0Yorum

Paris’te Güzel Gelişmeler

TRT Türk’te yayınlanacak olan “Dünyanın Türk Şefleri” programının Paris ayağını gerçekleştirmek üzere geçen hafta dünyanın gastronomi başkenti Paris’e gittik. Fransız mutfağı dünyanın en çok kabul gören mutfaklarının başında geliyor. Fransızlar şu anda dünyadaki tüm popüler sosların mucidi, hardaldan kaz ciğerine, peynirden ekmeğe, şaraptan konyağa kadar gurmelerin gözdesi pek çok ürünün yaratıcısı. 1672 yılında Paris’in St. Germain semtinde açılan Procope isimli brasserieye gittik seyahatimizde. Hem öğle yemeği yedik hem de ünlü şef Ömür Akkor’la TV programı çekimi gerçekleştirdik. Yaklaşık 3,5 asırdır bu brasseriede kalite korunuyor ve nesiller boyunca güzellikler devam ediyor.

ALAIN DUCASSE VE LEDOYEN

İki gecede üç Michelin yıldızlı iki ayrı restoranı ziyaret ettik. Plaza Athénéé’deki Alain Ducasse müthiş bir ambiyansa sahip. Sahibi ve şefi Ducasse’ın dünyada 19 Michelin yıldızı var. Sarayda bir akşam yemeği yermişçesine çok özel hissettik kendimizi. Ama eski bir araba fiyatına hesap ödenen yerde olağanüstü bir mutluluk yaşayamadık, belki de beklentimiz çok fazla olduğu içindi. Tuzda pişirilen sebzelerden ıstakoza varıncaya kadar güzel bir karma menüyü deneme fırsatımız oldu. Ama sıradan bir tavuk göğsünün böyle bir menüye hiç yakışmadığını belirtmeden geçemeyeceğim. Belki bir Bresse tavuğunda daha özel ve yüksek bir tat elde edebilirdik. Bir sonraki geceki deneyimimiz Ledoyen’deydi. Küçük bir saray burası, 1. Avenue Dutuit’te. Ağız hoşluklarından tarak karpaçyosuna, krema ve pancar sosuyla yapılan ördeğe kadar lezzetler mükemmeldi. Bir ara ördeğin yanında bulunan garnitürün ne olduğunu irdelerken restoran müdürü Patrick Simiand’ı başucumuzda dikilip telefon ekranında hem İngilizce hem de Türkçe yazılı olarak bize gösterir halde bulduk.

TÜRK ŞEFLER ATAKTA

Paris’in en ünlü otellerinden La Maison Champs Elysees’in ikinci şefi yemek dünyasına gönül vermiş bir gencimiz: Ecmel Demirer. Otelin içindeki La Table du 8 isimli restoranda harikalar yaratıyor Ecmel. Türk dokunuşları ihmal etmeden Lyon’da aşçılık okumuş ama stajını dünyanın en ünlü şefleri arasında sayılan Michelin yıldızlı Joel Robuchon ve Antoine Westerman’ın yanında toplam 4,5 yıl yapmış. Sebat ederek, her şeyi göğüsleyerek.

GİZEM ÖZDİLLİ HEYECANLIYDI

23 Şubat akşamı Louvre’nin salonlarından birisinde Dünya Yemek Kitapları Fuarı’nda dünyanın her ülkesinden gelen 14 bin kitabın en iyileri seçildi. Finale kalan kitaplardan birisi de Özdilli’nin kitabıydı, heyecanına bayıldım. “Gizem’in Mutfak Aşkı” finalde heyecanlı anlar yaşattı hepimize. Amatör ruhuyla güzel bir eser çıkarmış ortaya.

ÖMÜR AKKOR DAMGASI

Gecenin en önemli bölümünde nefesler kesildi ve gastronominin başkenti Paris’te pek çok Fransız yazarın katıldığı yemek tarihi kitapları kategorisinde Akkor’un “Selçuklu Mutfağı” isimli kitabı dünyanın en iyisi seçildi. Bir başka büyük başarı da 88 yaşındaki Melahat Kınoğlu’nun “Bir Ömür Bin Tutam Lezzet” kitabının aldığı birincilik oldu.

MEY’İN BAŞARISI

Geçen yıl rakı üzerine yazılan “Rakı Ansiklopedisi” ile birincilik alan Mey İçki bu yıl “Rakı, The Spirit of Turkey” ile yine distile alkollü içkiler kitapları dalında finale kaldı. Artık komplekslerimizin üzerimizden atıldığının, kendimize güven geldiğinin, yakın gelecekte Türk mutfağı ile ilgili çok güzel gelişmelerin olacağının ayak sesleridir bunlar. Haftaya kadar heyecanınız hiç azalmasın.

Yorum Yazın