0Yorum

Alaçatı Çıtayı Yükseltiyor

Bu yıl beşincisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’ne her yıl geliyorum. Bu yılki ilgi geçen yılı katlamıştı. Çok kalabalıktı. Yüreğini Alaçatı’ya veren, çalışkan ve gerçek bir halk adamı olan Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın, Çeşme Belediye Başkanlığı’nı kazanmasının yarattığı sinerji bariz bir şekilde hissediliyordu. Diplomat eşi olan ve hayatını sosyal sorumluluk projelerine adayan Tülin Onaner’in uykusuz gecelerinin festivale yansıması gözleniyordu. Ömer Önal da tertip komitesinin canla başla çalışan neferiydi.

AYHAN SİCİMOĞLU KONSERİ

Ot festivali fikrini ilk kez Ayhan Sicimoğlu gündeme getirdi. Tülin Hanım’la sohbet ederken; “Kültürler nasıl kayboluyor? Girit’te niçin insanlar 110-115 yaşına kadar yaşayabiliyorlar, topraklarımızdaki yabanlardan niye yararlanmıyoruz, ne yapmalıyız?” gibi düşüncelerin, tartışmaların sonunda Alaçatı Ot Festivali’nin temelleri atılmış oldu.
Her yıl jüri başkanı olan Ayhan Sicimoğlu bu yıl müthiş bir konser verdi. Orkestrası ve Kübalı sanatçı Suami Ramirez’in coşkulu müzikleri meydanı dolduran Alaçatılıları adeta büyüledi.

YEMEK YARIŞMASI

Pazar günü doğadan toplanan otlar ayrı bir kategoride yarıştılar. Otlardan yemek yapan amatör aşçılar kendilerine özgün yemeklerini jüri huzurunda yarıştırdılar. Her yıl katıldığım jüride bu yıl da kendi alanlarında uzman isimler vardı. İstanbul’daki ünlü Hünkar lokantasının sahibi Feridun Ügümü, Kaz Dağlarındaki Zeytinbağı Oteli’nin sahibi Erhan Şeker, yemek yazarı Gökçen Adar, Sheraton Çeşme’nin Mutfak Şefi Rahmi Yılmaz, 1954’ten beri Alaçatı’nın ilk lokantası Martı’nın sahibi Osman Hakkı Akbaykal ve ünlü İtalyan gurme Lutgi Deciani büyük bir titizlikle yarışmacıları değerlendirdiler.

BAYAN AŞÇILAR İPİ GÖĞÜSLEDİ

Birinciliği karabaş otu macunu ile Emine Özgün kazandı. Oldukça lezzetli ve yaratıcı bir yemekti.

İkinciliği İsabet Barutçuoğlu enginar tatlısı ile, üçüncülüğü Yonca Kaleli şevketi bostanlı sübye ile kazandı.

11 yıldır Alaçatı’da yaşayan Wendy Kerk’in peynir ve otlu muffinleri sunumu ve yaratıcılığı ile çok dikkat çekti. Ambiyans, sunum ne kadar iyi olursa olsun “Tek yol lezzet” sözü bir kez daha kanıtlandı.

ALAÇATI MEKÂNLARI

Cuma akşamı Gala yemeği hayalleri süsleyen İmren Han Oteli’nde yapıldı. Muhteşem bahçesi, evlerinde konuk ağırlıyormuş gibi konukseverlik gösteren otelin sahipleri Hasan Kaşif ve Kayhan Ölmezer’in, nezaketi, yüzlerine vuran meslek sevgisi, konuklar uyuyuncaya kadar gösterdikleri içten yakınlık hepimizi büyüledi.

 

Alavya Oteli’nin altındaki Mitu Restoran nefes aldırıyor Alaçatı’ya. Şef Murat Çakıroğlu çok yetenekli. Zeytinyağlılar ve etler oldukça başarılı. Dana yanağı ve bonfile ızgara damgasını vuran ana yemekler.
Beğendik Abi’deki enginar dolması, oğlak tandır, zeytinyağlı yaprak ve lahana sarması, enginarlı mercimek çorbasının mutlaka tadılması gerekir.
Rumeli Dondurmacısı’na ve Köşe Kahve’ye uğramadan Alaçatı turu tamamlanmış sayılmaz.
Balık yemek için cumartesi akşamını “Klasikler hiçbir zaman ölmez” dedirten Çeşme’deki Körfez Restoran’da yosun kokusuyla Ege’nin nadide ürünlerini deneyerek geçirdik. Sahibi Mehmet Kabadayı ve eşi her zaman işlerinin başında, güven telkin ediyorlar.

Baharın güler yüzlü güneşi haftaya kadar yanınızdan hiç eksilmesin.

Yorum Yazın