0Yorum

Atlantik'te İstiridye Şöleni

Yaz ayları süratle geçip eylül ayına gelindiğinde hem hüzün hem de sevinç yaşanır. Tatil bitmiştir artık, deniz mevsimi kapanmıştır ama balık mevsimi başlamış, başka güzellikleri karşılama zamanı gelmiştir.

Bu güzelliklerden bir tanesi istiridyedir. Bizde pek tanınmasa da Galway’de her yıl festivali düzenlenir. Ben de bu eylül, istiridye şölenine tanıklık ettim.  

EN ESKİ FESTİVAL

Dublin’den trenle iki saat süren yolculuktan sonra Galway’e geliyoruz. Kitap okurum diye planladığım yolculukta gözlerimi açarak adeta dinleniyorum. Yeşile doyan gözlerim gülümsüyor. Her taraf mera ve büyükbaş hayvanlarla dolu. Hiç çoban göremedim! 4 milyon nüfuslu İrlanda’da 60 milyon civarında büyükbaş hayvan var. Deniz ülkesinde hayvancılık bu denli önem kazanmış ve et fiyatları çok ucuz.

1954 yılında az nüfuslu şirin bir kasaba olan Galway’de Great Southern Oteli’nin sahibi Brian Collins, oteldeki müşterinin azlığından şikayetçi olup aşçısıyla sohbet ederken aklına yemek menüsüne istiridyeyi dahil etmek gelince festivalin ilk adımları atılmış olur. Ertesi yıl eylül ayında 34 katılımcı ile ilk festival yapılır.

İSTİRİDYE GÜZELİ

Galway’in hırçın ve soğuk denizinde hemen şehrin yanı başındaki yataklarda yetişen nefis istiridyeler sağlık iksiri ve kolesterolü sıfır olan bir protein kaynağı. Enerji verir insana, cinsel gücü arttırdığı ve Kazanova’nın sabah kahvaltısında bile 40 – 50 adeti yuttuğu söylenir.

Belediye Başkanı Pearce Flannery, aynı zamanda Festival Komitesi Başkanı. Çeşitli ülkelerin bayrakları ve Belediye Bandosu’nun marşları ile Mr. Flannery açılış yaptıktan sonra, Atlantik kıyısındaki kabuklu lezzet şöleninde sadece istiridye değil, kidonya ve sülünes de limon eşliğinde ikram edildi. Her yıl festivali, şehri ve ülkeyi temsil edecek bir istiridye güzeli seçiliyor ve bu güzel yıl boyunca aktivitelerin ve festivalin yüzü haline geliyor.

Guinness, festivale damgasını vurmuş. Çünkü ilk gün ‘Guinness İrlanda İstiridye Açma Şampiyonası’ ile başlıyor. Zaten Guinness’in müzesinde de ıslık çalan istiridye, ziyaretçiler arasında en çok ilgi çeken yer.

Alışmak mı zor vazgeçmek mi? İstiridye yemeye alışmak için bence dünyada çok yaygın olan çiğ tüketimden ziyade fırında pişirerek başlamalısınız. İşte o zaman vazgeçmek gerçekten zor!

Yorum Yazın