0Yorum

Ünlü Şeflerin Buluşması

Çok değil bundan 10-15 yıl önce yurt dışında aşçı milli takımının katılacağı yarışmalara seçilebilecek aşçı sayısı bir elin parmaklarını geçemiyordu. Hele İstanbul’un dışında nasibini alan hiç şef yoktu. Ankara’da 8 yıl önce Bilkent Otel’de ilki gerçekleştirilen Chef 8 (sekiz şef) adını taşıyan bir gastronomi hareketi başladı. Bunun öncülüğünü Sheraton Oteli’nin Mutfak Şefi ve aynı zamanda Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz yaptı. Bu lezzet organizasyonun sekizincisi geçtiğimiz hafta pazar günü Ankara Sheraton Otel’de gerçekleşti.

 SEKİZ MASA SEKİZ ŞEF

İlk yıllarda 8 farklı yemekten oluşan 8 farklı menüyü 8 masada konuklarına sundukları için Chef 8 adını alan bu organizasyon ileriki yıllarda çok ilgi gördüğü için 240 kişilik bir davetli sayısına hizmet edebilecek yapıya dönüştü. Ankara bürokrasisinin ve yeme içme dünyasının çok ilginç deneyimler yaşadığı gece oldukça keyifliydi.

 

YÜREĞİME SU SERPTİLER

Yıllardır Türk mutfağında göze hitap eden modern bir sunumun lezzetle birleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorum. Kuzu etli veya pastırmalı kuru fasulyeyi çukur bir tabakta kepçeyle doldurarak ana yemek olarak sunmak ya da mutfağımızın daha nice güzide lezzetlerini sıradan sunumlarla uluslararası arenaya çıkarmak başarı için kendimizi kandırmaktan öteye gitmiyor.

8 yıldır düzenlenen bu yemekte çıtanın her yıl biraz daha yükseldiğini görüyorum. Türkiye’de gastronomi alanında ilklere imza atan ünlü şef Zeki Açıköz ve yol arkadaşı Reşat Erdemir yaşamlarını Türk mutfağının kalkınmasına adadılar. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Marmara, Ege, İç Anadolu mutfakları ve Ankara yemekleri ayrı standlarda en iyi örneklerini hoş sunumlarla sergilediler yetenekli aşçılar.

Konukların oturduğu her masaya sadece bir bölgenin yemekleri ikram edildi. Biz Doğu Anadolu Bölgesi’ne ait masada; kaşıkta balkabaklı patates ezmeli ballı ılık bıldırcın göğsü ile başladık yemeğe. Patlıcan salatası üzerinde kızarmış ceviz, krema köpüklü mantar çorbası, ızgara sebze kulesi eşliğinde fırınlanmış yoğurt soslu kuzu incikten sonra buzlama adını taşıyan nefis bir sorbe ile damaklarımızı ana yemeğe hazırladık. Engin Kalaycı, Engin Doğan, Uğur Girdik isimli şeflerin hazırladığı kişnişli kereviz püresi ile taze kekikli dana kaburga, sunum lezzet uyumu ile geceye damgasını vurdu.

 İSRAFI ÖNLEME MUTFAĞI

Bu yıl en çok dikkat çeken salonun girişindeki “israfı önleme mutfağı” adı altında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açtığı stand idi. “Ekmeğimizi, emeğimizi, geleceğimizi koruyalım” sloganıyla yola çıkan TMO, yılda israf edilen ekmeğin ekonomik boyutunun 1,5 milyar TL olduğunu hesaplamış. Kampanya kapsamında bayatlamış ve kurumuş ekmeklerin nasıl değerlendirileceğine dair yemek tariflerinin yer aldığı, ekmeğin insan yaşamında ne kadar değerli bir besin kaynağı olduğunun vurgulandığı broşürler hazırlamışlar ve gelen konuklara dağıttılar. Aşçıların her geçen gün kendine güveni artıyor. Turizm öğrencileri aşçı olmak için can atıyor. Aşçı olduğunu söylemekten bile çekinip boynu bükük dolaşma devri sona erdi. Yemeğin bir sanat olduğu anlaşıldı ve şef olmak bir statü haline geldi. Anadolu’nun eşsiz lezzetleri hünerli ellerde gerçekten sanata dönüşmüştü Chef 8’de. Açılmamış kanatların büyüklüğü hiçbir zaman bilinmez. Gelecek yıllara kanat açıyor Türk mutfağı. Heyecanınız hiç eksilmesin haftaya dek.

Yorum Yazın