Deniz mevsimi başladı. Ayaklarınızı cayır cayır yakan kızgın kumsallardan denize girip serinlemenin tam zamanı. Ancak her yaz mevsiminin başlangıcında hiç duymak istemediğimiz olaylarla karşılaşıyoruz. O nedenle tanımadığımız sulara serinlemek için girerken çok dikkatli olmalıyız. Özellikle tatlı suların kaldırma gücü daha az olduğundan yüzme bilmeyenler her zaman boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Can yeleği giyerek suya atlamak hiç de ayıp değil. Akıntının yönünü ve şiddetini tespit edemediğiniz zaman derinliklere sürüklenmeniz an meselesi. Sizi sahilden çok uzaklara götürür. Panik başlar ve akıntıya karşı bilinçsizce ve sizi yoracak şekilde yüzerseniz tekrar sahile dönme şansınız azalır!
GİRDAPLARA DİKKAT
Denizlerdeki en büyük tehlikelerden biri de girdaba kapılmaktır. Belli saatlerde suyun yön değiştirmesiyle bir merkez etrafında su hızlıca dönme hareketi yapar. O anda bu hareketin içindeyseniz aynı atmosferdeki hortum gibi ama tersi bir harekete maruz kalırsınız. Girdap sizi döne döne suyun dibine çeker.
KRAMPLARDA PANİK YAPMAYIN
Beklenmedik bir anda ayaklarınıza kramp girebilir. Asla panik yapmayın, sırtüstü yatıp kramp geçene kadar kıpırdamadan, çırpınmadan durun, sahildekilerden yardım isteyin. Sert hareketlerden kaçının ve sizi nefessiz bırakacak ve boyunuzdan fazla derinliklerde şakalaşma yapmayın.
VATOZLARDAN UZAK DURUN
İğneli vatoz, kazık kuyruk, keler gibi balık türleri oldukça tehlikelidir. İğneli vatozun kuyruğunda kamçı şeklinde uzayan üzerinde iki kenarı testereye benzer zehirli bir veya birkaç diken bulunur. Uzunluğu 35 cm’e kadar uzanan diken vücudunuza batarsa sizi öldürebilir. Hiç zaman kaybetmeden en yakın hastaneye gidin.
MÜRENLE OYNAŞMAYIN
Özellikle kayalık bölgelerde yüzerken yuvasından çıkıp sizi izleyen mürene bulaşmayın. Ama yuvasına yaklaşır, ona zarar verecek hissi yaratırsanız hoş olmayan sonuçlarla karşılaşırsınız. Akdeniz’de sivri dişli müren nadiren bulunur, Ege ve Akdeniz’de vücudu yılan şeklinde uzamış ve silindirik olan kahverengi müren ile karşılaştığınızda korkudan size saldırabilir.
DİĞER DENİZ CANLILARI
Kayalık zeminlerde en büyük yengeç türlerinden olan pavuryanın ön ayaklarında siyah uçlu kıskaçları vardır, parmaklarınızı acıtabilir. Kıskaçlarını hareket ettiremeyecek şekilde kavramak gerekir.
Denizanaları bu aralar özellikle Ege bölgesinde suyun üzerini istila etmiş vaziyette. Yüzerken vücudunuza deyip yakmasından kurtulmak için yapacağınız en iyi şeylerden biri yaranın üzerine sirke dökmektir.
Midye tarlalarının olduğu sığ bölgelerden yürüyerek derinliklere ilerlemek isterseniz mutlaka deniz ayakkabısı giyin. Yoksa denizkestanelerinin dikenleri topuğunuza kolayca batabilir ve çıkması saatlerce sürebilir ve canınızı yakar. Midyeler ayağınızı kesebilir.
Çok nadir olsa da trakonya gibi çarpan balıklar vücudunuzun herhangi bir yerine zehirli dikenini batırabilir. Güneş gözlüğü, şapka ve kremsiz sahile inmenin faturası bazen ağır olabiliyor. Tatsız olan bu vakalar bula bula sizi bulmasın. Haftaya kadar bol güneşli ve mutlu kalın.
Son Yorumlar