0Yorum

İzmir’de Deniz Havası

1976-1980 yıllarının yaz aylarında uzun bir süre kaldığım Menteş kampını bir türlü unutamıyorum. Dalyan koyunda gruplar halinde dolaşan çipuraları izleyişimin, cephane torbasına topladığım kekiklerin kokusunun, çarşaf gibi bir denizde kıyıya yaklaşan balıkların seyrinin bile beni nasıl dinlendirdiği hala aklımda.

ÇİPURASI ÜNLÜ

İzmir, ismi balık ile anılan en önemli kentlerimizden biri. “Balıkların Afrodit”i çipura bu kentle özdeşleşmiş adeta. Istakoz, trança gibi deniz ürünleri İzmir deyince ilk akla gelenler. O nedenle İzmir’in bütün semtlerinde balıkçılar çoğunlukta. Geçen hafta günübirliğine gittiğim İzmir’de mutlaka fırsat yaratıp kendi kategorilerinde lider olmuş iki restoranı ziyaret ettim.

DENİZ BİR NUMARA

İzmir deyince benim aklıma ilk gelen yer Kordon’daki Deniz Restoran. Klasikler ölmez, taklitler asillerini yaşatır. Gerçekten de Deniz Restoran’ın uzun yıllardır çizgisini koruyan, kaliteden taviz vermeyen kararlı tutumu hak ettiği yerde kalmasını sağlıyor.

Girit dolmasından olta kalamarına, kefal havyarından yengeç dolmasına, karidesten taş barbuna her şey mükemmeldi Deniz Restoran’da. Sahibi Yılmaz Ramazan Çelikkaya ve oğlu Ercan Bey sürekli işin başındalar, güler yüzleriyle lezzet katıyorlar mekâna. Konuklarınızı ağırlamak için hiç risk almayacağınız Deniz Restoran’ın yeri her zaman şeref mevkii olmalı.

GÜZELBAHÇE’DE KULE

Uçağı kaçırma pahasına da olsam Güzelbahçe’deki Kule Restoran’ı denemeden Ankara’ya dönemezdim. Cuma akşamı tıklım tıklımdı. Balıkları kapıda tartarak satın alıyorsunuz. Halk tipi bir pişirici burası. Tüm deniz ürünleri günlük. İşini çok seven sahibi Ekrem Yıldırım her masayla ilgileniyor. Deniz çipurası yemeden İzmir’den dönülmez! Taş barbun ve kalamarı her fırsatta araya eklerim mutlaka. Başlangıçtaki Ege otları, yemeğin finalindeki dondurmalı incir tatlısı muhteşem. Patentini de almış Ekrem Bey.

Bir zamanlar İzmir’de Kemal’in Yeri, Naci, Deniz gibi yerler dışında pek bir şey sayamazdım. Deniz yine tahtını koruyor. Ülkemizde uzun yıllar varlığını sürdüren restoran sayısı çok az. İyi olanı, kalite sürekliliğini sağlayanı her zaman takdir etmek gerekir ki sürdürülebilirlik yolunda emin adımlarla ilerlesinler.

İzmir’in deniz havası iyi geliyor insana. Bol balıklı bir hafta olsun.

Yorum Yazın