onun yeri her zaman şeref mevkii…

Yurdum insanı diyar-ı gurbet ellerde güzel şeyler yapıyor, hem de çok güzel…

Yorum Yazın