0Yorum

Eğitimin Zirvesindeki İsimler

Antik Yunanistan’da Arşimet, çok zor bir işe kalkışmıştı. Yeni icat ettiği bir kaldıraç kolunun ve dayanağın yardımıyla koca kaya parçalarını kaldırmayı, bir tekneye eşyalarını yüklemeyi, hatta küçük bir evi temelinden söküp kaldırmayı başarmıştı. Üstesinden geldiği işi gördükten sonra şöyle bir iddia ortaya attı: “Bana yeterince uzun bir kaldıraç verin, size dünyayı yerinden oynatayım.”

Bu başarılarını ve böbürlenmelerini duyan kral, Arşimet’e bir ders vermek istedi. Dönemin en büyük gemisinin su üzerinde zar zor durabilecek kadar yükle doldurulmasını emretti. Geminin hareket edemeyecek durumda olduğunu söyleyerek, Arşimet’e yeni icadıyla gemiyi yüzdürme buyruğunu verdi ve bunu başaramaması halinde boş yere böbürlendiği için cezalandırılacağını bildirdi.  

Arşimet, gemiye gidip yarım gün boyunca inceleme yaptı. Bazı notlar aldıktan sonra limandan ayrıldı. Ertesi sabah erkenden bir sürü alet edevatla geri geldi. Küçükten büyüğe doğru dizili çok sayıda dayanak ve kaldıraçtan oluşan bir düzenek kurdu; her küçük kaldıraç bir büyüğüne ve en büyük kaldıraç da gemiye bağlıydı. Arşimet, labirent görünümlü düzeneğin ucundaki ipi günbatımında çekmeye başladı. Yerinden kıpırdaması olanaksız görünen koca gemi kalabalığın şaşkın bakışları arasında suyun üzerine çıktı.

Eğitimde varsayılan geleceği değiştirerek yenisini yaratma hedefine kitlenen Ziya Selçuk, çok değerli bir eğitimcidir.

BAŞKENTLİ ÖĞRETMEN

Ziya Selçuk, yaşamı boyunca kendisini Türkiye’deki eğitime adamış önemli bir isimdir. 10 Temmuz 2018 tarihinde eğitimin zirve noktası olan Milli Eğitim Bakanlığı görevine atanmıştır. O günden itibaren hem eğitimci hem de siyasetçidir.

Başkentte doğan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede yüksek lisansını Gelişim Psikolojisi alanında yaptı.

1989 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında doktorasını tamamladı Ziya Selçuk. Daha sonra 20 yıl boyunca Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Doçent ve profesörlük unvanlarını burada aldı.

TED ÜNİVERSİTESİ’NİN KURULUŞU

Ülkemizde eğitim denilince akla ilk Türk Eğitim Derneği gelir. Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcılığı görevini üstlendiği TED Üniversitesi’nin faaliyete geçmesinde öncülük eden Bakan Prof. Dr. Ziya Selçuk, daha birçok özel eğitim kurumunun kuruluşunda da büyük rol sahibidir.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine kurarken en isabetli görevlendirmelerinden bir tanesidir Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanı olması.  

2003 – 2008 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredat reformu sürecini de başarıyla yürütmüştür. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri kapsamında yer alan otuz beş maddeden birisi olan “bilim ve eğitim” başlığının görüşmelerinde Türkiye’yi temsil eden Selçuk, hangi görevde bulunursa bulunsun yaşam gustosu hiç değişmeyen bir halk insanıdır.

İnsan ilişkileri, gelişim, öğrenme, çocuklarda dikkat eksikliği, rehberlik uygulamaları gibi alanlarda çok sayıda kitabı, önemli dergilerde basılmış makaleleri bulunan Ziya Selçuk okumayı, yazmayı çok seven gerçek bir eğitimcidir.

 

BAŞARILARLA DOLU YAŞAM

Özel Maya Okulları’nın kurucusu olan Ziya Selçuk, çok çalışkan ve dürüsttür. Mütevazı tavırlarıyla herkes tarafından sevilen ve takdir edilen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, aynı zamanda Türk Zeka Vakfı Yönetim Kurulu üyesidir. TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi Üyesi de olan Selçuk, koltuklarının altındaki pek çok karpuzu kırmadan taşımaktadır.

Sosyal sorumluluk projelerinde de her zaman ön saflarda gördüğümüz Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkesini çok seven özel bir insandır.

Milli eğitim sevgisi parayla pulla ölçülmez. Aşk ve sevgi işidir. Bir zamanlar Gelibolu Milli Eğitim Müdürü olan ağabeyim Kenan Üzmez, Belçika’ya atanmıştı. Yüklü bir maaş almasına rağmen, “Gelibolu’da eğitim aksıyor, öğrencilerin yanında olmalıyım” diyerek, görev süresini doldurmadan bir sürü imkandan vazgeçip ülkesine geri döndü.

Ziya Selçuk Bey’i de uzun süredir tanırım. Hem üniversitedeki ve Maya Okulları’ndaki başarıları hem de Milli Eğitim Bakanı olduktan sonra yaptığı çalışmaları ile her zaman takdire şayandır.

Deniz ürünlerine de oldukça meraklı olan Bakan Selçuk, yoğun çalışmalardan nefes almak için zaman bulduğunda Trilye’ye uğramaktadır. Sağlığına, beslenmesine de çok dikkat eden Ziya Selçuk, bu aralar okulların kapanmasıyla birlikte uzaktan eğitim konusunda yeniliklere imza atıyor. Ekran karşısında ilk zili çaldı ve dersi verdi. Bu denli de eğitimle, öğrencilerle iç içe olan bir Bakan Ziya Selçuk. İşini, öğrencileri, öğrenmeyi ve öğretmeyi çok seviyor. Tüm bu hasletlere sahip olunca da iyi bir oyunun son söze ihtiyacı olmuyor.

İyi bir aile babası olan Selçuk’un üç çocuğu var. Yoğun mesaisine rağmen ailesine vakit ayırmayı hep ön planda tutan Selçuk, sade yaşamıyla herkesin takdirini kazanıyor.

Başkentten Türkiye’ye yayılan başarılı eğitim zincirinin mimarı Ziya Selçuk ile ne kadar gurur duysak azdır. Öğretmene, öğrenciye, veliye ve tüm eğitim camiasına duyarlı olan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, özel günlerde özellikle Öğretmenler Günü’nde çok önemli mesajları ile herkese moral ve motivasyon vermektedir.  

Yolunuz her zaman açık olsun. İyi pazarlar.

Not: Uzman hekimlerimizin belirttiği üzere, salgın döneminde dengeli beslenmeye ve hijyene dikkat etmeli; sürecin daha da uzamaması için gereken zaman boyunca evde kalmalıyız. Hepinize sağlıklı günler dilerim…

Yorum Yazın