0Yorum

Güçlü Kadınlarımız

Tanınmış yazarlardan Katherine Brooks, liseye devam ettiği yıllarda, saçların arkadan öne doğru taranması moda olmuştu. Brooks bunu beceremiyor, bu yüzden çok üzülüyordu. Kızını bu halde gören babası, ona dedi ki:

“Kızım, saçlarını ortadan ikiye ayır, geriye tara ve bir kurdele ile bağla. Bak göreceksin sınıftaki kızların yarısı senin yaptığın gibi yapacaklar.”

Babasının dediği gibi yaptı Katherine Brooks. Hafta sonunda hemen hemen her kız saçlarını onun yaptığı gibi taramaya başlamıştı. Kızını artık memnun gören baba, ona şu nasihati verdi: “Herkes gibi olma. Dünyada yeterince aleladelik var zaten.”

Gaye Akçen, farklılık yaratan, herkes gibi olmayan çok özel bir iş insanıdır.

Elginkan Holding ve Elginkan Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, herkeste kendisine hayranlık uyandıran, ünü ülke sınırlarını aşan, ülkemizin önemli bir değeridir.

MÜTHİŞ ENERJİ

Gaye Hanım’ın sahibi olduğu Elginkan Holding, hepimizin yakından tanıdığı E.C.A ve Serel gibi ünlü markaların yaratıcısı. Temeli 1950’lere dayanan, çok eski ve köklü bir kurum. Yurt içi ve yurt dışında pek çok bayisi var. Armatür, seramik ve ısı sektörlerindeki ürünlerini 100 ülkeye ihraç ediyor. Bu pazarlarda yer alan, dünyanın önde gelen markalarına kafa tutuyor.

Gaye Akçen’i uzun yıllardır tanırım. Trilye’nin ilk açıldığı günden itibaren Ankara seyahatlerinde konuğumuz olur. Deniz ürünlerine ve balığa karşı oldukça ilgilidir. Balıkta da ‘millici’dir. Sardalyeyi çok sever. İlk günlerdeki enerjisi ile en son geldiğindeki enerjisinin hiç değişmediğini görmem kendisine gıpta edişimin nedenlerini biraz daha arttırmıştır.

Tatlı sert otoritesi, şefkati, kırmadan, dökmeden, kimseye zarar vermeden, kul hakkı yemeden, üniversiteyi yeni bitirmiş idealist bir genç edasıyla çalışan Akçen, çok güzel başarılara imza atıyor.

GELİRLER VAKFA

20 şirketi bünyesi bulunduran Elginkan Holding’in tüm gelirleri Elginkan Vakfı’na aktarılıyor. Bu yüzden de Türkiye’nin en çok dikkat çeken topluluklarından biri. Vakfın gelirlerinin yüzde sekseni eğitime harcanıyor.  Ülkemizde tüm varlıkları ve gelirleri vakfa ait tek şirket olan Enginkan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, şirketin işleyişinin merhum patronu Ekrem Elginkan tarafından bırakılan manifesto ile belirlenmiş olduğunu söylemektedir. Türkiye ekonomisine ve eğitimine katkıda bulunmanın öncelikli hedefleri olduğunu söyleyen dirayetli iş insanı Gaye Hanım, müthiş bir vizyona sahiptir. Yatırım yapmayı seven, istihdam yaratmaktan çok mutlu olan Gaye Akçen, örnek bir yöneticilik ve patronluk icra etmektedir.

SOSYAL SORUMLULUKTA ÖNCÜ

Elginkan Holding, rekor sayıda okul yaptırdı. Sosyal sorumluluk projelerinde hep ön saflarda yer aldı. Eğitimi eksik olan gençlerin mesleki kurslarla eğitimini tamamladı. Binlerce öğrenciye burs verdi. İstihdama kesintisiz katkı sağlayacak kurslar düzenledi. Firma, kaliteden taviz vermeyen tavrı ve köklü geleneğiyle rekabette çok avantajlı durumda… Özellikle yurt dışında ürünleri tercih edilen bir firma oluşu bizi daha da mutlu ediyor. Böyle büyük başarıların başında bulunan Gaye Hanım, inanılmaz derecede mütevazı. Restorana geldiği zaman herkese hal hatır sorar. Dünyaya mal olmuş bir saygınlığın nasıl kazanıldığını adeta her tavrıyla anlatıyor… Ülkemiz ve dünyadaki ticaret alanında büyük işler başaran Akçen ile ne kadar gurur duysak azdır.

1970’li yıllarda henüz Kuleli Askeri Lisesi’nde öğrenciyken televizyon reklamlarında adını sık duyduğum Bay Elmor’u dün gibi hatırlıyorum. Uzun süre ayakta kalmak, ülkeye kalıcı markalar yaratmak her babayiğidin harcı değildir. Disiplin ve prensiplere bağlılık gerektirir. Bu disiplini ‘patronum’ dediği merhum Ekrem Elginkan’dan aldığını söylüyor. “Öğrencisi olarak başladığım görevimi uzun yıllardır ondan aldığım feyz ile sürdürüyorum” diyor Gaye Hanım. Ekrem Bey’e olan sevgisini, saygısını her fırsatta vurguluyor.

ÇOK YÖNLÜ 

Müziğe ve sanata oldukça ilgili olan Gaye Hanım, müzik festivallerine sponsor oluyor. Bireylerin ve toplumların benliklerini, bir arada yaşama kültürünü geliştirmede; farklılıklarıyla uyum içinde yaşayabildikleri bir çevre oluşturmada müziğin çok önemli rolü olduğunu vurguluyor. Tüm izleyicilerini bu büyük evrensel ailenin parçası olmaya davet etmek gibi güzel düşüncelerle dolu bir ruha sahip olan Gaye Hanım, durmak nedir bilmeyen, devamlı yeni projelere odaklanan yapısıyla dikkat çekiyor.

Bir taraftan sanayi yatırımları yaparken, diğer taraftan yeni bir öğrenci yurdunun temelini atmak çok güzel bir duygudur eminim.

Son dönemde Asya Pasifik pazarına odaklanan Akçen’in hedefi, holdingi sağlıklı olarak büyütmek. Gaye Hanım yurt dışında fabrika kurmayı planlıyor, turizm ve gayrimenkul yatırımlarına girmek istiyor. Ülkemize döviz, insanlara iş ve aş peşinde durmadan çabalıyor. İşlerin en ulvi olanı da bu değil midir? Şu koronavirüs günlerinde gördük, insanlar paylaştıkları, birbirlerine yarım ettikleri sürece yaralar sarılıyor, mutluluklar artıyor.

Temkinli, kararlı, takip ve kontrole önem veren çok iyi bir yönetici Gaye Hanım. Çalışkan, enerjik, iki hamle sonrasını gören, çok farklı hasletleri olan özel bir yetenek…   

Tanımaktan büyük mutluluk duyduğum, ‘hükümet gibi kadın’ betimlemesine tam uygun düşen bir insan. Gaye Akçen’in Türkiye için daha yapacakları var. Gözlerindeki ışıltı ve heyecanı sanki yeni başlıyormuş gibi…

Vizyon görülmez olan şeyleri görebilme sanatı ve geleceği doğru okuyabilmektir. İyi pazarlar.

Not: Yaşamları bizler için özverilerle dolu kıymetli annelerimizin Anneler Günü kutlu olsun.

 

Yorum Yazın