0Yorum

Başkent'in Dinamikleri

Dünyanın en iyi yüzücülerinden Florance Chadwik, 4 Temmuz 1952’de Pasifik Okyanusu’na atlayarak Kaliforniya’ya doğru yüzmeye başladı. Bu denemesini başarı ile tamamlaması durumunda bunu yapan ilk bayan yüzücü olacaktı.

Ancak rekor denemesi yaptığı gün yoğun sisten göz gözü görmüyordu, su aşırı soğuktu. Bu zor deneme birçok insan tarafından televizyonlardan dakika dakika seyrediliyordu. Saatler ilerliyor, bir taraftan yorgunluk, bir taraftan soğuk… Chadwik için dayanılmaz bir durumdu. Bu zorlu yüzüşe 15 saat dayandıktan sonra artık devam edemeyeceğini düşündü ve kendisini sudan çıkarmalarını istedi.

Yukarıdaki teknede bulunan annesi ve antrenörü karaya yaklaştığını belirterek yüzmeye devam etmesini istediler. Ama Chadwik başını kaldırıp Kaliforniya sahillerine baktığında tek görebildiği yoğun bir sis tabakasıydı. Annesi ve antrenörünün yakın dedikleri yer gözükmüyordu bile. Herhalde kendisini cesaretlendirmek için böyle konuştuklarını düşündü. Daha fazla dayanamayacağını belirterek sudan çıktı. Dinlenip kendine geldikten sonra gazetecilerin, “Kıyıya çok az kalmıştı, niçin biraz daha dayanmadınız?” sorusuna “Bakın mazeret bulmak için söylemiyorum ama karayı görseydim başarabilirdim” cevabını verdi. Su yüzeyine çıkmak için yüzdüğü mesafenin karaya varmak için yüzmesi gerektiği mesafeden pek de az olmadığını fark ettiğinde geç olmuştu. Chadwik’in pes etmesi ne yorgunluktan ne de soğuktandır. Sis yüzünden karayı göremediği için hedefine ulaşamayacağını düşündü ve yüzmekten vazgeçti. Kendisi iki ay sonra aynı mesafeyi yüzerek geçmiş ve rekor kırmıştır.

Adnan Ağaçlı uzun yıllardır en puslu, kara bulutlu havalarda bile geleceğe olan inançlarıyla hem başkentimize hem de ülkemize değerli hizmetler vermiş önemli bir iş insanıdır. Ağaçlı ailesi ise Türkiye’ye mal olmuş köklü bir ailedir.

1986 yılında karayolu ile yaptığım bir seyahatte yolum Aksaray’daki Ağaçlı Tesisleri’ne düştü. Nasıl mutlu olmuştum. Kendimi bir Avrupa ülkesinin otobanında sanmıştım. Pırıl pırıl alışveriş dükkanları, otel, şık bir İtalyan restoranı, yüzme havuzu gibi gözlerime inanamadığım bir ortam…Böylesine bir vizyon sahibi olan baba Orhan Ağaçlı Anadolu’ya güneş saçmış, güzellikler yaratmıştı.

İLK KARŞILAŞMAMIZ

Adnan Ağaçlı Ankara’nın dinamiklerinden, kendisini ülkesinin gelişmelerine adamış, yaratıcı, çalışkan bir iş insanıdır. Kendisiyle ilk kez 1998 yılında o zamanlar Otokoç Genel Müdürü olan ve şu anda Otomotiv Grup Başkanlığı görevini yürüten Cenk Çimen’in beni de davet ettiği bir yemekte tanışmıştım. Genç, dinamik, idealist bir insan olan Adnan Bey’in soyadından uzak geçmişi imgeleyen belleğimde çağrışım yaptı. Yemekte en çok saygı duyulan herkesin dikkatle dinlediği, hoş sohbet Adnan Bey ile tanıştığım gün "Koç isminin geçtiği her yerde Ağaçlı ismi de geçer" denilince önemsenmenin derecesini biraz daha anlamıştım. "Ağaçlı’sız bir Koç düşünülemez" gibi övgü dolu sözlerin sahibi ile yıllar sonra Trilye’de karşılaşınca çok mutlu olmuştum. Koç ailesi Türkiye’nin çimentosu ise Ağaçlı ailesi de başkentin çimentosudur.

SABIRLI ve DÜRÜST

Ağaçlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı olan Adnan Ağaçlı pek çok karpuzu koltuklarının altında taşır. Türkiye Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Adnan Ağaçlı, Türk ve uluslararası iş dünyasında yenilikçi çalışmaları ve misyonu ile önemli bir değer oluşturur. Adnan Bey, başarılı bir iş insanı olmak için bazı kriterleri yerine getirmek gerektiğini belirtir. Bunun için azmetmeyi, çalışmayı, sebat etmeyi, sabretmeyi, yanlış ya da doğru verilen sözlerden dönmemeyi, kararlı olmayı, kar zarar gözetmeksizin sorumlulukların yerine getirilmesini olmazsa olmaz olarak nitelendirmektedir.

Türkiye’nin türbülansa girdiği, ekonomide zorlukların yaşandığı dönemlerde en çok etkilenen sektörlerin başında otomotiv gelir. Böyle zor dönemlerde bile dik duran, faaliyetlerine kararlılıkla devam eden Adnan Ağaçlı ile ne kadar gurur duysak azdır.

Doğduğu toprakları unutmayan Adnan Ağaçlı son yıllarda sürekli büyüyen ve orta Anadolu’nun en güzel illerinden biri olan Aksaray’a büyük yatırımların gelmesinde öncü olmuştur. Baba mesleği olarak girdiği lojistik sektörünün yanında bugün farklı sektörlerdeki faaliyetleri ile dikkat çeken Adnan Ağaçlı başarısının sırrının sabır ve dürüst çalışmak olduğunu söylemektedir.

EMPATİ İLE YAKLAŞIR

Sektörünün zorluklarını zaman zaman dile getiren, tırnaklarıyla dev bir marka yaratan Ağaçlı, sorunlara hep empati ile yaklaşmaktadır. Ekonomi ile mesleği gereği yakından ilgilenir Adnan Bey. İsrafı, şaşaayı ve lüksü sevmez. Bu denli başarılı operasyonların sahibi olarak son derece sade ve mütevazı bir yaşam içindedir.

Zaman zaman ailesi ile Trilye’de balık keyfi yapan Ağaçlı, sağlıklı beslenme ve spor gibi konularda çok duyarlı olup deniz ürünlerini sever. Doğal ürünleri tercih edip her ürünün en iyisini bilir ve bulur. Çok farklı bir yaşam gustosu vardır Adnan Bey'in. Sevecen, tonton bir aile babasıdır. Başarılarında kendisine her zaman destek olan zarif eşi Merih Hanım'ın rolü büyüktür. Yurtdışındaki iyi okullarda eğitimlerini tamamlayan Merve ve Cevdet Ağaçlı babalarının en büyük yardımcılarıdır.

İthal ürünlerin sık sık arızalanmalarından bıkıp bu sorundan kurtulmanın yollarını arayan Adnan Bey kaliteli üretim yaparak başta Almanya ve Rusya olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapmaktadır. Otomobil, kamyon gibi araçların taşındığı dorse konusunda sadece Türkiye’de değil yurtdışında da haklı bir üne sahip olan Ağaçlı aktif bir iş adamıdır. Ağaçlı Şirketler Grubu turizm, otomotiv, akaryakıt ve nakliye sektörlerinde hizmetler vermektedir. TBMM’den “Üstün Hizmet Ödülü”nü alan bir babanın oğlu olan Adnan Ağaçlı da   doymamaktadır. Sosyal sorumluluk projelerinde de hep ön saflarda yer alan Adnan Bey, gelecek gördüğü insanların ellerinden tutar. Üreticiye, emekçiye destek olan Ağaçlı, son derece yardımsever bir kişiliktir.

Büyük kafaların büyük hedefleri vardır. Küçük kafaların ise sadece arzuları. Küçük kafalar talihsizliklere boyun eğerken büyük kafalar ise talihsizliklerin üzerinde yükselirler.

İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın