0Yorum

Nice Balıklı Sağlıklı Yıllara

Akdeniz beslenme sisteminin karakteristik yönünü deniz ürünleri oluşturur. Deniz ürünleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki kültürel bağların yeniden kurulmasına katkı sağlamak, balık ve deniz ürünü yemeyi teşvik etmek, deniz mutfağına dikkat çekmek için çaba sarf etmeye kararlıkla devam edeceğiz. Havlu atmak yok. “Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili” gibi nidalar atmadan doğru bildiğimiz yolda ilerleyeceğiz.

SEVİNDİRİCİ KIPIRDANIŞ

Balık mevsiminin açıldığı günlerde Bandırma haline uskumru gelmesi güzel işaretti. Daha sonra Ankara’ya da bu yıl bolca uskumru geldi ve geleneksel uskumru dolmasını bol bol yaptık. Sular biraz soğuyunca hamsi bollaştı ve kilosu bir liraya kadar düştü. Ama balığı bol bulunca ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Halbuki çok basit tekniklerle turşu, konserve, kurutma, tuzlama yapıp yıl boyunca aynı fiyattan tüketmeye devam edebiliriz.

DENİZ KÜSMEDİ

Trollerden korumak, balık yuvalarını bozmamak gibi çok önemli konulara dikkat edildiğinde hemen balığın bollaştığını görüyoruz. Amerika’da hurda arabaları denize atarlar. Bilinçsizce değil tabi, belirlenen bölgelere ve kontrollü olarak. Bizde de batık gemiler balıklar için can simidi oluyor. Hurda uçakların denize bırakıldığı alanlarda milyonlarca balık yavruları yaşıyor.

NEDEN BALIK TÜKETMELİYİZ?

Türk mutfağında balık, sostan ziyade pişirilme biçimiyle ön plandadır. Tavada pişen balığa gereğinden fazla saygı gösterildiğini hep anlattım. En iyi kalkan balığı, ızgarada yapılandır. İstavrit bile çöplere dizilip ızgarada pişirilmelidir. Una bulayıp kızartmak kimyasallarla yakın ilişkiye girmek demektir. Üç hafta ızgaraya devam edin, tavanın tadını unutursunuz.

Hızlı ve sağlıksız gıda tüketimiyle kendi mutfak kültürümüze, eski yeme alışkanlıklarına yabancılaşmamız aşırı kilolarla birlikte pek çok hastalığa davet çıkarmaktadır. Balık ve diğer deniz ürünleri en eski beslenme kaynaklarının başında yer almaktadır. Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, pek çok vitaminle birlikte içerdiği yağ asitleri nedeniyle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olmaktadır. Hayatımızı denizle birleştirecek farklı bir bakış açısı geliştirmek için gecikmiş sayılmayız. En geç en erkendir! Deniz büyük bir mavidir, insanı dinlendiren, besleyen, kötü enerjisini yutan. En güzel tarafı içinde yaşayan sayısız deniz ürünleri ve balıklardır. 2016 denizden gelen bereketin sofralarımızda büyük bir keyif yaratacağı yıl olsun. Türkiye’nin her köşesi denizin mavilikleri gibi olsun. Mutlu yıllar!

Yorum Yazın