0Yorum

Macar Gulaş'ı ve Müzik

Kanuni Sultan Süleyman’ın Macaristan topraklarında konuşlandığında yemek pişirmek için kuzu eti bulamayan aşçıbaşı ilk kez dana etinden taş kebabına benzer bir yemek yapıp padişahın huzuruna çıkarır. Padişah yemeği tadar tatmaz aşçıbaşına dönüp “Kime yaptın bu yemeği?” deyince, aşçıbaşı beğenilmediğini sanarak “Kullarınıza efendim” diye yanıt verir. Padişah: “Çok lezzetli olmuş bu kul aşı, eline sağlık” deyince ‘Gulaş’ olarak bugünlere kadar gelen yemeğin adı konmuş olur. Benzeri birkaç öykü daha anlatılsa da ‘Gulaş’, Macaristan’ın en çok tanınan milli yemeği olmuştur artık. Geçtiğimiz hafta Macaristan Büyükelçiliği’nde verilen davette ‘Efelerin Dana Yahnisi’ olarak adlandırılan yemeği tadınca Gulaş’ın isminin Osmanlı ile ilgili olduğuna bir kez daha inandım.

 ÜNLÜ PİYANİST ve KIZLARI

Davetin asıl amacı Macaristan’ın en ünlü piyano sanatçısı Karoly Nyari’nin iki yetenekli kızı Aliz Nyari ve Edit Nyari ile Macar Konutunda Canlı Caz programıydı. Muhteşem sesi ve piyano çalmadaki ustalığı, sempatikliği herkesi mest etti. Türkiye hayranı ve bizleri çok sevdikleri yüzlerindeki gülümsemeyle belli olan Nyari ailesinin unutulmaz dinletisinden sonra yemeklerin lezzeti bir o kadar arttı.

ÖRDEK SUCUĞU BAŞARILI

Macaristan mutfağının ödüllü ve yetenekli şeflerinden Laszlo Krutek ve Zsolt Füzy’ün yaptığı yemekler büyük beğeni kazandı. Izgara edilmiş elma halkaları, rendelenmiş badem ve Tokaj sosu ile sunulan ördek ciğeri damak çatlatan cinstendi. Biberiye ve rezene ile baharatlandırılmış ördek sucuğu ise gecenin yıldızıydı. Dereotlu lor topaklarıyla sunulan Eszterhazy usulü bonfile başka bir yıldızdı. Çilekli strudel ise tam bir yaratıcılık örneği. Macar mutfağına daha da yakınlaştığım bir gece oldu.

 BÜYÜKELÇİ BİZDEN BİRİ

İstanbul’da uzun yıllar konsolosluk yaptıktan sonra Ankara’ya büyükelçi olarak atanan Gabor Kiss, çok güzel Türkçe konuşuyor. Sanki bizden biri. Macaristan ile ilişkilerimizde uzun zamandır herkese yardımcı olan iş kadını Leyla Ece hanımefendi büyükelçinin Türk dostluğunu daha Ankara’ya gelmeden anlatmıştı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günlerde bizi ilk tanıyan ülkelerden biri Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss ve zarif eşi Dora Kiss-Henezi ev sahipliğindeki müzik ve yemek ziyafeti hepimizi tarihin derinliklerine götürdü. Kanuni Sultan Süleyman, Tuna Nehri, Atatürk daha neler geçti aklımdan neler!

Yorum Yazın