0Yorum

Balığın Simgesel Anlamları

İnsanlık tarihi boyunca balığa farklı kültürlerde bir takım simgesel değerler atfedilmiştir. Balığın içinde yüzdüğü deniz bilinçaltını ve bilincin derinliklerini temsil ettiği gibi, sonsuz gizem anlamını da taşır. Deniz suyla, özellikle de doğum, yaradılış ve ay ile ilişkilidir. Balıklar suda özgürce yüzmeleriyle genelde uyum ve evlilikte mutluluk anlamını taşırlar. Görünmeyen ama varlığından şüphe edilmeyen suları temsil ederler.

DENİZ BEREKETTİR

Eski insanların inanışlarının çoğunda deniz bereketi temsil eder. Gündelik yaşamımızda bile baktırdığımız kahve falında balık kısmete işaret eder. Hele rüyada balık görüldü mü “Şans işaretleri etrafınızda belirir,” denir. Eski Keltler’de somon balığı yiyen kimsenin denizin bilgeliğine kavuşacağına inanılırdı. Eski Roma’da balık kutsal kabul edilirdi. Afrodit, yeraltı dünyasının bekçisi Tifon’dan kaçmak için kendisini balığa dönüştürür.

Afrika bölgesi inanışlarında balık evrensel rahmi simgeler ve doğurganlığın ifadesidir, bütün evren sudan oluşur. Budist inanışlarında balık mutluluğu ve özgürlüğü ifade eder. Özellikle kırmızı renkli balıklara ayrı bir değer verirler. Batı kültürlerinde ise balık hayatın akışı anlamına gelir.

YUNUS KURTULUŞTUR

Denizatı uğur, zarafet, güven, okyanusların gücünü ve güvenli yolculuğunu simgeler. Balina yeniden hayat bulmayı ve denizin gücünü; yunus balığı kurtuluşu ve zaferi; sazan dilimizde dolanan saflığın tam tersine cesaret, dayanıklılık, başarı ve iş zekasını temsil eder. “Sazan gibi atlama hemen” sözü, oltaya cesaretle atlayıp takılan balıkların durumundan doğdu herhalde!

TUTARSIZ AHTAPOT

Ahtapot renk değiştirme özelliği ile tutarsızlığı; ıstakoz uzun ömür, varlık ve evliliği, som balığı sonsuz yaşamı, coşkunluk, gençleştiricilik ve ölümsüzlüğü; kum midyesi aşkı, sevgiyi; istiridye güçlü, seksi erkeği; yengeç ayın değişken biçimlerini; denizyıldızı ilahi aşkı ve yeniden doğuşu temsil eder. Lüfer, denizlerin hırçın balığı olduğundan güç ve kuvveti simgeler. Kılıç balığı, gagasında bulundurduğu silahla savaşçılığı; dülger balığı uysallığı temsil eden balıklardır.

Tarih boyunca söylenenler ile günümüzdeki işlevler örtüşüyor. Bundan böyle elinize aldığınız her deniz ürününü tüketmeden önce bir dakika düşünüp “Sen neymişsin be ağabey” deyip yüzleşmek gerekir.

Yorum Yazın