0Yorum

Deniz Ürünlerinin Uyumlu Çiftleri

Kömür ızgarasında bütün bir lüferi ağır ağır pişirdiniz. Suyu içinde kaldı ve sıcak bir tabağa koydunuz, keyif süreniz uzayacak. Yanında içeceğiniz içki tamamen sizin damak uyumunuza bağlı ama soğan ve roka olmazsa mideniz de itiraz edebilir. Taze tere de iyi gider. Patates balığın yanında garnitür olarak tabağımıza demir attı artık. Bir de benim 15 yıldır uyguladığım başka bir garnitür ise ıspanak. Sıcak suya atıp çıkardığınız ıspanağı buzlu suya alıp 5 dakika beklettikten sonra tavada az tereyağı ve çam fıstığı ile birlikte 2 dakika çevirin ve krema ile bağlayın. Aşırı lezzete dikkat!

LAKERDANIN AŞKİTOSU

Kırmızı soğan, lakerdanın aşkitosu, ruh ikizi, olmazsa olmazıdır. O yoksa her şey eksik, o varsa her şey tamamdır. Zeytinyağı dökenler oluyor lakerdaya ama ne yapalım, damak zevki renk katmanları gibi. Katlanacak artık o damak!

Çiroz, bol dereotu ister. Uyurken de sirkede yatmak ister. Tuzda balık sunarken balığın özsuyu ile tuzda ve fırında piştiği için azalan suyuna karşılık limon suyu, zeytinyağı ve maydanoz karışımı bir sosu gezdiriverin hemen.

LİMON OLMALI MI?

Okuyucularımdan en çok soru aldığım konu balığa limon sıkılır mı? Bence hayır! Çünkü limon güçlü bir sitrik asittir. Balığın dokuları yumuşaktır ve bu dokuyu bozar limon, tadını azaltır. Zorla baş göz edilmiş sonra da alışkanlık haline gelmiş bir birliktelik.

İstiridyede de aynı konu ama o biraz farklı. Çiğ yendiği için limon sıkınca istiridyenin büzülüp büzülmediğini görüyorsunuz. Bol limon suyu ile zararlıların ölmesini sağlıyorsunuz. Ama yine de zoraki bir evlilik!

HAVYAR BLİNİSİZ YENMEZ

Bir zamanlar işçiler somunun içine koyup yerlerdi havyarı komşu ülkelerde. Şimdi çok pahalı olduğu için kurallarını da değiştirdi sosyete. Ekşi krema, blini ekmek, haşlanmış yumurta beyazı, turşu havyarın olmazsa olmazları. Tabi sedef kaşıkla ikramı da unutmayalım.

Zargana balığı yumurtalı pişirilmezse olmaz. Kalamar bayat ekmekten yapılan klasik sosla, ıstakoz kafa etlerinden yapılan tereyağlı sosla, yengeç ballı hardal sosuyla yek vücut olmuştur artık.

Balık çorba, buğulama, fırın balıktan mükemmel netice almak istiyorsanız mutlaka bulyon koymalısınız. Kemik suyuyla yapılan pirinç pilavı nasıl lezzetli oluyorsa balığın kafası ve kılçıklarının kaynatılarak yapılan doğal bulyon balık yemeklerine eşsiz bir lezzet katar.

Suşiler vasabisiz, saşimiler sossuz yenmez.

Siz siz olun bu mutlu çiftleri ayırmayın birbirinden.

Yorum Yazın