0Yorum

Hamsili Yıllar

Doğa asla küsmez insana ama arada bir ona yapılan yanlışların verdiği tahribatın olumsuzluklarını hatırlatır: “Bana kaybolan değerlerimi geri ver” diye. Hayvanlar aleminde kin tutma gibi bir özellik yoktur. Daha önce mutlu olduğu yaşam koşullarını yerine getirirseniz onlar da mutlu olur ve sizi mutlu eder. İşte bu yıl Karadeniz’e geri dönen hamsilerin bolluğu aslında hepimize mesaj. “Bana kötü davranırsanız sizi terk ederim ama benim özgürce yaşadığım alanlarda istediğim şeyleri yok etmezseniz çok faydalı olurum.” Dilimize müzik, renk, espri katmış, ismini duyunca gülümsediğimiz, güler yüzlü minik bir balıktır hamsi. Anavatanı Karadeniz’dir ve onun rengini almıştır. Sürüler halinde, birbirine yakın durarak gezerler ve sürtündükçe dökülen pulları yiyerek beslenirler.

BALIK TÜKETİMİMİZ DÜŞÜK

Hamsi bu sene çok bollaştı ve kilosu 1,00 TL’ye kadar düştü. Ama yeterince taze olarak tüketemediğimiz ve de uzun süre saklama koşullarındaki bilgi eksikliğimiz nedeniyle balık yağı olmak üzere fabrikalara ve gübre olmak üzere fındık bahçelerine tonlarcası gitti. Doğrudan omega 3 yağ asitlerini alma kaynağımız balık en kaliteli hayvansal protein. Kalp damar hastalıklarından tutun, çocukların boyunun uzamasına, göz ve beyin gelişimine kadar her derdin devası. Bunları yinelemenin hiç gereği yok çünkü balığı bol tüketen ülkelerin refah seviyesi ve sağlık konularında geldiği yer belli. Ama ülkemizde hala daha taze balık tüketimi yıllık kişi başı 8 kg’ı geçemiyor. Denizle hiç bağlantısı olmayan Avusturya, İsviçre gibi ülkelerde bile bu rakam birkaç misli fazla. Haftada en az iki kez balık tüketmek sağlığa ve geleceğe yatırım yapmak demektir.

DÜNYADA YAYGIN

Batı dillerindeki anchois (ançüez) sözcüğü Türkçe’ye, hamsiden yapılmış tuzlu ve yağlı ezmenin adı olarak geçmiştir. Güney Fransa mutfağında ‘anchois’, İngiliz mutfağında ‘anchovy sauce’ geleneksel yemeklerin yanında sunulmaktadır. Hamsi ve patatesin güveçte pişirilmesiyle hazırlanan “Tentation de Jansson” ise yaygın bir halk yemeğidir. Ülkemizin simgesi hamsiye sahip çıkalım, çünkü herkesin gözü var onda. Bu özelliği hep devam ettirelim. Küçücük boyu ile damaklarımızda yaşattığı sevinç havası, dilimizdeki gülümseme bizi ona daha çok yaklaştırmakta. Onun yeri balık dünyamızda her zaman şeref mevkiidir.

Yorum Yazın