0Yorum

Asırlık Deniz Tarakları

 

Ülkemizde balık dışındaki deniz ürünlerine olan ilgi o kadar az ki üretmek isteyenler optimum noktayı yakalayamadıkları ve ihraç etmekten başka seçenekleri olmadığı için bir süre sonra vazgeçiyorlar. Tüketmek isteyenlerin ise canlı taraklara ulaşamayınca hevesleri kırılıyor.
2002 – 2003 yıllarında Fransa’dan heyecanla getirttiğim Belon türü istiridyelerden ve canlı taraklardan inanılmaz zarar ettiğim ve çöpe atmaktan kurtaramadığım günleri dün gibi hatırlıyorum.

KIZ KULESİ TARAKLARI

Boğaziçi’nin kumlu tarakları bir zamanlar İstanbul’da tüketilir ama pek makbul sayılmazdı. Kız Kulesi yakınlarında ise iri ve lezzetli deniz tarakları sofraları süslerdi.

İstiridyenin akrabası olan tarakların lezzeti ve değeri istiridye kadar bilinmez. Çünkü iki yaşına gelmeden toplandığında eti çok küçüktür ve kıvama gelmez. Ama iki yaşın üzerindeki tarakların tadına doyum olmaz. Beyaz, sert, çok kaliteli ve lezzetli ete sahip olan tarağın 100 gramı 70 kalori içerir. 150 yıla kadar yaşayan deniz taraklarının ülkemizde rağbet görmemesi de gerçekten üzücü.
İstiridyede olduğu gibi taze ve canlılarına ulaşmak için av mevsimi olan ekim ayını beklemek gerekir. Bir zamanlar uzun bir seyahat sonucu Saint-Jacques-de-Compestelle’e ulaşan hacıların amblemi olarak kullanılan tarak; istiridye ve midyeden sonra en çok bilinen ve tüketilen kabuklu.

KABUKLARINI DİKKATLİ AÇIN

Canlı tarakları açmak için en az, çocukların erişimini engelleyecek şekilde tasarlanmış ilaç şişelerini açmaya çalışmak kadar çaba harcamak gerekir. Yaralanmaya bile neden olabilir. Kolay yolu seçip mikrodalga fırında ısıtırsanız tadına yazık olur.
Buzdolabında 30 dakika beklettikten sonra açılması daha da kolaylaşır. Bu onlar için bir nevi anestezi. Avucunuza bir havlu yayıp tarağı bununla tutun sonra da yuvarlak uçlu bir bıçağı kabukların arasından hafifçe içeri doğru sokun. Bir kabuğun iç yüzeyine doğru bıçağı sürterek, kabuğu tutan iki pervaz kasları kesin, sonra kabuğu menteşeden ayırıp açın. Diğer kabuktaki kası da aynı şekilde kesin, tarağı kabuğun içinde bırakın. Limon damlattığınızda hareket ediyorsa canlıdır. Minik bir acı turp sosu ve acı biber sosuyla ağzınıza atabilirsiniz.
Taraklar genellikle pişmiş tüketilir. Kabukları içinde, şampanyalı, körili ya da graten, değişik soslarla haşlanmış, şişte, sote olarak ya da soğuk olarak salatalarda servis edilebilir.

 

 

Yorum Yazın