0Yorum

İzmir'in Lezzetli Mekanları

İzmir gençlik yıllarımın anılarıyla dolu… Tren garı, Konak Meydanı, Urla iskelesi, Karaburun… Harp Okulu yıllarımda kamp yaptığımız Menteş… Harbiye’den sonra üniversite sınavı için firar edip sınava girdiğim ve kazandığım Ege Üniversitesi’nin 2’inci Kordon’daki kampüsü…

Geçtiğimiz haftaki ziyaretimde marinadan tekne ile sahili dolaştım. Zaman tünelinde geçmişe yolculuk yaptım ve sonra ver elini İzmir’in en lezzetli mekanları.

AKIN’IN YERİ

1998 yılında Genelkurmay Karargahı’na seçerek işe aldığım Himmet Kuşcan, mutfakta o yıllarda bile harikalar yaratıyordu. Bir gün damak çatlatan kalamar dolması ve favasıyla doğma büyüme İzmirli olan Destek Kıtalar Komutanı E. Tuğg. Hüseyin Çetinkaya ile beni mest etmişti. Sonunda iyi bir ödül almıştı Himmet Şef.

Vatani görevi biter bitmez Özbek Köyü’nde babasının kurduğu Akın’ın Yeri Balık ve Deniz Ürünleri Lokantasını ağabeyi Mehmet ile birlikte işletmeye başladı. Sürekli yükselen bir grafik çizdi Himmet Şef. Yaz kış tıklım tıklım restoranı. Harika günlük mezeler, sabah mezattan aldığı taptaze balıklar, durmak bilmeyen yenilikler… Özbek Köyü’nde müthiş bir müdavim kitlesi yarattı. Hatta müşterilerden gelen istek üzerine lokantanın yanında butik otel açtı. Geç saate kalan müşteriler burada konaklamayı arzuluyorlar. Dekorasyon ve malzeme seçimini kendileri yapmışlar, süper sevimli bir otel olmuş.

Mavi kuyruklu karides, olta kalamarı, hakiki deniz çipurası, Ege’nin en özel ve taze deniz ürünleri burada… Tek yol lezzet sloganı geçerli. Çünkü o kadar yol teperek buraya geliyorsunuz, yorgunluğunuz gidiyor ve çok mutlu ayrılıyorsunuz.

FASULYE TANESİ

İstanbul Moda’dan İzmir’e göç eden gazeteci yazar arkadaşım Muzaffer Ayhan Kara, İstanbul’da attığı gurmelik adımlarını hızlandırmış. İzmir’in ücra köşelerinde lezzet duraklarını bulmuş. Bunlardan biri Fasulye Tanesi.

Kuru fasulye, pilav, kavurma, fırın sütlaç gibi sade bir menüsü olan mekan Toros semtinde beş masalı bir yer. Önceden rezervasyonumuz olduğu için sıcak bir öğle saatinde kapıda kuyruk oluşturan kalabalığın arasından masamıza geçiyoruz.

Aile işletmesi olan mekanda şef ve restoranın sahibi Enver Yılmaz, oğulları Orhan ve Muhlis ile herkes işinin başında. Bu yoğunluk arasında Enver Bey’i meşgul ediyoruz ve İspir kuru fasulyesinin sırlarını alıyoruz. Güveçte kuzu kaburgaları ile müthiş kuru fasulye pişirdiğim için ipuçlarını yakalamam kolay oluyor.

Türkiye’nin pek çok ünlü ismi İzmir’e gidince buraya uğruyor. Ne yaparsan yap, en iyisini yap! İnsanlar gelip sizi buluyor.

Yorum Yazın