0Yorum

Aşk Yaşayan Balıklar

Sevgililerin ayı şubata bu yıl sanki kış mevsiminde değilmişiz gibi girdik. Güneşli günler ile sıra dışı bir kış geçiriyoruz, sanki kalp atışlarımız daha bir hızlı atıyor. Bu yıl Sevgililer Günü daha canlı geçecek gibi hissediyorum. Hayatı yaşam kılan insanlarsa, aşkı aşk yapan duygulardır. Duyguların beslenmesi, karamsarlığa yer bulmamasında güneşli havaların rolü büyüktür. Ama yeryüzünde aşk yaşayan tek canlı türü biz değiliz. Denizler aleminin aşk hayatına bir göz atalım.

ÖMRÜNDE BİR KEZ AŞK

Ege Denizi, Akdeniz, Saroz Körfezi gibi bölgelerde görülen orfoz balığı hemafrodit olup cinsel olgunluğa eriştiğinde dişi cinsiyet organlarına sahiptir. İnsanlardan korkmayan, siz denize daldığınızda yanınıza gelip gözlerinize bakan dingin, masum, ağırbaşlı bir balık olan orfoz balığı hayatının çok büyük bölümünü dişi olarak geçirdikten sonra 18 yaşına geldiğinde dişi cinsiyet organları kaybolarak, yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar.
Erkek olunca bir seferliğine dişiyi dölleyip ölürler. Karşı cinsle aşk ilişkileri çok kısa süren orfoz balığının bugüne dek erkeğini yakalayan balıkçıya hiç rastlanmadığı söylenir.

EGE’NİN AFRODİTİ ÇİPURA

Çipura da çift cinsiyetli bir balıktır. Üç yaşına kadar yani ortalama 30-40 cm olana kadar erkektir. Bu yaştan itibaren dişilik özelliklerine bürünür. Ege ve Akdeniz’de sürüler halinde dolaşan çipuralar yumurtalarını bırakmadan önce Kardak bölgesine giderler. Burada Yunanca fikia (badem yaprağı) adı verilen erotik yosuna sürtünerek bir süre keyifli bir tur atarlar. Çipuraların aşk yaşadığı Kardak bölgesinde bu erotik yosun yüzünden akın eden balıkları avlama yarışına giren balıkçılar yüzünden az kalsın yakın tarihte Yunanistan’la aramızda savaş bile çıkacaktı.

ÇILGIN AŞIK KIRLANGIÇ

Denizler aleminin en duygusal, haysiyetli ve hayat arkadaşına son derece sadık balığıdır kırlangıç. Denizlerin derinliklerinde hep eşiyle veya sevgisiyle birlikte dolaşır.
Kırlangıç balığı avlamaya giden balıkçılar yanlarında zıpkın veya kepçeyi hazır bulundururlar. Yemle dibe salınan oltaya kırlangıç balığı vurup oltaya yakalanırsa tekneye çıkarılana kadar birlikte dolaştığı hayat arkadaşı da yanında gelir. Kepçe ile onu da yakalamak mümkün olur. Eşlerden birinin başına bir şey gelse diğeri asla onu terk etmez. Tıpkı angut ve turna kuşları gibi.
Beyaz eti çok lezzetli, kırmızı renkli, üzerinde lacivert ve gri tonları bulunan kırlangıç balığının serüveni yakalandıktan sonra acıklı bir hal alır. Ağzına olta batınca balık ağlamaya başlar.
Öğrencilik yıllarımda yakaladığım balıklara davranışım çok farklıydı. Ama şimdi göz göze gelince bir canlıyla sanki onun benden istediğini anlıyormuş gibi davranarak serbest bırakıyor ve doğaya geri gönderiyorum.
Zaman ilerledikçe daha mı duygusal oluyor insan?
Sevginiz sadece Sevgililer Günü’ne özgü olmasın. Hiç sevgisiz kalmayın. Tüm sevenlerin Sevgililer Günü kutlu olsun.

Yorum Yazın