0Yorum

Tuzda Çiğ İzmarit

AMATÖRLERİN İLK GÖZAĞRISI

                   Amatör balıkçıların  denizde heyecanla tanıştıkları ilk balık avı izmarit balığıdır. Yaz tatillerinde kıyılardan, sandallardan veya iskeleden misinaya küçük sinek oltası takılır, bir midyenin sert kısmı ile yemlenir, kurşun eklenir, rastgele diye suya bırakılır. Biraz sonra tık tık diye ufak dokunuşlar başlar, şanslıysanız oltayı yutan izmarit balığı yakalanır. Yakalanması kolay gözükse de maharet ister. Ve siz de ilk kez milli olan bir sporcu gibi sevinirsiniz.          

                   Kurnaz bir balık olan izmarit küçücük ağzıyla oltadaki yemi didikleyip kolayca alır. Küçük boy olanlarına “kancur” , irilerine “kanal izmariti”  ve “ menekşe” denir. Dudakları körüklüdür ve uzar. Her iki yanında ve göğüs yüzgecinin üstünde siyah birer leke vardır. Sırt yüzgecinde sivri dikenler vardır. Yakaladığınızda balığı oltadan çıkarırken elinize batmamasına dikkat edin. Midye içine bayılır. Yosun ve planktonları da sever. Izgarası, tavası ve buğulaması yapılabilir.  

TUZDA ÇİĞ İZMARİT 

Malzemeler  :

  •          ½ kg. izmarit balığı
  •          5-6 adet defne yaprağı
  •          1 kg. kaya tuzu
  •          1 fincan zeytinyağı
  •          1 adet limon
  •          yeterince karabiber 

Yapılışı                :  

         İzmarit balıklarını iyice temizleyin. Derin bir kabın tabanına bir parmak kalınlığında kaya tuzu yerleştirin. Kaya tuzuna balıkları yatırın. Her birinin üzerine defne yapraklarını koyun ve üzerlerini yine bir parmak kalınlığında kaya tuzuyla örtün. Buzdolabının alt bölümünde üç saat dinlendirin. Fileto izmarit balıkları bembeyaz olacaktır. Balıkları suda yıkadıktan sonra servis tabağına dizip karabiber serpin, limon sıkın ve zeytinyağı gezdirip servis edin. Afiyet olsun.  

Yorum Yazın