0Yorum

Adana'da Havyar Mucizesi

Bir zamanların ucuz yiyeceği havyar, 19’uncu yüzyılda Rusya’da demiryolu işçilerinin tayınında kara ekmeğin yanında verilirdi. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Rus göçmeni Karpiç’in Ankara’da açtığı restoranda her masaya bol keseden havyar konurdu. Üstelik kimse de bu havyara el sürmezdi.
Zamanla havyarın lezzeti ve insan sağlığına yararları keşfedildi. Ama her alanda olduğu gibi insanoğlu havyarın elde edildiği mersin balıklarına diğer canlılara gösterdiği muameleyi uygulayıp bilinçsizce avlanınca balıklar çok azaldı. Havyar da az çıkarıldığı için çok pahalı bir yiyecek oldu.

ÇÖZÜM ADANA’DAN GELDİ

İki hafta önce yeme içme ve eğlence dünyasının duayenlerinden Metin Mörfi Menahem, danışmanlığını yaptığı Royal Caviar firmasının Bağdat Caddesi’ndeki Matruşka Restoran’da havyar tadımının olacağını söyleyince katılacağımı bildirdim.

İmkânsızı başaran yurdum insanlarıyla tanışmak, ülkemizin geleceği ile ilgili bir kez daha umutlarımın yeşermesine yetti. Adana’da göletlerde mersin balığı yetiştirmek, piyasada en yaygın olan Osetra cinsi havyar üretmek, en önemlisi de yıllardır kimyasallarla yutturulan sahte havyarlardan tüketicileri kurtarmak son yılların en önemli buluşlarından birisi.

DÜNYAYA AÇILDI

Uzun süredir sektörle iç içe olan Engin Şad, havyar üretimi yapan Royal Caviar Yönetim Kurulu Başkanı’na “Sizin hedef kitleniz Antalya” deyince, “Bizim hedef kitlemiz dünya” yanıtını aldı. “Paris, New York, Londra, Tokyo ve dünyada havyarı kullanan herkes.”
Gerçekten de ürettikleri Osetra havyarın yaygın bir cinsi. Osetra’nın tane çapı 1,5 – 3 mm’dir. Meyvemsi tatlar ihtiva eder. Zamanla Sevruga, Kaluga ve Beluga da üretilebilir bir göz ışıltısı ve inanç var Mehmet Bey’de.

GERÇEK SİYAH HAVYAR

Her balık yumurtası havyar değildir. Mersin balığı yumurtalarının belli bir olgunlaşma işlemine tabi tutulmasıyla hazırlanan yiyeceğe havyar denir. Gerçek havyarda balık kokusu olmaz, deniz kokar. Bol vitamin içerir ve emilimi kolaydır. Servis anında metal kaşık kullanılırsa havyara metal tadı geçer. Sedef kaşık tercih edilir. Blini ekmeği ile çok hoş olur. Yumurtanın beyazı ile tuzu azalır.

İşte böyle ince zevklere hitap eden bir yiyeceğin Adana’da üretilmesi, bu iş için 12 milyon dolar harcanması, Muhtar Kent’in bile koşa koşa gelip Mehmet Bey’e inovasyon ödülü vermesi, bu vizyon sahibi insanlara biraz daha ivme katmış. Zoru başaran insanımız artık imkânsızı da başarıyor.

 

 

Yorum Yazın