0Yorum

Bebek'te Yeni Hamburgerci

Sadece Türk damak tadının değil, dünyanın vazgeçilmezi haline gelen hamburgerin adının nereden geldiği ile ilgili rivayetler çok… “Ham” kelimesinin İngilizce’deki anlamı, domuz bacağının üst kısmının tuzlanıp kurutularak yapılan yemek olarak anlatılsa da hakikat ile hiç alakası yok.

Hamburgerin tarihi Orta Asya’ya kadar uzanır. O zamanlar savaşçı Tatarlar çiğ et tükettiklerinden bu eti eyerlerinin altına koyuyorlardı. Uzun seferlerde atınhareketleri sonucunda bu etin az da olsa piştiğini keşfettiler. Zamanla eti eyerden çıkartıp tuz, biber ve soğan ilave ettiklerinde daha lezzetli olduğunu anladılar. Bugünkü ‘Tatar Bifteği’ böyle ortaya çıktı.

HAMBURG İLİŞKİSİ

Almanya’nın deniz kenarında konuşlanmış şehri Hamburg her zaman ringa balığı ile anılır. Hamburg’lu bir tüccar ticaret amacı ile gittiği Orta Asya’da 19’uncu yüzyılın ortalarında Tatar Bifteği ile tanışır. Almanya’ya getirip ‘Hamburg Bifteği’ olarak sunar. Daha sonra bir aşçı bu eti kızartarak servis eder, ona “Hamburg’a ait” anlamına gelen ‘hamburger’ adını verir. Yine aynı yüzyılda fizikçi Dr. J. H. Salisbury, hamburgeri İngiltere’ye getirir ve ‘Salisbury Bifteği’ olarak yayılır.

19’uncu yüzyılın sonlarında Alman göçmenler Amerika’ya gidince hamburger etinden yapılan köftelerin ismi burada hamburger olarak yerleşir. Hiçbir dönem hamburgerin içinde domuz eti olmadı. Balıkçı Hamburg kentinden, kırmızı etten yapılan hamburger köftesi tüm dünyaya yayıldı.

FIREROOM BEBEK

Uzun yıllar fine-dining restoranlarda başarılı işler çıkaran ünlü şef Hazer Amani, birdenbire karar verip İzmir’in kokorecini, ev yapımı sosisi ve nefis hamburgerleri menüsünde barındıran Fireroom dükkanlarını açtı. Bebek’teki mekanına iki kez gittim. İlk gittiğimde de çok beğenmiştim. Kaburgalısından peynirlisine kadar tüm hamburgerleri deneme fırsatım oldu. Humustan kasap sucuğuna, falafelden ızgara bamya turşusuna kadar tüm ürünler çok lezzetli. Amani’nin öze dönüş isteğini çok net yansıtıyor. Fireroom burger en sevdiğim yiyeceklerin başında geliyor. Kokoreç ise İzmir Kemeraltı’na götürüyor beni adeta.

Bebek’teki Fireroom’a gittiğimde servis personelinin işini ciddiyetle ve çok severek yapması da beni çok etkiliyor. Ne yaparsan yap işini aşkla yap. Hem servis, hem de yediğiniz her şey harika olunca Bebek Fireroom’a müdavim olmamak için hiçbir neden yok. Final için tatlılardan churros ve cheesecake oldukça lezzetli…

Not: Kurban Bayramınızı en içten duygularımla kutlarım. 

Yorum Yazın