0Yorum

Yükseklerde Yemek Pişirmek

İnsanoğlu pişirerek yemek yemeyi öğrendiğinden bu yana sürekli zorluklarla karşılaşmış ama sonunda hepsini aşarak doğru yolu bulmuştur. Kömürü iyice yakıp köz haline gelmeden pişirme sonucu “is”in olduğu gibi ete geçtiğini ve yenmez hale geldiğini görmüş, kömüre çok yaklaştırınca kanserojen etki yarattığını algılamış, deneme yanılma sınama yoluyla bugünlere ulaşmıştır.

Kışın karlı dağları, yazın yaylaları severiz. Hiç dikkatimizi çekmemiştir belki ama deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça suyun kaynama derecesi düşer. Bu durum su moleküllerinin sıvı halden kurtulup buhar olarak atmosferin basıncıyla mücadele etmek zorunda olmalarından kaynaklanır.

Atmosfer basıncı yüksek yerlerde sanıldığından düşük olduğundan su molekülleri fazla ısınmadan kaynayabilir.

Suyun kaynama derecesi deniz seviyesinden itibaren her 304 metrede bir 0,5 derece eksilir. Yani 3952 metre yükseklikte su 86 derecede kaynayacaktır.

MİKROPLARI ÖLDÜRMEYE YETERLİ

75 derecenin üstündeki sıcaklık mikropların çoğunu öldürmeye yeterlidir. Ancak her yiyecek ısıya aynı tepkiyi vermez. Yüksek basınçlı atmosfer yaratmanın yolu düdüklü tenceredir. Isı kaybını önlemek için de tencerenin kapağını kapatmak önemli bir koşuldur.

Su molekülleri birbirlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Onları sıvı gövdeden ayırıp buhar olarak havaya uçurtmak için çok enerji gerekir. Örneğin ½ litre suyu kaynama noktasına getirmek için ocağınız 250 kalorilik ısı sağlamalıdır. Ocağı daha da açarak ısıyı arttırabilirsiniz. Ama sıvının derecesi asla kaynama noktasını aşmaz, sadece daha coşkulu kaynar.

HAMURA FAZLA SU

Deniz seviyesinden oldukça yüksek yerlerde hamur işleri yapacaksanız, yufkalarınıza daha fazla su katmalısınız. Çünkü su yükseklerde daha hızlı buharlaşır. Yaylalarda gözleme yapan kadınlar, yılların verdiği deneyimle bu konulara oldukça vakıftır.

SICAK SU ÇABUK DONAR

Donmuş buzlu zemini eritmek için sıcak suyun daha etkili olacağına inanırız. Soğuk ve sıcak su arasındaki asıl fark, bir maddenin ısındıkça çevreye daha hızlı ısı yaymasıdır. Bu da sıcak suyun soğuk sudan daha hızlı soğuduğu ve buharlaştığı anlamına geliyor. Dolayısıyla sıcak suyu döktüğümüz buzlu veya karlı bölge hemencecik donabilir.

Doğa kendi koşullarını kendi belirliyor, size de ona uymak kalıyor sadece.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun.

Yorum Yazın