0Yorum

Balıklar da Aşk Yaşar

Kırmızı renkli, üzerinde lacivert ve gri tonları bulunan kırlangıç balığı, güzeller güzeli bir deniz efsanesidir. Denizlerin en duygusal balıklarından biridir. Hayat arkadaşına son derece sadık, haysiyetli bir balıktır. Göçmen olmayan balıkların yaşam alanları balıkçılar tarafından tespit edilince hep o bölgeye avlanmaya gidilir. Enlem ve boylam yordamıyla yer tespit etme işine kerteriz denir. Kerterizi alınan bölgeye kırlangıç balığı avlamaya giden balıkçılar yanlarında zıpkın veya kepçeyi hazır bulundururlar. Kurşun misinanın ucunda, olta yukarda yem ile dibe salınan oltaya kırlangıç balığı yakalanırsa tekneye çıkarılana kadar birlikte dolaştığı hayat arkadaşı da yanında gelir, onu da yakalamak kolaylaşmıştır artık. Tıpkı angut ve turna kuşları gibi kırlangıç balıkları eşiyle veya sevgilisiyle birlikte dolaşır. Eşlerden birinin başına bir şey gelse diğeri asla onu terk etmez.

BALIKÇININ GÖZLERİNE BAKAR

Asıl acıklı serüven oltaya yakalandıktan sonra başlar. Ağzına olta batınca kırlangıç balığı ağlamaya başlar. İnilti şeklindeki bu ağlama sesi balık sudan çekildiği andan itibaren teknede daha çok hissedilir. Bu esnada kendisini yakalayan balıkçının gözlerinin içine bakar kırlangıç balığı. Pek çok balıkçı bu yüzden kırlangıç balığını tutmaktan imtina eder. Yavrularına “derviş” adı verilir. Balıkçılar bu derviş balıklarını “Büyü de gel” diyerek denize bırakır. Ağzı çok büyüktür ama dişleri keskin değildir. Göğüs yüzgeçlerinin ön yanında üç adet sakal vardır. Bu sakallar balığın dipte yürümesini, kumları, çakıl taşlarını karıştırmasını sağlar. Yaşamını diplerde oturarak ve gezinerek geçiren kırlangıç balığının karnı bu yüzden beyazdır. Göğüs yüzgeçlerini açtığında gökkuşağını andırır. Rengi biraz pembe olanı, diğer bir çeşidi “öksüz”dür. Benekli kırlangıç, mazak, dikenli öksüz gibi diğer çeşitleri de vardır.

30 METRE UÇARLAR

Kırlangıç balıklarının ortalama boyları 60 cm’dir. Ama uzunlukları 80 cm’ye, ağırlıkları 10 kg’a kadar ulaşanlarına da rastlanmaktadır. Ortalama ömürleri 15-20 yıl arasındadır. Yaz aylarında midye tarlalarının bulunduğu bölgelerde yaşayan kırlangıç balıkları kış aylarında İstanbul ve Çanakkale boğazlarının derinliklerine inerler. Göğüs yüzgeçleri kanat gibi olduğundan havada 30 metreye kadar uçabilme yeteneğine sahiptirler.

BEYAZ ETİ LEZZETLİ

Kırlangıç balığı en lezzetli beyaz ete sahip olan balıklardandır. Kafası, kuyruğu, kemiği ayrı birer lezzet harikasıdır. Buğulama veya çorba hazırlarken mutlaka karışımın içine kemik parçalarını koyun. Tavası da bir hayli makbuldür ancak çorbasının veya buğulamasının tadına doyum olmaz. Sevgililer Günü geçeli iki gün oldu. Bu enfes lezzetteki balığı geçen hafta anlatsaydım herhalde hiç kimse acıklı hikayesinden sonra ağzına sürmek istemezdi. Yeryüzünde aşk yaşayan tek canlı insan değil; yüzen, uçan pek çok yaratık bu güzel duygudan nasibini almaktadır. Önümüzdeki yıl Sevgililer Günü’ne kadar aşksız ve sevgisiz kalmayın. Hafta sonunuz güzel geçsin.

Yorum Yazın