0Yorum

Bir Ömre Sığmayan Yetenekler

Kimya hocası bir deney sırasında öğrencilerine ders vermek amacıyla “Hiç gözlem yapmıyorsunuz. Ezbere hareket ediyorsunuz. Yaptıklarınızın farkına varın ve ona göre hareket edin,” dedikten sonra masanın üzerinde duran iğrenç kokulu sıvının içine parmağını daldırdı ve ağzına götürdü. Öğrencilerinden de yaptığını tekrar etmesini istedi. Öğrenciler, isteksiz bir şekilde ama karşı gelmemek için söyleneni yaptılar.

Yapar yapmaz da hepsinin yüzlerinde acı dolu bir ifade belirdi. Bunun üzerine öğretmen, öğrencilerini yeniden uyardı:

“Bir daha söylüyorum. Gözlem yapmıyorsunuz. Eğer dikkatli bakmış olsaydınız ağzıma götürdüğüm parmağın sıvıya batırdığım parmak olmadığını fark ederdiniz.”

Bener Dortunç, ülkemizde farkında olmamız gereken çok önemli değerlerimizden biridir.

Uzun yıllar önce tanıştığım Bener Bey, işleri nedeniyle Ankara’dan uzak kaldı. Değerli dostum Mustafa Nazlıer kendisi gibi efsane sigorta duayeni olan Dortunç’u bir akşam Trilye’ye getirince edebiyatın yıllanmış sofrasında oturmuş gibi bir dizi anı tazelenmiş oldu.

SİGORTACILIĞA GİRİŞ

Makine Mühendisi olan Bener Dortunç, 1972 – 1976 yılları arasında Gübre Fabrikaları T.A.Ş. İskenderun Tesisleri Tevsiat Yatırımları’nda kontrol amirliği görevinde bulundu. Bununla birlikte mevcut tesislere ek olarak inşaat ve montaj çalışmalarını yönetti. Zamanın dev firması Kutlutaş’ta kontrolörlük yaptı. Bu arada proje tevsiatı aşamasında sigorta poliçeleri ile ilgilenmeye, sigorta konusunun kapsamına nelerin girip girmeyeceğini incelemeye başladı.

İskenderun’daki şantiyede ünlü Yarıkkaya fırtınaları zarar vermeye başlayınca sigortaya ilgisi daha da arttı Bener Bey’in. Başak Sigorta’yı ve eksper arkadaşlarını mümkün olduğunca destekleyip yardımcı olmaya çalıştı.

Başak Sigorta A.Ş.’nin o dönemdeki genel sekreteri merhum Aydil Erba, sigorta eksperi olması konusunda telkinde bulunup “Bu işi sen çok iyi yaparsın” dedikten sonra Bener Bey, merhum arkadaşı Ergün Arca ile sigorta eksperi olmak üzere staja başlar. İlerleyen zamanda Şark Sigorta’dan teklif alır, Genel Müdür Yardımcıları Vural Özarslan ve Kemal Olgaç ile buluşup işi altmış altıya bağladığını anlatır Dortunç. Sohbetine doyamayacağınız, hayat dolu, kendisiyle barışık, etrafına pozitif enerji yayan Bener Bey, çok esprili bir insandır. Eksper numarasını da 66 olarak belirler!

İLK MÜHENDİS EKSPER

Atatürk Barajı’nın da mühendisliğini yapan Bener Dortunç, “Türkiye’nin İlk Mühendis Eskperi” unvanına sahip. Konusunda gerçek bir duayen. En son çalışmasını 2019 Ağustos ayında Hindistan’ın Mumbai metro projesinde Muson yağışları sonucunda oluşan sel hasarları ile ilgili yapan Dortunç, dünyaca ünlü tanınmış ve unutulmamış çok özel bir insandır. Deneyimlerini aktarmayı çok sever. Sigorta eksperinin sigortacı, sigortalı, reasürör ve broker kurumlarına eşit uzaklıkta bulunmasının olmazsa olmaz şart olduğunu anlatır. Bu dürüst ve değerli insanlar kararlarında hiç etki altında kalmazlar. Yanan bir tanker, düşen bir uçak, milyonlarca dolarlık hasarlarda vicdanlarını dinlerler ve haksızlık yapmazlar. Torpil onlara işlemez. Efsane eksperlerden Mustafa Nazlıer’i de zaman zaman izlerim. Tek başına oturur, yemeğini saatlere yayar ve düşünür. Kararlarını hiçbir etki altında kalmadan veren bu insanları ben nesli tükenen kelaynak kuşlarına benzetiyorum. Böyle kişilerin az da olsa varlığı yüreğine su serpiyor insanın.

KUMBARADAKİ ANILAR

Hümanist insanlarla, insanı, dostluğu sevenlerle saatlerce sohbet eden Bener Bey, şair ve öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Çapan’dan, Aydın Boysan’a, Tanju Gürsu’dan Süleyman Turan’a kadar pek çok ünlü isimle dostluk kurdu. İstanbul’da, Ankara’da değişik zaman birimlerinde ve farklı mekanlarda biriktirilmiş sayısız anısı mevcut Dortunç’un. Anı kumbarasını açtırıp dinlemek büyük keyif veriyor. Çok sağlam dostluk bağları vardır Bener Bey’in. Onları hiç koparmaz. Çok vefalı bir insandır.

“İnsanı her zaman ayakta tutan her yerde var olduğunu hissettiren, yalnızlıktan kurtaran arkadaşlarıdır. Belli periyodlarla arkadaş gruplarının oluşturduğu sohbet toplantılarının insana çok önemli katkıları olur, insana güç verir, bilgi dağarcığını doldurur, entelektüel düzeyinin artmasını sağlar” diyen Dortunç, ilişkilerinde çok duyarlı bir kişiliğe sahiptir.

Asmalı Mescit Yakup’ta pazartesi akşamları oyun olmaması nedeniyle buluştuğu tiyatrocu arkadaşlarıyla uzun sohbetlerde bulunan Bener Bey, edebiyata, tiyatroya çok ilgilidir. Orhan Hızlı, Erhan Yazıcıoğlu, Selçuk Özer, Selçuk Soğukçay, Nur Bal, Ahmet Sezerel, Yüksel Yalova, Süha Uygur, Atacan Arseven, Çelik Öztunç gibi tiyatro sanatçıları ile gece yarılarına kadar sohbet ettiğini anlatan Bener Dortunç tüm zamanlarını dolu dolu yaşayan, yaptığı işlerin büyüklüğüne bakıldığında oldukça mütevazı yapıya sahip bir insandır.

Yarım asırlık sigorta eksperliği görevinde bulunup adından temiz sayfalarda övgülerle bahsettiren, varlıklı olmaktan ziyade var olmayı tercih eden Bener Bey ile ne kadar gurur duysak azdır.

Turtayı bulan pasta şefi 15 yıl uğraşmış. Yardımcısına ise 15 dakikada öğretmiş. Tecrübelerden yararlanmak her zaman mesafeyi kısaltır. Bener Bey’in de yarım asırlık deneyimleri önemli bir kılavuz niteliğindedir.

Enerji dolu olan ve dopdolu yaşamayı seven Dortunç’a bir gün arkadaşı sorar: “Zamanın nasıl geçiyor İstanbul’da?” diye… O da haftanın her günü yaptıklarını anlatır. Arkadaşı hayretle “Sair günler ne yapıyorsun?” diye sorunca “Sair günler ekstraya gidiyorum” diyecek kadar esprili, barışık bir hayat felsefesinin temsilcidir Bener Bey. İyi ki varsınız. Kendine sakladıklarını zamanla yitirirsin. Oysa verdiklerin her zaman senindir. İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın