0Yorum

Karadeniz’in Cik Cikleri

Öğrencilik yıllarımda yaz tatilimi doğduğum ve büyüdüğüm yer olan Çanakkale'de geçirirdim. Özellikle Gelibolu yarımadasında Eceabat-Kilitbahir bölgesi benim en sevdiğim, zamanımın önemli bölümünü geçirdiğim bir yerdi. Balığa çıkmadan bir gün önce ertesi günün yemlerini hazırlardık, akıntının en yoğun olduğu bölgelerde denize girip midye çıkarırdık. Midye tarlalarına çıplak ayaklarla basar, daha sonra da ayaklarımıza batan deniz kestanelerini ucunu yakarak sterilize ettiğimiz toplu iğne ile çıkartırdık. Midyelerin keskin uçları da hep ayaklarımızı yaralardı. Midye tarlalarının üzerinde en çok zargana, melanur, karagöz, sarpa gibi balıklar dolaşır ve av verirlerdi. Günün birinde çocukken önemsemediğimiz bu midyelere Fransa'nın, Belçika'nın en lüks lokantalarında rastlayacağımı hiç aklıma getiremezdim. Çünkü biz midyeleri kum keselerini bile temizlemeden, sahilden topladığımız tahta parçalarını bir köşecikte yakıverip bulduğumuz tenekenin üzerinde pişirirdik. Üzerine biraz limon (limon bulabilirsek) sıkıp hemen oracıkta yerdik. Ama şimdi biliyorum ki bu ürünler doğanın bize sunduğu besin ve gastronomik değeri en yüksek nimetlerdir.

AFRODİZYAK KRALI

Şimdi gelelim vongoleye... Vongole kum midyesi demektir. Kum midyeleri çok küçüktür. Halk arasında "cik cik" olarak anılır. Afrodizyak olduğu söylenir, fosfor zenginidir, besin değeri yüksektir. Makarna soslarında, pizzaların üzerlerinde, balık çorbalarında, balık buğulama yemeklerinde tamamlayıcı ve lezzet veren bir ürün olarak kullanılır. Ömürleri beş yıl gibi kısa bir süredir ve beşinci yıl sonunda kendilerini imha ederler.

AVLANMA METODU DEĞİŞTİ

Özellikle Batı Karadeniz bölgesinde 10 metreyi geçmeyen derinliklerde avlanır. Biz bu güzel ürünü geç bulduk, az kalsın çabuk kaybediyorduk. Çünkü eskiden çok ilkel yöntemlerle avlanırdı. Sandalın arkasına bağlanan taraklarla kum midyelerinin bulunduğu tarlalar taranırdı. Tarağın önüne gelen canlı, yavru ne varsa katledilirdi, bütün canlılar zarar görürdü. Bu yöntem terkedildi. Günümüzde su basıncı ile çalışan kepçeler midye tarlasına su serpiyor ve midye kumdan ayrılıp, kepçe içinde toplanıyor. Başta İtalya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde kullanılmakta olan kum midyelerinin önemli bir bölümü, Gölbaşı İlçesinde ünlü bir Ankara firması tarafından hazırlanmaktadır. Dünyada yemek yemeyi zevk haline getirenler, bilinenlerden farklı sıra dışı bir yemek akımının özlemi içindedirler. Bu akımı takip edip de vongole ile tanışmamak mümkün değildir. Ben İtalya’da tanıştım ama kum midyelerinin yaşadığım şehirden gönderildiğini öğrenince daha çok etkilendim. Bir zamanlar Karadeniz’de ekmek arası yenilen cik cik, İtalyanların vazgeçilmez yiyeceği. Aklınızda bulunsun kum midyelerini temizlerken kum keselerini midyeden iyice arındırın, genişçe bir kabın içine bol su ve iki yemek kaşığı tuz koyarak en az bir saat bekletin. 4-5 kez soğuk sudan geçirin. Adı üstünde kum midyesi! Satın alırken de kabuklarının kapalı olmasına ve kırık olmamasına dikkat edin.

Yorum Yazın