0Yorum

Kendini İnsanlığa Adayanlar

Yılda binlerce fotoğraf çeken fotoğraf sanatçısı David Leek’e yakın bir dostu: “Fotoğraf makineni sürekli yanında taşımanı anlıyorum. Önemli bir olayla karşılaşırsan bunları fotoğraflayıp basına satarak yüksek miktarda para kazanmak istiyorsun” der.

Dostunun bu yorumuna David Leek şu cevabı verir:

“Benim fotoğraf çekmekteki amacım yaşamı daha iyi gözlemleyebilmek için… Makinemi hep yanımda taşıyorum ki bu hayata karşı uyanık olmamı sağlıyor. Eğer dikkat etmeseydim, tembelleşir ve şeftali ağacımızdaki yeni çiçekleri ya da karaçamda yaşayan bir kertenkelenin renklerini fark edebilir miydim?”

Prof. Dr. Orhan Kural, uzun yıllardır takip ettiğim, kendisini insanlığa adayan, gezegenimizi tahrip eden olaylara karşı büyük çaba sarf eden, yaşamın karelerini fotoğraflayan çok değerli bir bilim insanıdır.

Dikkat çektiği konular ile insanları bilinçlendirmeye çalışan doğa gönüllüsü Kural, yazmış olduğu “Dünya İçin Bir Şey Yap” kitabını 19 dilde çeviri yaptırarak milyonlarca insanın okuyup bilinçlenmesini sağlamıştır.

REKORLARA DOYMUYOR

Prof. Dr. Orhan Kural, 1972 yılında İTÜ Maden Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra burslu okuduğu New York Columbia Üniversitesi’nden Maden Yüksek Mühendisi derecesi aldı. Akabinde aynı üniversiteden doktor unvanını aldı. İTÜ’de tam 44 yıl hizmet verdi, bunun 9 yılını bölüm başkanı olarak yürüttü.

Kömürle ilgili üç kitabın editörlüğünü yapan Kural, farklı ülkeleri tanıttığı 17 gezi kitabı ve “Bu Kitap Başka” isimli anı kitabını hazırladı. 2004 yılında “Matematik” kitabını yayınlayıp Türkiye’nin değişik yerlerinde ve yurt dışında 42 kişisel fotoğraf sergisi açtı.

Üniversitelerde, Silahlı Kuvvetler’de, devletin çeşitli kurumlarında, halka açık yerlerde, 81 vilayet ve 60’a yakın ülkede yaşadığımız dünyanın sahiplenilmesi adına 6000 kadar konferans vererek dünya rekoru kırdı.

Pek çok dergide ve gazetede köşe ve gezi yazıları, makaleleri yayınlanan Kural, 13 yıldır farklı radyo ve televizyon kanallarında programlar hazırladı. Şebnem Schaefer ile “Lütfen + 1” programını da sunan Orhan Kural, Birleşmiş Milletler’e kayıtlı 193 ülkeyi ziyaret etmiş, Nomadmania sitesi sınıflandırmasında “Dünyanın En Gezgin 50 İnsanı” arasındadır.

KORUMA ODAKLI

Bu kadar çok seyahati sadece yer görmek için değil, dünyadaki güzelliklerin korunması ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak amacıyla önemli konulara dikkat etmek için yapıyor Prof. Dr. Orhan Kural. Konfüçyüs’ün “Karanlıktan şikayet etmeyin, siz de bir mum yakın” felsefesinden yola çıkıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Benin Büyükelçisi ve Vanuatu Fahri Konsolosu Mehmet Atar ile Trilye’ye gelen Kural ile kısa bir süre sohbette bile dünya ve ülkemiz için yaptıkları güzel şeyleri duymaktan büyük keyif aldım.

DİKKAT ÇEKTİĞİ KONULAR

Altmış dört sayfalık “Dünya İçin Bir Şey Yap” adlı kitabında o kadar güzel konuları kısa anlatımlarla işlemiş ki Orhan Bey…

Evdeki yemek, meyve, sebze gibi “yaş çöpleri” bahçede ayrı bir kapta toplayıp sonra da toprağa gömerek organik yeşil gübre elde edilebileceğine, bayat ekmeklerin atılmaması gerektiğine dikkat çekmektedir.

Yeraltı sularının azaldığını, bu nedenle kışın kar yağınca karların bahçeye doğru kürenmesi gerektiğini, eridiği zaman akıp gideceğine toprakta emilip yer altı suyunu beslemeli diyen Kural çevre ile ilgili pek çok konuda insanları uyarıyor. Orhan Bey, pet şişeler, poşetler, kuru temizleyici, uçan balonlar, naftalin, lavaboya dökülen bitkisel yağlar, kolalı ve fruktozlu içecekler, evlerdeki ilaçlar hakkında ikazlar yapıyor.  Ormanların korunmasına, havai fişeklere, anız yakılmasına, otellerde her gün değişen havlulara, hormonlu besinlere, sakız ve çiklete, bisiklet kullanımına, enerji verimliliğine, teknoloji bağımlılığına, sigaradan kurtulmaya, mezbahalara, parfümlere, kozmetik ürünleri ve spreylere, cep telefonu kullanıcılarına kadar önemli konulara ince dokunuşları olan Prof. Dr. Orhan Kural, mesaisini faydalı işlere harcamaktadır. Son derece enerjik bir yapıya sahip Kural, vejetaryen olduğu için sebze ağırlıklı beslenir.

İstanbul Aydın ve Esenyurt Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev alan Orhan Bey, aynı zamanda Benin Cumhuriyeti’nin Fahri Konsolosu’dur. Hayatında yaşadığı tüm tecrübeleri güzel üslubuyla, sevecenlikle anlatan Prof. Dr. Orhan Kural 2014 yılında Cotonou’da Benin Cumhuriyeti Devlet Nişanı almıştır. Ankara’daki büyükelçiliğin kapatma kararından sonra işlerinin artacağını söyleyen Kural, aynı zamanda dünyadaki en mutlu insanların ülkesi olan Vanuatu’nun da Fahri Konsolos Yardımcısıdır. Sigara ile mücadele eden Saray Derneği’nin Başkanı, Türkiye Gezginler Kulübü Kurucu Başkanı da olan Kural, pek çok karpuzu koltuklarının altında düşürüp kırmadan taşıyabilmektedir.  

Bu denli işleri başaran ama son derece mütevazı bir insan olan Orhan Kural, her zaman sade yaşamı tercih ediyor. “Kullanılmayan yazlıklar veya uzun süre boş bırakılan evler aslında ekosisteme ve evsizlere karşı bir haksızlıktır. Ayrıca bu evler ev sahibi için sürekli masraf kapısıdır, bence onları hemen satın her yaz kendinizi yenilemek için farklı coğrafyalara doğru gezilere çıkın” diyor dünyayı dolaşan gezginimiz Kural. Celaliye’deki yazlığını sattığından çok memnun olduğunu ve hür oluşundan keyif aldığını da ekliyor.   

Heyecanı hiç bitmeyen, çalışkan insan Kural’ın verdiği mesajları zaman zaman köşemizde de vurguluyoruz. Çünkü hepimiz Türkiye’yi ve gezegenimizi seviyoruz. İyi ki varsın Orhan Hoca. Aya ulaşma umutları içindeki insanlar, ayaklarının dibinde açan çiçekleri görmez oldular.

Gezerken gözlerini yanına almayı unutma. İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın