2Yorum

Oyak'ı Şahlandıran Başarılar

Arjantinli ünlü golfçü Robert de Vincenzo, yine bir turnuvayı kazanmış, ödülünü alıp kameralara poz vermiş ve kulüp binasına gidip oradan ayrılmak üzere hazırlanmıştı.

Bir süre sonra binadan çıkıp otoparktaki arabasına yürürken yanına bir kadın yaklaştı. Kadın, başarısını kutladıktan sonra ona çocuğunun çok hasta ve ölmek üzere olduğunu anlattı. Zavallı kadının hastane masraflarını ödemesi imkansızdı.

Kadının anlattığı öykü De Vincenzo’yu çok etkilemişti, hemen cebinden bir kalem çıkarttı ve turnuvadan kazandığı paranın bir miktarını yazdı çek defterine. Çeki kadının eline sıkıştırırken de ona: “Umarım, bebeğinin iyi günleri için harcarsın,” dedi.

Ertesi hafta kulüpte öğle yemeği yerken,  Profesyonel Golf Derneği’nin bir görevlisi yanına gelerek:

“Otoparktaki görevli çocuklar, geçen hafta turnuvayı kazandıktan sonra yanınıza bir kadın geldiğini ve onunla konuştuğunuzu söylediler bana,” dedi. De Vincenzo “Evet” anlamında başını salladı.

Görevli, “Size bir haberim var: O kadın bir sahtekar. Üstelik hasta bir çocuğu da yok. Sizi fena halde kandırmış arkadaşım,” dedi.

De Vincenzo, “Yani ortada ölümü bekleyen bir bebek yok mu?” diye sordu.

“Hayır, yok” dedi görevli.

“İşte bu, bu hafta duyduğum en iyi haber” dedi De Vincenzo.

Süleyman Savaş Erdem’in OYAK’ın Genel Müdürlüğü’ne getirildiğini duyduğumda benim için son zamanların en iyi haberi olmuştu. Kendisini uzun yıllardır izler, başarılarına hep gıpta ederdim. Ama 46 yıllık OYAK üyesi olarak bu kurumun emin ellere teslim edilmesinden, vizyon sahibi insanlarda olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü OYAK, canını ülke için feda etmek üzere yetiştirilmiş, ülkenin bekası Silahlı Kuvvetleri’mizin geleceğinin güvencesidir. Ömrünün bir kısmını dağlarda geçiren, sabahlara kadar nöbet tutan, her tayinde ev eşyalarının çoğu tarumar olan askerlerin emeklilik yaşantılarında en önemli destek OYAK’tan gelmektedir.

ÇOK ÇALIŞKAN

Süleyman Savaş Erdem, sabahın erken saatlerinde başladığı mesaisine gece yarılarına kadar devam eder. OYAK Genel Müdürlüğü görevine gelmeden önce yüzünü daha sık gördüğümüz Erdem’i artık maalesef daha az görüyoruz. Herkesin pek çok spekülasyonlar yaptığı dev kurumun kaptanını sizlere daha önceleri tanıtmak isterdim ancak uzun süredir görüşemeyip fotoğraf alamadığımdan geciktim. Nihayet evlilik yıl dönümlerinde kendisinin başarılarında büyük katkısı olan zarif eşi Handan Hanım ve kızları Dilara ile Trilye’ye gelince fotoğrafını alıp onun hakkında bilinmeyenleri aktarıyorum.

Süleyman Savaş Erdem, Devlet Planlama Teşkilatı kökenlidir ve uzunca bir süre Başbakanlık Teftiş Kurulu’nda görev yapmıştır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Erdem, 2007 yılında Başbakanlık Başmüfettişi oldu.

ABD Pittsburgh’ta Carnegie Mellon Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi ve Politikası alanında yüksek lisans eğitimi gören Savaş Bey, bu eğitim sırasında sosyo-ekonomik, eğitim, suç ve siyasi katılım verilerine göre ABD kentleri sıralamasında Prof. Al Blumstein Sistem Sentez Projesi çalışması gibi önemli projelerde aktif görev aldı. Prof. Dr. Denisse M. Rousseau ile Örgütsel Değişim konusunda araştırmalarda bulundu. New York’ta bulunan Network 20/20 isimli STÖ’ün çalışmalarına katıldı. Yaşamının her safhasında eğitim aldı.

Mükemmel İngilizce ve Almanca konuşabiliyor. Ziraat Bank Montenegro AD Yönetim Kurulu Üyeliğini de yürütüyor. Donanımını destekleyen daha pek çok unvana sahip…

İKİ HAMLE SONRASI

Müthiş bir analitik düşünme yeteneğine sahip olan Erdem, zor koşullarda bile soğukkanlılığını koruyarak isabetli kararlar alan, çok değerli bir yöneticidir. İki hamle sonrasını görme özelliğine sahip vizyonda olan Erdem, 2030’lu yılların planını yapıp hedefler koymuştur.

Ekonominin en zor dönemlerinde bile OYAK üyelerinin haklarını ziyadesiyle korumayı bilmiş, OYAK Holding’in faaliyet karını müthiş rakamlara çıkarmıştır. Sessiz sedasız, dev geminin dümeninde istikrarlı ve güvenli şekilde yol almaktadır. OYAK’ın Erdemir’den çimentoya kadar pek çok alanda gösterdiği faaliyetlerle, Türkiye’nin en büyük holdingi olması onun döneminde gerçekleşmiştir. Ticari zekasının OYAK üyelerinin yaşamlarına olumlu katkısı için ona şükran borçluyuz.

Hem devleti hem de ticaret hayatını yaşayan birisi olarak en zor dönemlerde bile OYAK’tan üyelerinin bütçelerine yapılan katkı olağanüstüdür.

YATIRIMA HIZ VERDİ

İş hayatında güvende olmak en büyük risktir. Genelde firmaların en ölümcül hatası fırtınalı günlerde yatırımı, reklamı kesmek, istihdamı azaltmaktır. OYAK’ı Süleyman Savaş Erdem’in kaptanlığının ilk günlerinden beri hem bir mühendis, hem ekonomist hem de ticaret hayatının içinde olan bir işletmeci olarak izliyorum ve inanın yapılan güzel girişimlerden heyecan duyuyorum.

Basında görülmeyi, hava atmayı hiç sevmeyen Savaş Bey, omuzlarındaki yükün sorumluluğunda ve bilincinde tam gaz doğru yolda ilerliyor. Yatırıma hız veriyor, istihdamı arttırıyor ve ihracatı uçuruyor.

Globalleşen ticarette ülkemize yurt dışından döviz getirmek için British Steel’i alma girişimi müthiş bir performans örneği. Yatırımlar böyle zamanlarda yapılır. 2001 krizinin duble dip yaptığı dönemde Trilye’yi aldığımda bazı zihniyetler bana da olumsuz sözler söylenmişti. Ama reel değerini bildiğiniz işlerde kelepir fiyat bulunca geç kalmamak lazım. Hayat geç kalanları affetmez. Durmamak lazım, tıpkı bisiklete binmek gibi… Durduğunuz an düşersiniz. OYAK’ın British Steel’in sahibi olmasını duymak bile benim yürüyüşümü değiştirdi. “Dünya devi bir tesisin sahibiyim” diyebiliyorum OYAK üyesi olarak. Ülkesini seven girişimciler, yurt dışına yönelmeli, ülkeye döviz getirmeli.  

Ve tabii ki genç kaptana en büyük desteği veren vakur, itidal sahibi, deneyimli ve dürüstlük abidesi biri isim var: OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Tümgeneral Mehmet Taş. Genelkurmay’da çalıştığım yıllardan bilirim. OYAK’ın ne denli temiz ve emin ellerde olduğunu her yerde gururla anlatıyorum.   Süleyman Savaş Erdem ile OYAK, çok daha hızlı büyüyecek, doğru kararlarla, sağlam adımlarla cesaretle zirvedeki yerini koruyacaktır. OYAK’ta çok güzel şeyler oluyor. Daha anlatamadığım o kadar çok özelliği ve donanımı var ki yazmakla bitmez. İyi ki varsınız, var olmaya devam lütfen.

Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez. İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın