0Yorum

Doğa Harikası Senegal

Paris Dakar rallisi mi, Senegal’in ünlü futbolcuları mı ya da balıkları mı nedir bilmem ama uzun bir zamandır Senegal’e gitmeyi kafama koymuştum. Hayattaki farklılıkları arttırmak hem sağlığa iyi geliyor hem de geleceğinize yön vermede size yardımcı oluyor. Balıkların eceliyle öldüğünün söylendiği okyanus ülkesini geçen hafta ziyaret ettim.

THY’nin önem verdiği bu hatlar gelecekte ekonomimize çok yarar sağlayacak. Öyle bir sıcak atmosferde uçuyorsunuz ki THY’nin deneyimli pilotları, güler yüzlü kabin ekibi, yemekleri hiç yalnız hissettirmiyor sizi ilk kez gittiğiniz yabancı semalarda.

PEMBE GÖLÜN TEBESSÜMÜ

Hayatımdan yıllar önce şeker ve unu çıkardım. Ama tuzla ilgili kesin bir karar alamadım. Yemeğin son aşamasında eklediğim tuzun eriyip yemeğe sihir kattığını algılamak farklı bir keyif veriyor. O nedenle ilgi alanımdan hiç çıkaramadığım tuzun Senegal’de pembe gölden çıkarılışını uzun süre izledim.

İçinde yaşayan bakterilerin pigment üretmesi ile rüzgar ve güneşin etkisiyle pembeye dönüşen Retba gölü, Dakar’a 35 km mesafede. Rüzgar yoğunlaşınca çilekli süt görünümüne dönen gölde yılda yaklaşık 25 bin ton tuz elde ediliyor. Geleneksel yöntemlerle çıkarıldığı için tuzun lezzeti ve doğallığı korunmuş. Derinliği en fazla üç metre, insan vücudunun batmadığı ama üç günden fazla çalışıldığında deride tahribat yaptığı bu gölde çalışanları gördükten sonra insan farklı duygulara yöneliyor. Yanı başında okyanus, okyanusla göl arasında tatlı su çıkıyor. Tam bir doğa harikası.

GOREE ADASININ HÜZNÜ

Goree Adası, sömürgenin siyah noktası, özgürlüğün son durağı olarak ibret verici bir görünümde. Sıcak insanların yaşadığı adada Hıristiyan ve Müslüman nüfus son derece barışçıl, huzurlu bir şekilde yaşıyor. Adanın neredeyse hepsi akraba.

İnsanların sınıflandırılıp odalarda bekletildiği, aşılandıktan sonra dönüşü olmayan kapıdan sonsuz yolculuğa çıkarıldığı yerleri tüyleri diken diken olarak geziyor insan.

SICAKKANLI İNSANLAR

THY’de kaptan olan okul arkadaşım Aslan Efecik, öğrencilik yıllarından bu yana mütevazı ve insanlarla kolay ilişki kuran yapısıyla yıllardır gide gele, taksici Morfey, balıkçı Mamado gibi yerel halktan güvenilir dostlar edinmiş. Onu gördüklerinde neredeyse ellerine Türk bayrakları alıp “Hoş geldin” diye selamlayacaklar. Hepsinin yüzünde içtenlikli gülücükler.

Yorum Yazın