0Yorum

Berlin'in İddialı Mekanı

Bir şehri insana sevdiren özel şeyler vardır. Bir kadın, bir göl, bir sanat eseri ya da çok özellikli ürünler olabilir. Ama bende Berlin’i komşu kapısı yapmama neden olan en önemli konu orada yaşayan Türklerin işlettiği başarılı restoranlardır…

Uzun yıllardır girişimci ruhuna hayran kaldığım Tamer Akkılıç, Avrupa’nın en ünlü alışveriş merkezlerinden KaDeWe’nin yanı başında harikalar yaratıyor. Türk geleneklerinden kopmayan, yüreği ülke sevgisi ile dolu olan Tamer Akkılıç’ın Grenander Cafe’si Berlin’de yaşayan halkın ve şehre seyahate gelen yabancıların ilk uğrak yerlerinden birisi. Benim için de öyle… Hemen yanı başında çok sevdiğim pırıl pırıl Mercure Otel’de kalıyor, huzur bulmak için karlı hava bile olsa ruhumu ısıtan Grenander Cafe’nin önünde saatlerce oturuyorum.

Geleneksel Türk kahvaltısından müthiş pastalara kadar zengin bir menüye sahip Grenander, açıldığı günden beri sabahtan kapanışa kadar her zaman dolu. Türkiye’den giden sanatçıların, siyasetçilerin de uğrak yeri… Sürdürülebilir bir mekan yarattığı için Tamer Bey’i kutluyorum. Yanı başında Mola, Faustus, Paydos ve Chicago kendilerine özgün konseptleriyle müdavim müşterilerle dolup taşıyor. Tamer Bey’in bahar ve yaz aylarında çalıştırdığı bir de butik dondurmacısı mevcut.  

BABA PİRZOLA

Bu kez gidiş nedenlerimden biri Baba Pirzola idi. Bir yıl oldu açılalı. Yepyeni bir konsept yaratmış Tamer Bey. Türkiye’den getirdiği yetenekli şeflerle harikalar yaratıyor. Akşamları yer bulmak zor. Etler Arjantin’den ama mezelerin hammaddelerinin bir kısmı Türkiye’den. Türk mutfağını ve ülkemizin ürünlerini tanıtıyor Baba Pirzola’da. Dry-aged pirzolalar, Adana kebap, patlıcan kebap, spagetti, lokum gibi yıldız ürünler beğeni kazanıyor…

Ocak başına oturup şeflerin maharetli elleriyle yaptıkları kebapları ve steakleri izlemek de ayrıca keyif veriyor…  Yabancıların, kabarmış sıcak lavaş ekmeğine kuzu şişi sarıp üzerine de özel paprika sosunu sürerek keyifle yemelerini görmek bile çok mutluluk verici.

Ne yaparsan yap en iyisini yap felsefesinin uygulandığı mekanda damaklar gülümsüyor.

Mezelerin hepsi büyük ilgi görüyor. Tahinli patlıcandan acılı ezmeye, beyaz peynirden kavuna kadar Türkiye hasretini giderecek ürünler çok başarılı.

Finalde künefe ya da katmer ile altın vuruş! Bir de Veli Karaşahin’in özel olarak ürettiği dondurmayı eklerseniz mutluluk ve dilinizin gülümseme katsayısı tavan yaptıracaktır.

Baba Pirzola’da baba porsiyonlar, baba lezzetler…

Tebrikler yıllarca emek verip artık kaliteli mutfağımızın sesini duyuranlar…

Yorum Yazın