0Yorum

Dünya Balık Yılı

Balıkçılık karşıtı netflix belgeseli Seaspiracy’ın ne kadar gerçek, ne kadar komplo olduğu tartışılıyor. İki hafta önce ben de konuya müdahil olup kafamdaki soru işaretlerini sizlere aktarmıştım. Bu tartışmalar süredursun Birleşmiş Milletler 2022’yi Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı ilan etti.

Omega-3 zengini olan balık, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve covid19 virüsünün panzehri niteliğinde. Tıp otoriterleri, hem hastalığa yakalanmamak hem de iyileştikten sonra antikor oluşumundaki en temel gıdalardan birinin balık olduğunu sürekli anlatıyor.

TÜRKİYE’YE OLUMLU ETKİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı kararla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü’nün dünya genelinde tüketiminin artması için haftada 2-3 öğün balık tavsiye etmesi Türkiye’de de balık üretiminde yeni rekorlara ulaşılmasında moral oldu.

Ülkemizin cari ve protein açığının kapanmasında en etkili kurum olabilecek Balıkçılık Bakanlığının kurulmasının ne kadar gerekli olduğunu sık sık dile getiriyorum.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan’ı çeyrek asırdır tanırım. Yurtdışında yapılan seafood fuarlarında zaman zaman karşılaşırım ve çabalarını hep takdir ederim. Su ürünleri üretiminin artmasında da, ihracat rakamlarının büyümesinde de büyük rolü var Kızıltan’ın.

Su ürünleri sektörünün, gıda güvenliği ve beslemede, sürdürülebilir doğal kaynak kullanımında oynadığı rolün küresel bir anlayışla ortaya konulacağına işaret etti Kızıltan.

ÜRETİMDE MİLYON TON

Su ürünleri sektörümüzün 836 bin tonluk üretim rakamına ulaştığı söyleyen Sinan Kızıltan, bu üretimin içerisindeki yetiştiricilik payının, son 20 yılda yapılan yatırımlarla 373 bin 356 tona ulaştığını, 2025 yılında ise avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri miktarını geçerek üretimde bir milyon tonu bulacağını ifade etti.

 BM’in 2022 yılını Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı ilan etmesiyle, Türkiye’nin bu sektöre yatırımın ne kadar doğru bir adım attığını söyleyen Sinan Bey; ülkemizin su ürünleri ihracatının, 2021 yılının ilk çeyreğinde %28 artış göstererek 304,5 milyon dolara yükseldiğini büyük bir mutlulukla anlatıyor.

Avcılık ve toplayıcılık ile yaşamını sürdürmekte zorlanan insanoğlu ilk yerleşik düzene bu topraklarda geçti. Bereketli hilal toprakları gibi bereketli sularımız da dünyanın en kaliteli balıklarını üretiyor. Yıllar önce sabahın erken saatlerinde TV programı çekimi için gittiğim New York’un ünlü balık hali Fulton’da, Türkiye’den gelen balıkların çabucak tükendiğini görünce çok duygulanmıştım. ‘2022 Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı’ şimdiden kutlu olsun. Bol balıklı günler dileğiyle…

Yorum Yazın